reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie słuchu małego dziecka

No to musicie się zapisać so poradni audiologicznej i tam Wam powiedzą.

Najbardziej popularne u małych dzieci jest abr czyli badanie potencjalów słuchowych, które robi się dziecku śpiącemu. Robi się je w poradni, chyba że dziecko wybitnie nie chce zasnąć, to wtedy można na oddziale szpitalnym, ale samo badanie trwa z 30min, więc moim zdaniem trochę się to mija z celem ;)

Mój syn miał, ale mial wtedy 4m, jakbym miala robić większemu dziecku, to szukalabym prywatnie albo z dojazdem do domu. To droższa impreza, ale mój syn by mi już tak nie zasnął na badanie.
L
Robiłam to badanie gdy syn miał jakieś 2 latka. Za radą lekarki by spał w jego trakcie pozniej niż zwykle połozylam go spać i rano wcześniej obudziłam. W kabinie zasnął, bo już tego potrzebował i badanie poszło gładko. Ale wiadomo z dziećmi różnie bywa.

reklama
Dziękuję dziewczyny, jestem zielona w temacie więc każdy wpis jest dla mnie cenny!
Badanie słuchu, to podstawowe, wygląda jak to przesiewowe noworodkowe w szpitalu. Kieruje na nie audiolog i interpretuje też on. ABR robiłam z moim 2,5 latkiem. Musiał zasnąć w takiej małej salce i mimo, że był bardzo zmęczony, nie było łatwo. To badanie też interpretuje audiolog, u nas była po prostu teleporada.

Witam, mamy zrobić badanie sluchu u 3.5 letniego dziecka. Czy któraś z Was miała z tym do czynienia i może mi opisać jak to wygląda w przypadku takiego malego dziecka? z góry dziękuję!
Ja robiłam swojemu niespełna 2latkowi. Tympanometrię i otoemisję( skierowała nas laryngolog, syn ma płyn w uszach, miał kilka zapaleń uszu, perforację błony).
Pani najpierw obejrzała uszy otoskopem, dobrała rozmiar gumek i wsadziła w ucho tj. słuchawkę, jakiś czas zapisywały się wykresy, najlepiej jak dziecko nie rusza się i nie mówi.
Syn siedział u mnie na kolanach. Badanie było wykonywane w specjalnym pokoju, nie wychodziliśmy do żadnej kabiny.
Jak masz pytania to pisz. Robiliśmy te badanie już 3 razy, w 2 miejscach i wyglądało podobnie.
Badanie tympanometrii to koszt ok 60 zł ( okolice Warszawy) nie trzeba mieć skierowania jeśli robisz prywatnie.

Ostatnia edycja:
niestety niewiele mi powiedziano, w przedszkolu zasugerowano - czy ma dobry sluch ( na podstawie obserwacji jak reaguje na zawolania) itd, a teraz pediatra (niezależnie, nie wiedzial o tym w przedszkolu bo nie zdazylam mu powiedziec ) spytal czy dziecko miało kiedyś badany sluch jeśli nie to należałoby sprawdzić ( na podstawie zagadnienia do uszu, konkretnie jednego). wiem że często w przedszkolu jest to akurat sugerowane bo np podczas obserwacji psychologicznej pani musi wiedzieć dlaczego dziecko reaguje tak czy inaczej, czy sa problemy z komunikacją słuchem a może koordynacją, ale wiem już że jak lekarz pyta to już coś jest na rzeczy..
Może ma płyn w uchu( pediatra to widzi) i potrzebne jest badanie żeby ocenić jak słyszy przy tym płynie tzw. Wysięk
Mój syn ma płyn w obydwu uszach, badanie słuchu (tymponamtria/ wychodzi płasko, słyszy jak by siedział w beczce/pod wodą) Czekamy na drenaż.
Płyn w uchu może być przy katarze, to jest taki stan zapalny, że w każdej chwili może przerodzić się w zapalenie ucha.
Szkoda, że nie zapytałaś co widzi w tym uchu, u nas odrazu podajemy steryd do nosa, żeby nie rozwinęło się zapalenie. Z tym, że syn miał już kilka zapaleń.

Do góry