reklama
hemoglobina
Moderator
Też się chętnie dowiem.
niestety niewiele mi powiedziano, w przedszkolu zasugerowano - czy ma dobry sluch ( na podstawie obserwacji jak reaguje na zawolania) itd, a teraz pediatra (niezależnie, nie wiedzial o tym w przedszkolu bo nie zdazylam mu powiedziec ) spytal czy dziecko miało kiedyś badany sluch jeśli nie to należałoby sprawdzić ( na podstawie zagadnienia do uszu, konkretnie jednego). wiem że często w przedszkolu jest to akurat sugerowane bo np podczas obserwacji psychologicznej pani musi wiedzieć dlaczego dziecko reaguje tak czy inaczej, czy sa problemy z komunikacją słuchem a może koordynacją, ale wiem już że jak lekarz pyta to już coś jest na rzeczy..
Lady Loka
Fanka BB :)
No to musicie się zapisać so poradni audiologicznej i tam Wam powiedzą.niestety niewiele mi powiedziano, w przedszkolu zasugerowano - czy ma dobry sluch ( na podstawie obserwacji jak reaguje na zawolania) itd, a teraz pediatra (niezależnie, nie wiedzial o tym w przedszkolu bo nie zdazylam mu powiedziec ) spytal czy dziecko miało kiedyś badany sluch jeśli nie to należałoby sprawdzić ( na podstawie zagadnienia do uszu, konkretnie jednego). wiem że często w przedszkolu jest to akurat sugerowane bo np podczas obserwacji psychologicznej pani musi wiedzieć dlaczego dziecko reaguje tak czy inaczej, czy sa problemy z komunikacją słuchem a może koordynacją, ale wiem już że jak lekarz pyta to już coś jest na rzeczy..
Najbardziej popularne u małych dzieci jest abr czyli badanie potencjalów słuchowych, które robi się dziecku śpiącemu. Robi się je w poradni, chyba że dziecko wybitnie nie chce zasnąć, to wtedy można na oddziale szpitalnym, ale samo badanie trwa z 30min, więc moim zdaniem trochę się to mija z celem
Mój syn miał, ale mial wtedy 4m, jakbym miala robić większemu dziecku, to szukalabym prywatnie albo z dojazdem do domu. To droższa impreza, ale mój syn by mi już tak nie zasnął na badanie.
L
bleucoco
Takie zwykłe badanie słuchu, to nas sadzali z synem w kabinie ze słuchawkami i puszczali dźwięki sprawdzając (chyba) odpowiedź z ucha jaka się pisała. Takie samo badanie było też bez kabiny i wkładali do ucha takie coś co też pokazywało odpowiedź z ucha. Sorki za taki opis, ale totalnie nie pamiętam nazw Ale tak to wyglądało, nic strasznego. Mieliśmy też badanie ABR w śnie nocnym w Centrum Zdrowia Dziecka. Musiałam przenieść śpiącego syna do pokoju zabiegowego, założyli mu na głowę takie diody, trwało to niecałą godzinę. Na szczęście się nie obudził Następnego dnia wyszliśmy.
Ja robiłam niejednokrotnie badania dla swojego syna.
I oczywiście zazwyczaj był test z lekarzem - typu czy reaguje na szept itp.
Oraz jak wyżej - był robiony audiogram - to te badanie, gdzie sprawdza się odpowiedź ucha dla różnych częstotliwości. I jeszcze jakieś badania z wykresami, ale też nie pamiętam nazw. Postaram się poszukać i dać znać.
I oczywiście zazwyczaj był test z lekarzem - typu czy reaguje na szept itp.
Oraz jak wyżej - był robiony audiogram - to te badanie, gdzie sprawdza się odpowiedź ucha dla różnych częstotliwości. I jeszcze jakieś badania z wykresami, ale też nie pamiętam nazw. Postaram się poszukać i dać znać.
paola121214
Moj syn miał badanie słuchu wyszło ok .
Ale był dalej problem ze słuchem więc wysłali nas na banie słuchu przetworzonego i wyszły nie ciekawie .
Słyszy ale z opóźnieniem i niw wszystko słyszy .
Ma problem z przetworzeniem tego co słyszy
Ale był dalej problem ze słuchem więc wysłali nas na banie słuchu przetworzonego i wyszły nie ciekawie .
Słyszy ale z opóźnieniem i niw wszystko słyszy .
Ma problem z przetworzeniem tego co słyszy
reklama