reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

@Shaer, to super ze u Ciebie tez wszystko dobrze, gratulacje :) No i dziewczynka, bo widze ze masz juz dwóch chłopaków.
A kiedy bedziesz miała pełny wynik?

Mam się dowiadywać za tydzień.
Tak mam dwóch chłopaków. mój mąż jest przerażony ;)

@Avanza
Dziękuję bardzo.Ale tak naprawdę podziękuję jak będę miała pewność że wszystko ok.

reklama
Cześć Dziewczyny,

Śledzę wasze forum od niedawna, właściwie to od momentu, w którym sama zdecydowałam się na amniopunkcje. Długo się zbierałam, żeby założyć konto, ale ciągle nie byłam do końca pewna.

W moim przypadku zaczęło się od zbyt dużej przeziernosci karkowej - 4 mm, pani dr ja zbadala, choć potem stwierdziła, że dziecko jest jeszcze trochę za małe by to sprawdzać.
Dwa tygodnie później było już odpowiedniej wielkości i NT wyszło 3mm. Z tym poszłam na Papp'a i po wszystkich wynikach wyszło podwyższone ryzyko ZD.
W pierwszej ciąży nie było żadnych problemów, mam przecudownego syna, a teraz umieram ze strachu. Choć staram się nie myśleć o tym, że coś może być nie tak...

Amniopunkcje wykonywał dr Puzio w klinice Invicta w Gdańsku. Na wynik musze czekać aż do 21 czerwca na wizycie u genetyka. Czy któraś z Was też może była w invikcie i orientuje się czy dzwonią szybciej z wynikami?

Jakie masz ryzyko skorygowane?Ile masz lat?i czy lekarz proponuje te amniopunkcje u siebie prywatnie?

Ryzyko skorygowane mam 1:15979 dla trisomii 21, 1:20000 dla trisomii 18 i 1:20000 dla trysomii 13. Lat mam 28. Ale u mojego męża wykryto nieprawidłowy kariotyp. Tyle że jestem po dwóch promieniach które miały miejsce w 7 tc. A teraz jestem w 15 póki co wszystko dobrze i lekarz się obawia tego ryzyka że amniopunkcja może spowodować poronienia i wszystko poleci. Nie wiem co robić w tej sytuacji.

Ryzyko skorygowane mam 1:15979 dla trisomii 21, 1:20000 dla trisomii 18 i 1:20000 dla trysomii 13. Lat mam 28. Ale u mojego męża wykryto nieprawidłowy kariotyp. Tyle że jestem po dwóch promieniach które miały miejsce w 7 tc. A teraz jestem w 15 póki co wszystko dobrze i lekarz się obawia tego ryzyka że amniopunkcja może spowodować poronienia i wszystko poleci. Nie wiem co robić w tej sytuacji.
Skonsultuj się z genetykiem. Ginekolog może nie wiedzieć dokładnie jak dziedziczy się dana wada ani czy amniopunkcja ją wykaże.

Dzięki dziewczyny za pomoc. Spróbuję się gdzieś umówić na wizytę i zobaczymy co mi powie.

Jasne ze to trzeba sprawdzić bo z ryzyka zupełnie nie ma potrzeby robić badań! Ryzyko poronienia masz jakieś 1 na 200 a tu zdecydowanie mniejsze ryzyko wad!!!
Skonsultuj się i ja bym tak łatwo nie szła na amnio bez ryzyka

Moje wynosiło 1:236 i sama się zastanawiam czy iść bo bałam się poronienia
Z twoimi wynikami i prawidłowym usg skupiłabym się na relaksie w ciąży po tamtych poronieniach

Powodzenia :)

reklama
Do góry