reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta hcg- proszę o pomoc w interpretacji wyniku!

Iksa

Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny! Załączam mój wynik z pierwszego beta hcg i normy dla laboratorium w którym je wykonywałam. Czy wynik jest odpowiedni jeśli wg USG wiek mojej ciąży to 8 tyg i 1 dzień?
Screenshot_20220322-213407~2.png

reklama
Nie ocenia się wieku ciąży na podstawie bety. Bete robi się na poczatku aby potwierdzić ciaze i sprawdzić przyrost. Na takim etapie jakim jesteś nie ma sensu wykonywać tego badania. :)
Najwazniejszy jest obraz usg. Jesli na usg wskazuje 8 to rozumiem, ze serduszko już słyszałaś?

Nie, zrobiłam sama z siebie. Może jestem trochę przewrażliwiona ale bardzo zależy mi na mojej ciąży, betę postanowiłam zrobić sama żeby sprawdzić czy wszystko jest w normie. Z jakiego powodu w ósmym tygodniu nie robi się bety? Dziękuję za odpowiedź! :)

W momencie kiedy ciąża jest uwidoczniona na USG to liczy się już widok USG. Beta wtedy o niczym nie mówi jedynie o tym że jesteś w ciąży.
Nie, zrobiłam sama z siebie. Może jestem trochę przewrażliwiona ale bardzo zależy mi na mojej ciąży, betę postanowiłam zrobić sama żeby sprawdzić czy wszystko jest w normie. Z jakiego powodu w ósmym tygodniu nie robi się bety? Dziękuję za odpowiedź! :)

Z takiego powodu, że w takich wartościach beta nie podwaja a rośnie wolniej stąd nie jest zalecane wykonywanie tego badania kiedy już się na usg słyszy serduszko. ;)

Rozumiem, ale czy na tym etapie ciąży np jeśli beta jest za wysoka dla danego tygodnia można podejrzewać np. zespół Downa czy również nie? Zrobiłam to bardziej w tym kierunku, ponieważ słyszałam że zbyt niska beta może świadczyć np o poronieniu natomiast zbyt wysoka np o zespole Downa. Dlatego chciałam wiedzieć czy moja jest prawidłowa

Rozumiem, ale czy na tym etapie ciąży np jeśli beta jest za wysoka dla danego tygodnia można podejrzewać np. zespół Downa czy również nie? Zrobiłam to bardziej w tym kierunku, ponieważ słyszałam że zbyt niska beta może świadczyć np o poronieniu natomiast zbyt wysoka np o zespole Downa. Dlatego chciałam wiedzieć czy moja jest prawidłowa
Lekarze mowia, ze nie ocenia się generalnie po becie czy jest ryzyko choroby. Jedynie co to mozesz wykonać w tym kierunku badania prematalne typu Nifty, sanco aby wykluczyć ryzyko. Takie badanie robi się między 10-14 tygodniem. Kiedy masz kolejna wizytę?

reklama
Nie można. Ja miałam w 4 tygodniu betę odpowiadająca 6 tygodniowi, a syn jest zdrowy.

Do góry