reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aposerta

IlaDusia

Fanka BB :)
Witam. Czy któraś z mam starających się o dziecko brała leki antydepresyjne typu Aposerta ? Jeden lekarz mi je przepisał ale poszłam też do drugiego aby potwierdzić że rzeczywiście mogę je brać i ten drugi odradził. I teraz nie wiem czy iść do trzeciego czy sama zdecydować 🤷

reklama
Ja co prawda nie brałam konkretnie tego leku tylko zoloft, ale składnikiem aktywnym obu jest sertralina i nie ma przeciwskazań żeby przyjmować podczas starań. Brałam parę miesięcy, również podczas procedury in vitro i nikt mi nie odradzał :) Jedynie zalecenie, żeby odstawić w razie ciąży.

Ponoć sertralina naraża w 3 trymestrze dziecko na uzależnienie od środku + może zwiększać ryzyko nadciśnienia płucnego u noworodka.
Ogólnie, szkoły są różne i zdania raczej podzielone, sertralina jest kategoryzowana jako lek z grupy C. Niektórzy psychiatrzy opowiadają się, że i w ciąży może być stosowana ale na innych regułach jeśli stan zdrowia matki tego wymaga, ale najczęściej w razie ciąży spotkasz się z zdaniem, że nie poleca się.
Ja bym zasięgnęła opinii psychiatry i docelowego ginekologa położnika.

Sertralina jest lekiem pierwszego rzutu w ciąży i jest uznana za jeden z bezpieczniejszych leków.
Ponoć sertralina naraża w 3 trymestrze dziecko na uzależnienie od środku + może zwiększać ryzyko nadciśnienia płucnego u noworodka.
Przy każdym kroku antydepresyjnym jest ryzyko zespołu odstawiennego, ale akurat przy sertralinie ryzyko nie jest duże

Do góry