reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Aposerta

IlaDusia

Fanka BB :)
Witam. Czy któraś z mam starających się o dziecko brała leki antydepresyjne typu Aposerta ? Jeden lekarz mi je przepisał ale poszłam też do drugiego aby potwierdzić że rzeczywiście mogę je brać i ten drugi odradził. I teraz nie wiem czy iść do trzeciego czy sama zdecydować 🤷

reklama
Ja co prawda nie brałam konkretnie tego leku tylko zoloft, ale składnikiem aktywnym obu jest sertralina i nie ma przeciwskazań żeby przyjmować podczas starań. Brałam parę miesięcy, również podczas procedury in vitro i nikt mi nie odradzał :) Jedynie zalecenie, żeby odstawić w razie ciąży.

Ponoć sertralina naraża w 3 trymestrze dziecko na uzależnienie od środku + może zwiększać ryzyko nadciśnienia płucnego u noworodka.
Ogólnie, szkoły są różne i zdania raczej podzielone, sertralina jest kategoryzowana jako lek z grupy C. Niektórzy psychiatrzy opowiadają się, że i w ciąży może być stosowana ale na innych regułach jeśli stan zdrowia matki tego wymaga, ale najczęściej w razie ciąży spotkasz się z zdaniem, że nie poleca się.
Ja bym zasięgnęła opinii psychiatry i docelowego ginekologa położnika.

Sertralina jest lekiem pierwszego rzutu w ciąży i jest uznana za jeden z bezpieczniejszych leków.
Ponoć sertralina naraża w 3 trymestrze dziecko na uzależnienie od środku + może zwiększać ryzyko nadciśnienia płucnego u noworodka.
Przy każdym kroku antydepresyjnym jest ryzyko zespołu odstawiennego, ale akurat przy sertralinie ryzyko nie jest duże

Do góry