reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Witam,
co myślicie o takich wynikach CRL 48,8 NT 2,40
ponadto wyszło wsteczne przepływy DV, nieprawidłowy obraz jamy serca, niedomykalność zastawki trójdzielnej
podejrzenie całkowitego kanału przedsionkowego
z usg wynika prawdopodobieństwo zespołu downa 1: 38 więc b.wysokie
mam 37 lat, w ciążę zaszłam w wieku 36
Pappa czekam na wynik ale jest to ciąża bliźniacza z drugim zdrowym dzieckiem więc wynik będzie sfałszowany przy bliźniakach

reklama
Witam,
co myślicie o takich wynikach CRL 48,8 NT 2,40
ponadto wyszło wsteczne przepływy DV, nieprawidłowy obraz jamy serca, niedomykalność zastawki trójdzielnej
podejrzenie całkowitego kanału przedsionkowego
z usg wynika prawdopodobieństwo zespołu downa 1: 38 więc b.wysokie
mam 37 lat, w ciążę zaszłam w wieku 36
Pappa czekam na wynik ale jest to ciąża bliźniacza z drugim zdrowym dzieckiem więc wynik będzie sfałszowany przy bliźniakach
pappa to nie wynik , to prawdopodobienstwo ... kurcze ,powazna sytuacja , co radzi lekarz ?

pappa to nie wynik , to prawdopodobienstwo ... kurcze ,powazna sytuacja , co radzi lekarz ?
Proponowano mi biopsję kosmówki lub amniopunkcję. Nie zgodziłam się na pierwsze bo położna która pobierała mi krew powiedziała że jest to gmeranie w łożysku, a że łożyska położone są z tyłu może dojść do zakażenia z tego chorego płodu...większe ryzyko poronienia i powikłań. Amniopunkcja nie wiem czy ma sens bo w przypadku ciąży bliźniaczej usuwanie jednego płodu jest niewykonalne w Polsce i zabronione....

ja robilam amnipunkcje by znac sytuacje , przygotowac sie na nia a nie by usunac ...
trudna masz sytuacje bardzo , trzymam kciuki by wszysko sie ulozylo !

Proponowano mi biopsję kosmówki lub amniopunkcję. Nie zgodziłam się na pierwsze bo położna która pobierała mi krew powiedziała że jest to gmeranie w łożysku, a że łożyska położone są z tyłu może dojść do zakażenia z tego chorego płodu...większe ryzyko poronienia i powikłań. Amniopunkcja nie wiem czy ma sens bo w przypadku ciąży bliźniaczej usuwanie jednego płodu jest niewykonalne w Polsce i zabronione....
Współczuję, na prawdę patowa sytuacja..... 3mam kciuki by się wszystko dobrze ułożyło.

W którym tygodniu ciąży jesteŚ? To faktycznie trudne i ta biopsja kosmówki odpowie na te same pytania co amniopunkcja. Przy porodzie papier, że rodzi się dziecko z ZD dość istotna sprawa. W naszym kraju mogą kazać rodzić ci SN ... czasem taki papier może Ci pomóc. Nie ma się co łamać bo póki co to tylko wyniki, może dziecko ma zespół wad wrodzonych. Także póki co poszukaj dobrego ginekologa i kogoś kto poprowadzi taką wyjątkową ciąże.

Osobiście znam jedną mamę która ma bliźniaki 3 lata. Jedna zdrowe a druga ma ZD. Jakoś sobie radzi. Bywa ciężko ale posiadanie zdrowej siostry błogosławieństwo.

W którym tygodniu ciąży jesteŚ? To faktycznie trudne i ta biopsja kosmówki odpowie na te same pytania co amniopunkcja. Przy porodzie papier, że rodzi się dziecko z ZD dość istotna sprawa. W naszym kraju mogą kazać rodzić ci SN ... czasem taki papier może Ci pomóc. Nie ma się co łamać bo póki co to tylko wyniki, może dziecko ma zespół wad wrodzonych. Także póki co poszukaj dobrego ginekologa i kogoś kto poprowadzi taką wyjątkową ciąże.

Osobiście znam jedną mamę która ma bliźniaki 3 lata. Jedna zdrowe a druga ma ZD. Jakoś sobie radzi. Bywa ciężko ale posiadanie zdrowej siostry błogosławieństwo.

Jestem w 13 tygodniu ale to drugie chore dziecko jest młodsze - 12 tydzień. Najgorsze jest to, że robiliśmy kariotypy i badanie wyszło u nas czyli rodziców prawidłowo....

reklama
Tak mi przykro. Ciężka sytuacja. Wiem, ze tylko łatwo sie to pisze, ale bądź dobrej myśli. Ja trzymam kciuki.

A z jakiego miasta jesteś?

Do góry