reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe

xXc0r4l1n3Xx

Aktywna w BB
Dobry wieczór, jest to dość dziwne że będę tutaj o tego typu rzeczy pytać, ale wolę się zapytać pań lub panów co mogą wiedzieć coś na ten temat niż czytać co napiszą w Internecie. Chodzi o becikowe dowiedziałam się że mogę go nie otrzymać, ponieważ moja ciąża była nie kontrolowana. Znajoma mi osoba powiedziała, że mogę je dostać bo jestem "w innej sytuacji" i chciałam się upewnić czy to prawda. Jeśli ktoś by mógł mi wytłumaczyć mniej więcej jak to wygląda to byłabym wdzięczna.
Życzę dobrej nocy :laugh2:

reklama
Żeby dostać becikowe po 1 nie można przekroczy kryterium dochodowego po 2 trzeba być pod opieką lekarza, pierwsza wizyta powinna odbyć się najpóźniej do 10 tygodnia ciąży
Więc tak, jeśli do zgłosiłaś się do lekarza dużo później lub wcale to becikowe nie zostanie Ci przyznane.
Jak sprawdzic jakie jest kryterium dochodowe?

Jak sprawdzic jakie jest kryterium dochodowe?
W google? Tylko musisz sprawdzić czy to z odpowiedniego roku, bo stawka pewnie się zmienia.
Screenshot_20230118-225754_Chrome.jpg

@xXc0r4l1n3Xx tak jak napisały dziewczyny powyżej.
Musisz być pod opieką ginekologa max od 10tygodnia ciąży.
Ginekolog zresztą musi wypisać wniosek.o becikowe i tam zaznacza od którego tygodnia byłaś pod jego opieką.
Nie ma czegoś takiego jak ,,bycie w innej sytuacji " jak to opisuje twoja znajoma.
Ewentualnie jeśli było sie pod opieką lekarza w 11 czy w 12 tyg to fajny lekarz nagnie nieco prawdę i wpisze że od 10tygodnia ...
No ale piszesz że ciąża była niekontrolowana ... także ... raczej jest tu już pozamiatane.

Zadzwoń do opieki społecznej i zapytaj wprost jakie są kryteria, jak się nie mieścisz w 10tyg. to pogadaj z lekarzem żeby Ci wpisał w zaświadczenie że byłaś pod opieką od 10tyg.
Nie słuchaj znajomej bo może coś pokręcić a ty będziesz się tylko martwić i denerwować

reklama
Zadzwoń do opieki społecznej i zapytaj wprost jakie są kryteria, jak się nie mieścisz w 10tyg. to pogadaj z lekarzem żeby Ci wpisał w zaświadczenie że byłaś pod opieką od 10tyg.
Nie słuchaj znajomej bo może coś pokręcić a ty będziesz się tylko martwić i denerwować
Zachęcasz ją do tego, żeby kłamała?
Ona nie była pod opieką żadnego lekarza. Dopiero jak w szpitalu wylądowała to tam ją pierwszy raz lekarz zobaczył. Nikt jej takiego zaświadczenia nie wypisze, bo nikt za to nie będzie odpowiadał w razie jakiejś kontroli.

reklama
Opieka od 10 tyg i minimum jedna wizyta w każdym trymestrze. Oczywiście jak będzie odmowa to można się odwołać. Z tym, że potem to już kwestia udowodnienia, że się z obiektywnych przyczyn, niezależnych od ciężarnej nie mogło z tej opieki medycznej korzystać a następnie jak organ odwoławczy do tego podejdzie, czy uzna te przesłanki.

Do góry