reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

O to może jest szansa ! Właśnie też zrobiłam ten sanco to chyba podobne testy z taką samą czułością , ten drugi lekarz badał bardzo dokładnie wszystko i wyszło że z serduszkiem wszystko ok , powiedział że jeśli ten test genetyczny wyjdzie dobrze to jeszcze będzie trzeba się przyjrzeć serduszku ale jak narazie wygląda ono dobrze
Mój ginekolog mówił mi na ostatniej wizycie ze miał bardzo dużo pacjentek z wynikami pappy, które okazały się fałszywe i z testów genetycznych typu sanco/nifty wychodziło wszystko ok. Więc on nie namawia na genetyczne bo wie że są dość drogie ale mówi że przez pappe już się na oglądał tyle stresu.. Także mam nadzieję że u ciebie sanco wykaże ze wszystko w porządku. Trzymam kciuki!

reklama
Takie ryzyko jest bezpośrednią podstawą do zrobienia amniopunkcji. Na wynik na pewno miało wpływ lekko podwyższone NT, za wysoka bHCG i za niskie białko pappa. Ja bym się nie zdecydowała na Sanco przy takim ryzyku. Na wyniki amniopunkcji czeka się od 2 do 4 tygodni (zależy w jakim tempie rozwija się hodowla), dodatkowo można zrobić test rapid-FISH albo QF-PCR, które wykluczają lub potwierdzają trzy najczęstsze trisomie a wynik jest szybko.
Zdaje sobie z tego sprawę ale ten test pappa jest badaniem genetycznym , wyciągają dna dziecka więc chyba jest dosyć sensowny przez aminopunkcja ponieważ na nią jeszcze muszę poczekać ,jak dostanę wyniki sanco to skonsultuje je z ginekologiem i ustale co dalej

Mój ginekolog mówił mi na ostatniej wizycie ze miał bardzo dużo pacjentek z wynikami pappy, które okazały się fałszywe i z testów genetycznych typu sanco/nifty wychodziło wszystko ok. Więc on nie namawia na genetyczne bo wie że są dość drogie ale mówi że przez pappe już się na oglądał tyle stresu.. Także mam nadzieję że u ciebie sanco wykaże ze wszystko w porządku. Trzymam kciuki!
Bardzo dziękuję ! Też słyszałam że pappa-a może się mylić to tylko statystyka ale stres jest ogromny jak mówisz :(

O to może jest szansa ! Właśnie też zrobiłam ten sanco to chyba podobne testy z taką samą czułością , ten drugi lekarz badał bardzo dokładnie wszystko i wyszło że z serduszkiem wszystko ok , powiedział że jeśli ten test genetyczny wyjdzie dobrze to jeszcze będzie trzeba się przyjrzeć serduszku ale jak narazie wygląda ono dobrze
Trzymam kciuki, że będzie ok. Pappa czasem wychodzi źle, bo zwiastuje na problemu z łożyskiem, cukrzycą ciążową itp. nie zawsze oznacza wady. Rozumiem ten stres, bo ja już szukałam ośrodków gdzie ktoś się synem zajmie po porodzie, ale nifty mnie uspokoiło. Niemniej jednak slonsultowalabym amniopunkcję z lekarzem, byc może to nie zd tylko coś zupełnie innego, a warto wcześniej wiedzieć, Jezu coś miałoby być nie tak.

Miałam ryzyko T21 1:227, białko pappa 0.2 MoM, zrobiłam amniopunkcję. Dziecko jest zdrowe, ale ma nieprawidłowy kariotyp (45, XY). U mnie niska pappa wskazywała na problemy z ciśnieniem, urodziłam w 31 tygodniu z powodu PIH.

Ty wiesz w ogóle z czym wiąże się ZD, że mówisz takie rzeczy ?

Ja co prawda pappy złej nie miałam, ale NT było 3.4 i ryzyko z samego USG 1:67, zrobiłam nifty i wyszło, że syn jest zdrowy :) nie martw się na zapas.
Serduszko lekarz dobrze zbadał? Często podwyższone NT jest spowodowane wada serca i zeza się wykonanie echa w 19tc.
Kobieto 😆 mam dziecko dużo bardziej chore , zespół downa to pikus przy chorobie syna

A jakie to ma znaczenie dla osoby, dla której ZD może być końcem świata?
Popatrz na moja pierwsza wypowiedz , napisałam ze takie dzieci są mądre , a jedna pani która chyba takiego dziecka na oczy nie widziała i nie miała styczności z nim skomentowała moja wypowiedz ☺️ Ot tyle . Masz racje ze dla kogoś może to być koniec świata , ale decydując się na dziecko trzeba liczyć się z tym , ze chore może być , coraz więcej rodzi się chorych taka prawda

reklama
Ale to nie jest miejsce żeby komuś coś wytykać , współczuję ale proszę zastanów się zanim coś napiszesz
Ale to nie jest miejsce żeby komuś coś wytykać , współczuję ale proszę zastanów się zanim coś napiszesz
tez byłam w twoim wieku jak urodziłam chore dziecko , nie zawsze jest pięknie jak sobie zaplanujesz 😏 dziewczyny z forum cię będą pocieszać wszystkie , a jednak dzieci chore tez się rodzą , pociesza cię to ze każdy ci mówi ze będzie Ok ? Życzę ci żeby tak było ☺️

Do góry