reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Astma oskrzelowa a ciążą

Witajcie dziewczynki!!
Jestem w 9 tyg i od dawna biore cortare i serevent- mój lekarz jak przed ciąża go pytałam czy te leki nie szkodzą w ciąży powiedział że mam przeczytać se ultokę:( biore je bo mam duszności ale ostatnio dowiedzialam się że cortare jest szkodliwe!! Macie namiary na dobrego alergologa na sląsku co by mnie poprowadził w ciązy??
Pomożcie prosze!!

reklama
wiem ze serevent mozesz brać bez problemu, bo mi lekarz powiedział że to nawet dobrze na początku ciąży bo działa rozkurczajaco. ale wiadomo z lekami nie ma co w ciąży przesadzać

Witam wszystkie mamy z astma.
Ja rowniez jestem astmatyczka ( w 19 tc), choc moja choroba jest zaleczona i od 15 roku zycia nie przyjmuje juz zadnych lekow na nia, a meczylam sie z nia od 1 roku zycia do 15.Wiem ze to chorubsko moze powrocic w starosci z tego co mowia lekarze.Jak narazie to sie zastanawiam czy mowic o tym ze jestem astmatyczka mojej dr prowadzacej, gdyz nie mam zadnych objawow ale wiadomo ze moze pojawic sie np podczas porodu.

Nadulec, mówić i to jak najbardziej bo z tą astmą jest różnie w ciąży. Czasem zanika i nie daje żadnych objawów a czasem nasila się bardzo i są ostre duszności ( tak było w moim przypadku). Lepiej żeby jednak lekarz to kontolował, bo w późniejszych miesiącach kiedy jest ucisk na przeponę mogą dość duże duszności, najlepiej by było wykonać spirometrie i obserwować. Jeśli nie masz żadnych objawów to nie bierzesz na szczęście leków i się cieszysz:tak:
U mnie astma się tak nasiliła, że miałam napady astmy przy zwykłym chodzeniu i musiałam brać pulmicord a poród był cesarski.

Saly masz racje w nastepny czwartek mam wizyte to powiem o astmie mojej doktor.Czlowiek jak nie bierze lektow i nie ma zadnych objawow tej choraby przez dlugi czas to naprawde moze o niej zapomniec...tak jak jest w mojim przypadku ale lepiej na zimne dmuchac.

Hej :)
Ja choruję na astmę od urodzenia czyli 20 lat i w ciązy było tak ze miałam najgorzej latem więc alergolog mi przepisała Pulmicort i Ventolin i mogłam to brac bez obaw....lecz...w szpitalu lekarz sie bardzo zdziwil ze moglam niby brac te leki wiec najlepeij zapytac gineko9loga i alergologa :)

Witam!

Jestem właśnie w trakcie badań etnograficznych poświęconych astmie. Inaczej niż badania socjologiczne opierają się one na indywidualnych rozmowach, a nie wypełnianiu ankiet. Taka rozmowa odbywa się przez Internet - za pomocą e-maila, gadu-gadu lub przez inny komunikator. Szukam osób chorych na astmę oraz ich bliskich, aby porozmawiać z nimi o tym, jaki mają stosunek do choroby, jak sobie z nią radzą, co sprawia problemy.

Mam nadzieję, że ktoś z Was zdecyduje się mi pomóc, a przy okazji jego opinia pomoże utworzyć obraz choroby, jaką jest astma.

Chętnych proszę o kontakt:
basiad7@op.pl

Pozdrawiam serdecznie,
Basia

Cześć :)
Również choruję na astmę i to od urodzenia. My z mężem dopiero planujemy dzidziusia. Tak jak pisałyście co lekarz to inna opinia. Pytałam moją pulmonolog jak jest z braniem leków w czasie ciąży, powiedziała, że mogę brać bez obaw (Oxis, Pulmicort, Singular, Berotec). Napewno bardzo ważne jest żeby leki doraźne takie jak Berotec czy Venotolin brać z umiarem.Części z nas objawy zanikają, zmniejszają się lub też jest na odwrót u każdej z nas będzie inaczej, oczywiście oby było jak najlepiej dla nas wszystkich.
Czytając wasze wypowiedzi widzę, że macie problemy z dostaniem zaświadczenia, zastanaiwam się dlaczego tak to utrudniają. Ja mam astmę o ciężkim przebiegu i miałabym obawę czy dam radę urodzić naturalnie z powodu wysiłku.
Alija też jestem z Wrocławia mam prośbę czy możesz mi napisać u kogo się leczysz również do jakiego ginekologa chodzisz i czy jesteś zadowolona. Mieszkam tu dopiero dwa lata i rozeznania w kwestii lekarzy itd. mam średnie. Będę wdzięczna za info.

Cześć ,
Justin jeżeli chodzi o astmę to leczę się w Szpitalu Klinicznym przy ul. Traugutta u dr Gietkiewicz. Jeżeli natomiast chodzi o ginekologów to ja zdecydowałam się na lekarza spoza Wrocławia, ponieważ w moim mieście jest uznawany za najlepszego i szybko mogłam się do niego dostać. Niestety już jedną ciążę straciłam, a z tą też mam problemy od samego początku, dlatego poszłam do niego i jestem zadowolona. Chociaż teraz już wiem, ze następnym razem zdecyduję się na lekarza z Wrocławia, bo mam duże problemy z dojazdem, moje rodzinne miasto oddalone jest od Wrocławia 25kilometrów. Nie mam już kondycji i od 5 miesiąca mam zagrożonie przedwczesnym porodem.
Ponieważ jednak mam dosyć dużo koleżanek, które są aktualnie w ciąży. Taki mamy teraz okres :) Jeżeli jeszcze jesteś zainteresowana mogę Ci polecić paru lekarzy, napisz do mnie maila.
Pozdrawiam:-)

reklama
Do góry