reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Beta Hcg 2 dni przed miesiączką

koralik2207

Zaciekawiona BB
Witam , proszę o poradę.
Wiem , że napewno jestem w ciąży , wynik testu ciążowego 3 dni przed miesiączką pozytywny , 2 dni przed miesiączką beta Hcg 39,8. Dzidziuś był wystarany, wizyta u gina w przyszłym tyg 😁
Moje pytanie jest takie czy w tym okresie czasu wynik beta Hcg jest dobra ?

reklama
reklama
A wynik 39,8 to który tydzień ? :)
Tydzień ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Beta Ci tego nie powie- tak jak ja usłyszałam od gina sam wynik beta nie jest potwierdzeniem ciąży, to tylko hormon i może mieć różne wartości z różnych przyczyn. Sprawdza się przyrost po to aby sprawdzić czy ciąża się rozwija

Tydzień ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Beta Ci tego nie powie- tak jak ja usłyszałam od gina sam wynik beta nie jest potwierdzeniem ciąży, to tylko hormon i może mieć różne wartości z różnych przyczyn. Sprawdza się przyrost po to aby sprawdzić czy ciąża się rozwija

Jak ja interpretować ? W internecie 3-4 tydz

@koralik2207 Tzn. że ciąża jest bardzo młoda i od zapłodnienia nie minęły 2 tygodnie ;-) Ale u jednych kobiet wynik ten wskazuje na 3tc (tzn. beta pojawiła się w pierwszym tygodniu od owu), a u innych będzie to już 4tc.

@koralik2207 Wynik wskazuje na to, że ciąża jest. Jednakże jest tu niestety wiele dziewczyn, które wiedzą, że pojedynczy wynik nie oznacza, że wszystko jest w porządku.
Bo to jest tak: wynik powyżej 5 mówi o tym, że w organizmie pojawiło się beta hcg - a ona pojawia się między innymi (i przede wszystkim), gdy dochodzi do ciąży
Aby sprawdzić czy ciąża się rozwija - to należy powtórzyć badanie po 48h - przyrost powinien wynieść min. 66%. Jeśli jest mniejszy (lub spada) najprawdopodobniej będzie oznaczało to ciążę biochemiczną (i w niedługim czasie pojawia się @).
Do lekarza powinnaś pójść za 2 tygodnie - chyba że masz plamienia lub choroby, które wymagają kontroli w trakcie ciąży. Wizyta teraz nic nie wniesie, bo najprawdopodobniej lekarz nie znajdzie nawet pęcherzyka w macicy, a ty tylko będziesz się stresować.

reklama
Do góry