reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

reklama
Mam wrażenie, że Sanco to taki test przesiewowy (bardziej sprecyzowany jak Pappa ),który i tak podaje tylko ,że jest ryzyko .Nie mam wyboru amnio przede mną a odkąd dowiedziałam się, że miało coś takiego miejsce przestałam czuć ruchy małej, nie wiem czy tak wpływają na nią nieprzespane noce i brak wiary,że będzie dobrze czy coś innego 🥺
Czy ktoś już Ci wyjaśnił o co może chodzić z Twoim wynikiem (tzn t21 częściowym) czy chcesz by w prostych słowach opisać Ci o co chodzi?

Dlatego ja i niektóre dziewczyny z forum tak bardzo sugerujemy zwykle amniopunkcję. Ponieważ jako jedyna obok biopsji kosmowki jest badaniem stricte diagnostycznym i w niej już naprawdę bardzo ciężko o błąd.
Co do sytuacji to bardzo, bardzo mocno współczuję. Przede wszystkim na razie się nie nakręcaj - różnie może być dalej. Pozbieraj myśli i razem z partnerem zastanówcie się nad możliwościami i dalszymi decyzjami.
Normalnie sanco wykluczające t21 ją wyklucza. Nie wyklucza np triplodii wiec przy wadach robiłabym tylko amnio.

Ale jeśli była tam taka wielka akcja z pomyłkami to zapewne był to błąd ludzki (np pomieszanie wyników pacjentek, pomylenie płci to sugeruje bo nawet błędne hodowanie komórek i badanie dna nie wpłynie na wytworzenie chromosomu Y tam gdzie go nie ma) - a błąd ludzki i przy amnio się może zdarzyć…

@Katarynka1187 jak się czujesz po amnio? Kiedy mają być wyniki?
Przyjechałam wczoraj 500 km na amnio do Warszawy by dostać wynik z mikromacierzem.Dowiedzialam się w międzyczasie, że jestem bardzo mało odpowiedzialna, ponieważ mogłam pojechać do Gdańska ( lekarz polecił mi najszybsze miejsce i sam mi załatwił wizyte- nie miałam na to wpływu,dzięki niemu amnio miałam umówione już po 3 dniach).Czy ja ostatnio muszę trafiać na ludzi którzy mnie zawodzą, denerwują i mam wrażenie, że już gorzej trafiać nie mogę 😒.Wynik w przyszłym tygodniu ,znów jadę do Warszawy do prof Roszkowskiego-może ktoś miał z nim do czynienia?

Tak jak pisała @nieagatka, pappa Ci nie wskaże czy dziecko na pewno jest chore albo na pewno jest zdrowe, ale jakie jest ryzyko na podstawie tego, ile innych kobiet w podobnej sytuacji miało/ma chore dziecko. To prawdopodobieństwo, statystyka, a nie diagnoza. Jeśli ryzyko jest wysokie to jest ono wskazaniem do dalszych badań, diagnostycznych. Nie wprowadzajmy w błąd. Owszem, nawet przy dość dużym ryzyku jest szansa na zdrowe dziecko, ale trzeba to sprawdzi

Tak jak pisała @nieagatka, pappa Ci nie wskaże czy dziecko na pewno jest chore albo na pewno jest zdrowe, ale jakie jest ryzyko na podstawie tego, ile innych kobiet w podobnej sytuacji miało/ma chore dziecko. To prawdopodobieństwo, statystyka, a nie diagnoza. Jeśli ryzyko jest wysokie to jest ono wskazaniem do dalszych badań, diagnostycznych. Nie wprowadzajmy w błąd. Owszem, nawet przy dość dużym ryzyku jest szansa na zdrowe dziecko, ale trzeba to sprawdzi

Ale wiesz, ze jeśli ryzyko wynosi 1:2 to znaczy, ze masz 50% szans na zdrowe dziecko. Wiec nie zgodzę sie z tym co piszesz. Pappa jest potrzebna i w PL jak w reszcie cywilizowanych miejsc powinna byc darmowym standardem dla kazdej ciezarnej.
Tak wiem , myślę że każda kobieta której wyniki wyszedł gorszy niż 1:300 wie :) u mnie to 1:38 czyli dużo dużo dużo więcej niż 50 % na zdrowe dziecko a jeśli będzie zdrowe to bym w następnej ciąży nie powtórzyła pappy tylko odrazu zrobila z krwi ponieważ ona napędza często dużo stresu kiedy nie ma do tego powodu.

Normalnie sanco wykluczające t21 ją wyklucza. Nie wyklucza np triplodii wiec przy wadach robiłabym tylko amnio.

