reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Archiwum ciążowe-dolegliwości,porody,ciąża przenoszona,cesarka,wieści i nieobecności

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Uff na ni nie mam czasu,dopiero co pranie reczne pieluch tetrowych zrobilam ale postaram sie odpisac:

Ewelcia-tak smaruje sie Ziajka maslem poporodowym ale juz mi sie konczy i zastanawiam sie czy nadal to kupic (ma ladny zapach) czy cos innego ale raczej znow Ziajka-tania i skuteczna.
Miotlica - brzuszek z fotek jest z 3 tygodni po porodzie a nie z 3 dni;-)

Odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Czy do cesarki trzeba się jakoś szczególnie przygotować? Np. czy trzeba ogolić okolice intymne tak jak do porodu naturalnego - chyba nie, prawda? Czy robią wcześniej w szpitalu jakieś dodatkowe badania czy przyjmują i od razu jest cięcie?

No tak,lepiej sie ogolic samemu,potem tak czy siak podczas pologu ogolone okolice intymne mniej zatrzymuja bakterie niz nieogolone.Ja mialam tak niespodziewanie cc,ze po przyjezdzie do szpitala zdazyli mi tylko zrobic KTG,zbadac ginekologicznie,zmierzyc cisnienie i pobrac krew.

2.Jaki rodzaj znieczulenia podają: zzo czy ogólne? Nie wiem jeszcze jak to jest u mnie w szpitalu, ale jeśli jest wybór, to które lepsze? Myślałam, że zzo bo przynajmniej zobaczy się od razu Dzidziusia, ale po tym co pisała Kaczuszka (cięli mimo, że znieczulenie do końca nie zadziałało??!!:angry:) to już nie wiem…

Ja mialam zastrzyk w kregoslup-wogole nie boli.Jest sie swiadomym podczas operacji,slychac krzyk dziecka i mozna je sobie zobaczyc.Narkoza ogolna przechodzi do organizmu dziecka wiec zastrzyk w kregoslup lepszy.Nie wiem co to jest zzo czy jak wy to tam nazywacie-u nas w szpitalu to sie nazywa zastrzyk w kregoslup albo narkoza ogolna.

3.Jak długo trwa sama operacja? Ile trzeba potem leżeć „plackiem” i z cewnikiem? Właśnie mnie ten cewnik stresuje strasznie – czy jego zakładanie boli?

Operacja trwa krociutko.Wg mnie okolo 40 min,ale juz po 20 min wyjmuja dziecko,wiec reszta to pewnie zakladanie szwow.Ja lezalam plackiem 24 h z cewnikiem.Troszke boli zdejmowanie cewnika,zakladanie nie bo jak go zakladaja jest sie sparalizowanym od cyckow w dol wiec nic nie czuc.

4.Czy po cesarce można od razu karmić? Jeśli tak, to chyba jakoś na leżąco. Jak szybko można realnie wstać i chodzić? Jak pielęgnować ranę po operacji, kiedy zdejmują szwy?

Jak ktos ma pokarm to moze od razu karmic.Ja nie mialam,jedynie kilka kropel siary.Mleko dostalam dopiero w 4-5 dobie a i tak niewiele.Tak,na lezaco-ta pozycje stosuje do dzis bo wygodna.Wstac mozna a nawet trzeba po 24h zeby nie porobily sie zrosty.Pielegnacja rany-woda z mydlem i suszenie.Szwy zdejmuja w 6-7 dobie.

5.Czy to prawda, że po cesarce nie można długo nic podnosić powyżej 3 kg? Czy w związku z tym nawet własnego dziecka nie będę mogła podnieść?

Teoretycznie nie mozna ale...kazda z nas w szpitalu juz po 24h dzwigala swoja dzidzie i wogole.Dzwigac sie nie powinno ale w praktyce to malo realne.

6.Jak długo tak naprawdę dochodziłyście do siebie po cesarskim cięciu? Kiedy można założyć pas ciążowy?

Kilka dni boli rana.W sumie po jakichs 5 dniach czlowiek czuje sie juz niezle i zasuwa po korytarzu bez bolu a po jakichs 8 dniach od operacji to juz nie wiedzialam ze rodzilam-zero bolu.Pasa ciazowego jeszcze nie kupilam (chcialam zakupic Pani Teresa) bo nie wiem czy wogole bedzie mi potrzebny gdyz brzuch ladnie sie z dnia na dzien wchlania.

7. Wyjscie ze szpitala- ja wyszlam w spodniach ciazowych,zeby nie podrazniac rany a majtki nosilam jednorazowe Baby Ono i bardzo je sobie chwalilam.Teraz w domu staram sie nosic wysokie majtki,zeby ranki nie draznic.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ja tak patrzę na wszystkie Nasze suwaczki i się cieszę że już tak malutko zostało ;-) jednym 2 dni innym 7,8 a innym jak np. mi :-p coś koło 20 ale to i tak malutko przy 9 miesiącach :-D. A pamiętam jakby to było wczoraj jak miałam studniówkę ;-), albo połowę ciąży w moje urodziny ;-) a co do walentynek to nawet nie wiem kiedy te dni od nich minęły :-D tak jakbym przespała ten czas :-p

Sara - dzięki za odpowiedzi. Tak, oczywiście miałam na myśli trzy tyg a nie trzy dni;-)

Kurcze, już nie mogę się doczekać tego 19 marca...

Dokładnie... Ani się obejrzymy, a nasze maluszki będą miały miesiąc, dwa, trzy....:-)

byłam dziś u gina robione miałam ktg skurcze mam największy był80% i nic mnie nie bolał lekarz stwierdził że mam rozwarcie na 1 palec mam się przejść na spacer bo już powinnam zacząć rodzić a tu mineły 4h i nic jakieś tam skurcze mam ale specjalnie mnie niebolą strasznie zaczełam się bać :szok:wiem że to głupie ale to moje pierwsze i naprawde strasznie to przeżywam:blink:wróciłam do domu bo położna skolei powiedziała że w takie zimno niepowinnam spacerować tylko w domu siedzieć i liczyć czas skurczy i jak tu niezwariować :no:

Wiadomosc od Juli J.
Nie chca mi wywolac porodu pomimo skierowania twierdza ze nie ma podstaw.Prawdopodobnie puszcza mnie do domu wieczorem

A JA JESZCZE NIC , dziś znów byłam na KTG i miałam skurcze ale dość słabe, za to odszedł mi czop śluzowy i całe podbrzusze mnie boli tak jak na okres. Następna pani gi. powiedziała żebym wracała do domu, bo taki stan może potrwać 1 dzień lub 2 a nawet tydzień., więc po co mam leżeć w szpitalu.Kazała mi znów przyjechać na KTG jutro, ale moja położnz powiedziała żebym jutro nie jechała tylko w czwartek kiedy ona będzie w szpitalu, a no i że dobrze byłoby żebym trochę wyrzymała.
Mam wrażenie,że gdybym była w 38 tyg,a nie w 37 to daliby mi kroplówke na wywołanir i już bym miała synka.

hehe:-)mój narzyczony w pracy także sex odpada teraz mam troche odczówalne skurcze niewiem dlaczego ale czuje się strasznie zmęczona normalnie niemam siły na nic:no:może dlatego że jestem przerażona tym co mnie czeka aha i jeszcze jedno brzuch mi opadł jakieś 30min temu ale czop niewyszedł i wody też jeszcze nie...

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry