reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Badanie słuchu małego dziecka

No to musicie się zapisać so poradni audiologicznej i tam Wam powiedzą.

Najbardziej popularne u małych dzieci jest abr czyli badanie potencjalów słuchowych, które robi się dziecku śpiącemu. Robi się je w poradni, chyba że dziecko wybitnie nie chce zasnąć, to wtedy można na oddziale szpitalnym, ale samo badanie trwa z 30min, więc moim zdaniem trochę się to mija z celem ;)

Mój syn miał, ale mial wtedy 4m, jakbym miala robić większemu dziecku, to szukalabym prywatnie albo z dojazdem do domu. To droższa impreza, ale mój syn by mi już tak nie zasnął na badanie.
L
Robiłam to badanie gdy syn miał jakieś 2 latka. Za radą lekarki by spał w jego trakcie pozniej niż zwykle połozylam go spać i rano wcześniej obudziłam. W kabinie zasnął, bo już tego potrzebował i badanie poszło gładko. Ale wiadomo z dziećmi różnie bywa.

reklama
Dziękuję dziewczyny, jestem zielona w temacie więc każdy wpis jest dla mnie cenny!
Badanie słuchu, to podstawowe, wygląda jak to przesiewowe noworodkowe w szpitalu. Kieruje na nie audiolog i interpretuje też on. ABR robiłam z moim 2,5 latkiem. Musiał zasnąć w takiej małej salce i mimo, że był bardzo zmęczony, nie było łatwo. To badanie też interpretuje audiolog, u nas była po prostu teleporada.

Witam, mamy zrobić badanie sluchu u 3.5 letniego dziecka. Czy któraś z Was miała z tym do czynienia i może mi opisać jak to wygląda w przypadku takiego malego dziecka? z góry dziękuję!
Ja robiłam swojemu niespełna 2latkowi. Tympanometrię i otoemisję( skierowała nas laryngolog, syn ma płyn w uszach, miał kilka zapaleń uszu, perforację błony).
Pani najpierw obejrzała uszy otoskopem, dobrała rozmiar gumek i wsadziła w ucho tj. słuchawkę, jakiś czas zapisywały się wykresy, najlepiej jak dziecko nie rusza się i nie mówi.
Syn siedział u mnie na kolanach. Badanie było wykonywane w specjalnym pokoju, nie wychodziliśmy do żadnej kabiny.
Jak masz pytania to pisz. Robiliśmy te badanie już 3 razy, w 2 miejscach i wyglądało podobnie.
Badanie tympanometrii to koszt ok 60 zł ( okolice Warszawy) nie trzeba mieć skierowania jeśli robisz prywatnie.

Ostatnia edycja:
niestety niewiele mi powiedziano, w przedszkolu zasugerowano - czy ma dobry sluch ( na podstawie obserwacji jak reaguje na zawolania) itd, a teraz pediatra (niezależnie, nie wiedzial o tym w przedszkolu bo nie zdazylam mu powiedziec ) spytal czy dziecko miało kiedyś badany sluch jeśli nie to należałoby sprawdzić ( na podstawie zagadnienia do uszu, konkretnie jednego). wiem że często w przedszkolu jest to akurat sugerowane bo np podczas obserwacji psychologicznej pani musi wiedzieć dlaczego dziecko reaguje tak czy inaczej, czy sa problemy z komunikacją słuchem a może koordynacją, ale wiem już że jak lekarz pyta to już coś jest na rzeczy..
Może ma płyn w uchu( pediatra to widzi) i potrzebne jest badanie żeby ocenić jak słyszy przy tym płynie tzw. Wysięk
Mój syn ma płyn w obydwu uszach, badanie słuchu (tymponamtria/ wychodzi płasko, słyszy jak by siedział w beczce/pod wodą) Czekamy na drenaż.
Płyn w uchu może być przy katarze, to jest taki stan zapalny, że w każdej chwili może przerodzić się w zapalenie ucha.
Szkoda, że nie zapytałaś co widzi w tym uchu, u nas odrazu podajemy steryd do nosa, żeby nie rozwinęło się zapalenie. Z tym, że syn miał już kilka zapaleń.

Do góry