Ale jeśli była tam taka wielka akcja z pomyłkami to zapewne był to błąd ludzki (np pomieszanie wyników pacjentek, pomylenie płci to sugeruje bo nawet błędne hodowanie komórek i badanie dna nie wpłynie na wytworzenie chromosomu Y tam gdzie go nie ma) - a błąd ludzki i przy amnio się może zdarzyć…
Też zrobilabilabym amnio ale lekarz namawiał mnie na Sanco -już sama nie wiem czy czasami nie mają prowizji od każdego testu.Przy takim wyniku jak 1:4 każdy powtarza mi tylko ,że tylko i wyłącznie amnio !.Pomylka ,pomyłka.. to jest ludzkie życie nie pomyłka przy wydawaniu obiadu czy pieniędzy w sklepie.Skoro płacę 2500 zł za Sanco oczekuje ,że to badanie zapewni mi spokój. Sanco w swoim wyjaśnieniu napisało, że producent zawinił i odezwał się właśnie z pomyłką-guzik prawda!,To mój lekarz zasugerował im w mailu ,że coś jest nie tak bo np.plec się nie zgadza.Widze ,że Genomed idzie po całości i próbuje bronić swojego tyłka. Wiem jedno...za dużo nerwów ,nieprzespanych nocy ,bólu mnie to kosztuje bym temat zostawiła w spokoju.

Też zrobilabilabym amnio ale lekarz namawiał mnie na Sanco -już sama nie wiem czy czasami nie mają prowizji od każdego testu.Przy takim wyniku jak 1:4 każdy powtarza mi tylko ,że tylko i wyłącznie amnio !.Pomylka ,pomyłka.. to jest ludzkie życie nie pomyłka przy wydawaniu obiadu czy pieniędzy w sklepie.Skoro płacę 2500 zł za Sanco oczekuje ,że to badanie zapewni mi spokój. Sanco w swoim wyjaśnieniu napisało, że producent zawinił i odezwał się właśnie z pomyłką-guzik prawda!,To mój lekarz zasugerował im w mailu ,że coś jest nie tak bo np.plec się nie zgadza.Widze ,że Genomed idzie po całości i próbuje bronić swojego tyłka. Wiem jedno...za dużo nerwów ,nieprzespanych nocy ,bólu mnie to kosztuje bym temat zostawiła w spokoju.
Próbują bronić bo to zdarza się naprawdę bardzo rzadko , gdyby nie twój ginekolog też dali by Ci znać bo badali wszystkie próbki z tamtego czasu :/ Pozwij ich do sądu jeśli Tobie to pomoże tylko wątpię żeby to coś dało niestety tak jak napisała Kasia błąd ludzki może się zdarzyć nawet przy amino.
A co do doktora Roszkowskiego to najlepszy specjalista w Warszawie od aminopuncji więc możesz być spokojna

Tak wiem , myślę że każda kobieta której wyniki wyszedł gorszy niż 1:300 wie :) u mnie to 1:38 czyli dużo dużo dużo więcej niż 50 % na zdrowe dziecko a jeśli będzie zdrowe to bym w następnej ciąży nie powtórzyła pappy tylko odrazu zrobila z krwi ponieważ ona napędza często dużo stresu kiedy nie ma do tego powodu.
Nie chce nikogo straszyć bo sama jestem w sytuacji bez wyjścia, wczoraj byłam w Warszawie ,siedziałam w poczekalni z kobieta której wynik wyszedł 1:76 ,nifty nic nie wskazały ,mimo to lekarzowi nadal nie podobały się wyniki maluszka-obwód główki oraz kosci udowej( nie wiem czy to ma duży wpływ na Zd),poradził by dla świętego spokoju zrobiła amnio.Aamnio potwierdził ZD ,sama nie wiedziała co robić. Czekała też na konsultacje z lekarzem.Takze jak widać niczego nie mozna być pewnym .Moja sytuacja jest beznadziejna ale nie wiem czy czasami nie lepiej czytać z gwiazd.

reklama
Nie chce nikogo straszyć bo sama jestem w sytuacji bez wyjścia, wczoraj byłam w Warszawie ,siedziałam w poczekalni z kobieta której wynik wyszedł 1:76 ,nifty nic nie wskazały ,mimo to lekarzowi nadal nie podobały się wyniki maluszka-obwód główki oraz kosci udowej( nie wiem czy to ma duży wpływ na Zd),poradził by dla świętego spokoju zrobiła amnio.Aamnio potwierdził ZD ,sama nie wiedziała co robić. Czekała też na konsultacje z lekarzem.Takze jak widać niczego nie mozna być pewnym .Moja sytuacja jest beznadziejna ale nie wiem czy czasami nie lepiej czytać z gwiazd.
To nie strasz bo to jest jednak straszenie troszkę ;) może to mozaika której nifty nie wykrywa bo w prostą trisomie to nie chce mi się wierzyć. A jeśli jest jedyna taka osoba w Polsce to dostanie odszkodowanie bo nifty jest ubezpieczony

Do góry