reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania prenatalne

mamanastart

Zaciekawiona BB
Witam wszystkie przyszłe mamy te pierwszy i kolejny raz. W tym tygodniu czeka mnie badanie prenatalne, jakie są wasze odczucia i doświadczenia z tymi badaniami? Wśród znajomych mam opinię są różne jak jest u Was?

reklama
Od waszych wpisów minęło kilka lat a mnie przeraża dalszy bark wiedzy u ciężarnych. Strasznie wkurza mnie mówienie, że test papp-a tylko miesza w głowie, że często się myli, albo, ze nie planuję aborcji w żadnym wypadku, więc po co.

Test papp-a jest testem przesiewowym i jego zadaniem jest wytypowanie płód na podstawie statystyki do dalszych badań diagnostycznych. Badania warto robić, bo niektóre wady u dziecka np. niektóre wady serca można leczyć jeszcze w życiu płodowym. Niedecydując się na badania same możecie zaszkodzić swojemu dziecku.

Ale to idziesz do lekarza, który ma odpowiedni sprzęt na "taką okazję" i certyfikat. Przecież tego usg nie musi wykonywać lekarz prowadzący. Lepiej zapłacić kilka stówek u doświadczonego lekarza i zacząć leczyć dziecko jak najszybciej niż wtedy kiedy może być już za późno.
I dlatego wykopałaś temat z 2018, żeby dziewczynom, których juz tu nie ma (i które mają już przynajmniej 6letnie dzieci) uświadamiać?

reklama
I dlatego wykopałaś temat z 2018, żeby dziewczynom, których juz tu nie ma (i które mają już przynajmniej 6letnie dzieci) uświadamiać?
Nie, czepialska dziewczyno. Wyobraź sobie, że ciężarne w 2024 znajdują takie wątki przekopujac internet. Wyobraź również sobie, że mimo upływu lat wiedzą na temat badań prenatalnych jest bardzo niska.

Umiejętność wyszukiwania, filtrowania i sprawdzania wiarygodności informacji też pozostawia sporo do życzenia.

Moja odpowiedź ma na celu sprostowanie starych głupot i propowanie badań prenatalnych.

Nie, czepialska dziewczyno. Wyobraź sobie, że ciężarne w 2024 znajdują takie wątki przekopujac internet. Wyobraź również sobie, że mimo upływu lat wiedzą na temat badań prenatalnych jest bardzo niska.

Umiejętność wyszukiwania, filtrowania i sprawdzania wiarygodności informacji też pozostawia sporo do życzenia.

Moja odpowiedź ma na celu sprostowanie starych głupot i propowanie badań prenatalnych.
Oczywiście, ze znajdują. I jest masa takich wątków założona po 2018 roku :) wiedza się aktualizuje, wiesz? W 2018 dziewczyny mialy prawo nie wiedziec tego, co my wiemy teraz i nie ma powodu do jechania po nich z tego powodu.

Do góry