JoannaAleksandra
Zaangażowana w BB
Czy jest możliwość wykonania badań na toksoplazmozę, cytomegalię, HIV, hcv itd. po 10 tygodniu ciąży?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Chodzi o to czy nie ma jakiegoś określonego czasu na te pierwsze badania, czy nie będzie za późno. Myślałam, żeby, zrobić je bezpośrednio przed następną wizytą u ginekologa (wtedy będzie 13 tydzień) ale wszędzie widzę, że do 10 i chciałam się upewnić czy jest to konieczne teraz.A dlaczego nie? Ja toxo i cytomegalię robiłam w każdym trymestrze.
Hmm, a lekarz nie zlecił badań, na wizycie w okolicach 8-9 tygodnia np ?Chodzi o to czy nie ma jakiegoś określonego czasu na te pierwsze badania, czy nie będzie za późno. Myślałam, żeby, zrobić je bezpośrednio przed następną wizytą u ginekologa (wtedy będzie 13 tydzień) ale wszędzie widzę, że do 10 i chciałam się upewnić czy jest to konieczne teraz.
Dopiero miałam wizytę, poprzednia w 6 tc. Zlecił ale nie mówił do kiedy trzeba zrobić. Na początku myślałam, żeby zaraz przed następną wizytą 4.10. Ale już nie wiem :/Hmm, a lekarz nie zlecił badań, na wizycie w okolicach 8-9 tygodnia np ?
Jeżeli ja mam zlecane jakieś badania to zawsze wyniki mam na następną wizytę.Dopiero miałam wizytę, poprzednia w 6 tc. Zlecił ale nie mówił do kiedy trzeba zrobić. Na początku myślałam, żeby zaraz przed następną wizytą 4.10. Ale już nie wiem :/
Nie no, nie chcę długo zwlekać. Po prostu w tym tygodniu może być z tym ciężko.Te badania możesz wykonać kiedy sobie chcesz. Jak nie wykonasz - to będzie TWÓJ problem.
Jeśli wykonasz je później - to tylko później dowiesz się, że nie chorujesz czy właśnie że chorujesz i nie będziesz mogła wcześniej zareagować, bo czasu nie cofniesz
Chyba, że toksoplazmoza wyjdzie ewentualnie dodatnia.No to już TWOJA decyzja, kiedy je zrobisz.
To tak jak z cytologią - możesz jej nie robić, ale jak jej nie zrobisz, to nie wiesz czy nie masz np. stanu przednowotworowego. A jak zrobisz za późno - to np. wychodzi, że nowotwór jest zaawansowany.
A z dwojga złego - lepiej późno niż wcale ;-) Na szczęście wyniki pozytywne dla zleconych Tobie badań wychodzą rzadko.