reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania nasienia

Cześć,
Sprawa wyglada tak, ze oboje mamy po 22 lata, nie będziemy się teraz starac o dziecko (jednak w przyszłości na pewno będziemy chcieli), ale chłopak musiał zrobić badania nasienia po wykryciu żylaka powrózka nasiennego.
Pierwsza sprawa- jeden lekarz powiedział żeby usunąć żylak, kolejny powiedział ze nie ma takiej konieczności bo jest mały, i po zabiegu może on nawrócić.
I druga kwestia- w styczniu byliśmy na badaniu nasienia, nie mam pojęcia jak interpretować wyniki, bo przestraszyłam się jednego odchylenia- plemników o prawidłowej i nieprawidłowej budowie.
Bardzo was proszę, dajcie znac co uważacie o wynikach oraz o sprawie z zylakiem, może któryś z waszych mężczyzn miał coś podobnego?
W zalaczeniu wyniki
9AB8EFB7-D4ED-4539-98CF-98B2E5330F47.jpeg

reklama
Przy takiej koncentracji plemników te 3 procent prawidłowych wydają się całkiem całkiem dobrym wynikiem ;) tak dobrych wyników dawno nie widziałam ☺️ ale jestem osobą bardzo długo starająca się o dziecko więc wyniki które widziałam są zazwyczaj średnie/złe, więc może źle myślę ;) jeśli chodzi o żylaki miał je mój mąż. Pytanie czy partnerowi one przeszkadzają? Jest taka opcja usunięcia/zamknięcia jak embolizacja żylaków powrózka nasiennego. To jest mało inwazyjny zabieg z pobytem jednodniowym w szpitalu. Proszę sobie poczytać :) u nas w poprawie nasienia nie pomógł, ale u męża zniknęły wszelkie dolegliwości związane z żylakami :)

A moim zdaniem problem jest nie w samej ilości, ale w związku z występującą aglutynacją (której być nie powinno).
Nie wiem natomiast jaki jest wpływ podwyższonych elementów spermatogenezy.

Ja również przyczepilabym się do tej aglutynacji i lepkości. Plemniki przyczepiają się do siebie i utrudnia im to poruszanie się. Bo morfologia nie jest tutaj problemem. Ph również jest podwyższone co może sugerować choroby prostaty. Nasienie powinno mieć odczyn zasadowy by przetrwać w kwaśnym środowisku pochwy.

Przy takiej koncentracji plemników te 3 procent prawidłowych wydają się całkiem całkiem dobrym wynikiem ;) tak dobrych wyników dawno nie widziałam ☺️ ale jestem osobą bardzo długo starająca się o dziecko więc wyniki które widziałam są zazwyczaj średnie/złe, więc może źle myślę ;) jeśli chodzi o żylaki miał je mój mąż. Pytanie czy partnerowi one przeszkadzają? Jest taka opcja usunięcia/zamknięcia jak embolizacja żylaków powrózka nasiennego. To jest mało inwazyjny zabieg z pobytem jednodniowym w szpitalu. Proszę sobie poczytać :) u nas w poprawie nasienia nie pomógł, ale u męża zniknęły wszelkie dolegliwości związane z żylakami :)
Bolały, ale już wszystko ustało

Do góry