reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

banany

Też uważam , że każda mama sama decyduję.
Dzieliłam się tylko opinią lekarzy z którymi rozmawiałam itp.

Z resztą zaczyna pomalutku się od soczków, zanim więc dostanie coś konkretniejszego do zjedzenia jeszcze upłynie trochę czasu.

Aha, no i pytałam mojej pediatry jeszcze raz o te nieszczęsne banany. Mówi żeby nie sugerować się napisami na słoiczkach, że niby od 4 miesiąca, bo teraz zaniżają wiek. Najlepiej poczekać. Ona radzi minimum do 9 miesiąca, bo strasznie uczulają. Mówiła, że kiedyś banany się zdecydowane później dawało.
A dzieci z AZS (czyli mój Paweł np) powinny jeszcze dłużej poczekać.

Ostatnia edycja:
reklama
Moja pediatra mówi że banany maja bardzo dużo alergenów. Więc jeśli wystąpiła reakcja alergiczna to musisz odstawić na klika miesięcy a potem znów spróbować może przejdzie.

Ostatnio podałam mojemy 4-miesięcznemu synkowi soczek jabłkowy Hippa - niesamowicie mu zasmakował, aż byłam zaskoczona bo wszędzie czytałam, że dzieci nie tak chętnie piją cos innego orrócz mleka. Soczek podawałam tak 3 dni aż w końcu dałam jabłuszko ze słoika Gerbera - nie wiem czy ma jakąś reakcje uczuleniową bo po kilku godzinach pojawiło mu się kilka krostek na brzuszku 9około 8 krostek). Może za duzo zdjadł jak na pierwsz raz, bo chyba ze 4 łyżeczki (jadłby jeszcze gdybym mu dawała). Wasze dzieci też reagowały tak na nowy smak? Czy może jeszcze jest za mały na jabłuszko?

Banan może uczulac bardzo długo, Moja dwuletnia córka do tej pory nie może ich jeść, bo zaraz dostaje wysypki na buzi i to ma ją tak intensywną ,że wygląda jak raczek,,, co jest najgorsze to ona nawet po tych smakowych syropach czy mleku, kszce dostaje wysypki,,,,babnany zaczęła jesśc bardzo późno bo miała skończony roczek, ale niestety ni zostały wprowadzone do żywienia, bo ją uczulały,, ,
dziwne troszkę bo pozostałe cytrus zwłaszcza pomarańcze , które uwielbia, zaczęła jeść przed ukończeniem roku, i nic się jej nie działo i nie dzieje,,,,a z koleji syn pomarańczy, mandarynek do tej pory jeść nie może bo jego znowu te uczulają
więc śmiem twierdzić ,że każde dziecko ineczej reaguje na nowości i trzeba po prostu spróbować ,żeby się dowiedzieć,, bo jednych uczala to inne tamto,,,,
oczywiście wprowadzając te nowości w odpowiednim wieku dla dziecka i z rozsądkiem,,

Mam pytanie o marchewkę.

Dawałam mojemu Pawełkowi delikatną marchewkę gerbera.

Najpierw chyba trzy dni...zobaczyłam, że zaczyna robić mu się czerwona pupa, gdy odstawiłam marchewkę przeszło.
Po dwóch tygodniach znów próbowałam i znów to samo.

Poczekałam miesiąc i ostatnio znów mu dałam i było ok.

Jak myślicie? Czy czerwona pupa mogła oznaczać alergię? I czy możliwe że tak szybko przeszła?

Zaznaczam, że Paweł ma AZS i pogorszenia skóry po podaniu marchewki nie zauważyłam.

Dodatkowo cały czas dostawał gerbera, nie zmieniałam firmy...Koleżanka opowiadała mi że jej dziecko nie mogło jeść nic z bobovity bo je uczulało, natomiast ten sam produkt hippa lub gerbera nie uczulał...

Ja mojemu maluchowi pierwsze jabłuszko skrobane łyżeczką dałam w 4 miesiącu i nic mu nie było, potem marchewka z ziemniakiem. Czekanie z rozszerzaniem diety do 6 miesiąca (cycuś) to chyba trochę długo....Na banana dostał potwornego uczulenia, ale dlatego, że był on zwykły-rozgnieciony widelcem (pewnie pryskany bardzo:zawstydzona/y:) ale na te ze słoiczka uczulenia brak:-D

Moja córcia ma 4,5 m-ca wczoraj pierwszy raz dostała jabłuszko z delikatnym bananem - objawów alergii brak. Ja zreszta tak sobie myślę, że pisze dietetycy o tym, że banany uczulają, a przecież na początku, po porodzie właściwie nic z owoców nie zostaje do jedzenia tylko jabłka i banany - ja po urodzeniu małej od razu męża posłałam po bananki taka miałam na nie ochote :)

reklama
Do góry