reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania noworodka

Misslena

Najszczęśliwsz mama;*
Miasto
Chocianów
Mam pytanie, orientuje się któraś z was skąd pobiera się krew u noworodka do badania CRP i morfologii? Jutro mamy jechać na badania z nasza Nikolą i nie wiemy jak to będzie wyglądać...

reklama
Najczęściej z żyły w ręce, ale jesli dzidzius ma niewidoczne żyły bo i tak sie zdarza to szuka sie jakiejkolwiek zyły, mój syn np z żyłami nigdy nie miał problemu i jak pobierali mu krew to zawsze z rączki, jednak widziałam i takie przypadki podczas pobytu w szpiatlu ze dziewczynke podkówali, nie mogli sobie poradzić i miała wenflon w główce... jednak takie cos mysle ze jest niezwykle rzadkie

Mój Maks w szpitalu miał wenflon założony w główce. Bo tam maleńkie dzieci mają najmocniejsze żyłki i tam jest najbezpieczniej takie rzeczy "montować". A krew pobierali moim dzieciaczkom z rączki (zewnętrznej części dłoni), z główki albo ze stopki. Starszym dzieciom czasem z palca na rączce się pobiera. Aczkolwiek Maksiowi zawsze ze zgięcia w łokciu ;) Strasznie to brzmi, okropnie wygląda, ale dzieci spokojnie to znoszą.

Misslena najczęściej pobierają z główki, podobno w ten sposób najłatwiej dostać sie do żyłki, mój maluszek miał wenflon na główce dość długo, bo walczylismy z żółtaczką ;o) Będzie dobrze nie martw się !!!

To wychodzi na to, że tylko mój syn miał to szczęście i zarówno wenflon jaki i pobierana krew miał z reki...

umi czy takie szczęście, to ja sama nie wiem. Bo jak mój Maks leżał w szpitalu, to właśnie się pytałam, dlaczego mu przenieśli wenflon z rączki na główkę (na rączce miał tylko jedną noc). To mi piguła powiedziała, że to niebezpieczne i na główce lepiej. Dlaczego? Ano dlatego, że dzidziol se nie wyrwie opatrunku z ręki. A i tak na rączce, jak ten wenflon miał, to takie zawiniątko miał, że rączka przypominała coś jakby piłkę tenisową, tyle, że białą i z paluszkami :D

reklama
Badanie było straszne, najpierw pielęgniarka wkłuła się małej w żyłę na zgięciu łokcia ale nie dała rady pobrać krwi więc uznała że pobierze z dwóch palców... mała strasznie płakała, pielęgniarka musiała bardzo mocno gnieść jej paluszki:( Teraz ma bordowe i strasznie płacze jak się dotknie jej rączki:(

Wyniki z krwi już zrobione, CRP ujemne a z morfologii dwie rzeczy są zawyżone, mianowicie MCH (33,4) i RDW-CV (15,4), czy wie ktoś co to może oznaczać?

Do góry