reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Beta HCG

Cześć, zaczynam panikować. To moja 1 ciąża, test ciążowy pozytywny już tydzień temu, dopiero dziś miałam możliwość zrobić betę. Ostatnia miesiączka 19.03., co daje 5 tydzień ciąży
Martwi mnie beta, bo moim zdaniem jest za wysoka. Któraś z was też tak miała?
Screenshot_20250423_175444_Mi Browser.jpg

reklama
reklama
A to lekarz Ci kazał sprawdzić betę? Skąd to było robione?
Pierwszą Betę zrobiłam sama żeby potwierdzić ciążę było 3210. Umówiłam się na wizytę, pokazałam mu to badanie powiedział, że warto by było powtórzyć czy się podwoiło i wtedy było 12033,000 mIU/ml. Dzisiaj zrobiłam sama z ciekawości 29441,000 mIU/ml, bo dopiero w poniedziałek wizyta i wg. Kalkulatora za mały przyrost i zamiast radości teraz się stresuje czy wszystko ok... 😔

Pierwszą Betę zrobiłam sama żeby potwierdzić ciążę było 3210. Umówiłam się na wizytę, pokazałam mu to badanie powiedział, że warto by było powtórzyć czy się podwoiło i wtedy było 12033,000 mIU/ml. Dzisiaj zrobiłam sama z ciekawości 29441,000 mIU/ml, bo dopiero w poniedziałek wizyta i wg. Kalkulatora za mały przyrost i zamiast radości teraz się stresuje czy wszystko ok... 😔

Ale beta się w tym momencie nie musi już podwajać.
Od bety ok 1500 liczy się już wyłącznie USG I badanie bety jest totalnie niemiarodajne

Poziom przyrostu bety sprawdzamy tylko na początkowej fazie ciąży, tzn. bezpośrednio po odkryciu, że jesteś w ciąży i to na wczesnym etapie.

Badanie bety, gdy ona osiąga już dobre tysiące nie ma tak naprawdę sensu. Ciąże wyższe mają to do siebie, że przyrost jest wolniejszy. Nie badamy już przyrostu. Liczy się rozwój dziecka na USG.

Już Ci kilka dziewczyn napisało to po co dalej się stresujesz?

reklama
Do góry