Tutaj dużo z nas ma takie właśnie wyniki, trochę lepsze trochę gorsze. Musisz zdecydować, czy robisz np NIFTY pro, czy odrazu aminopunkcje. Ja robiłam oba te badania gdyż miałam ryzyko skorelowane > 1:4 dla T21. Aminopunkcja wiąże się z ryzykiem utraty ciąży około 0,5% -1% ryzyko jest bo 1 na 200 z nas straci dziecko...
NIFTY to taki test z krwi bezpieczny dla matki i dziecka, skuteczność około 99% ale nie obejmuje mozaikowatość łożyska...
Co to jest mozaikowatość łożyska, łożysko ma inne DNA niż płód i może się zdarzyć że wyniki z krwi sugerują chorobę a dziecko jest zdrowe, lub odwrotnie dziecko jest chore a wyniki z krwi pokazują że jest zdrowe. Jak często występuje mozaikowatość łożyska nie wiem. Zdarza się to bardzo rzadko ale się zdarza...
Aminopunkcja bada płyn owodniowy dziecka więc pomija możliwość pomyłki łożysko-płód. Jej wyniki są dużo pewniejsze na poziomie większym niż 99 ale również nie pozbawione minimalnego ryzyka pomyłki tz. mozaikowatości u samego płodu. Występuje on w około 1-2% wszystkich zespołów T21.