Elmirka0207
Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny! Ja teraz jestem w 15 tygodniu (14+2) mojej pierwszej, długo wyczekiwanej ciąży i jestem po badaniach prenatalych gdzie USG wyszło idealnie widać kosc nosowa maleństwa, przeziernosc karku w normie i lekarka na tamtym etapie wykluczyła jakiekolwiek wady genetyczne.. ale niestety po teście PAPPA wyszło mi wysokie ryzyko Trisomia 21 (zespół Downa) mam powiększone ryzyko 1:265, a wyniej testu 0,335 MoM i genetyk zaleca amniopunkcje, której ja się potwornie boję.. boję się że nie odniosę do końca ciazy.. czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Albo miała już do czynienia z amniopunkcja? Bo słyszałam że ryzyko poronienia po badaniu jest nie wielkie ale jest ..
U mnie w 13w4d przezierność 2,9mm przy CRL 76,4mm i Pappa 0,335Mom a beta 0,332 Mom - ryzyko T13 1:263.
Nie zdecydowaliśmy na amniopunkcję. Drugie prenatalne (połówkowe) pod kątem usg wyszły prawidłowo - robiliśmy je w tej samej klinice co pierwsze ale inny lekarz robił - lekarz stwierdził, że gdyby nie znał poprzednich wyników to nie miałby się do czego przyczepić i sądziłby, że zdrowego maluszka bada i tego się mocno trzymamy!
Oczywiście gwarancji, że na 100% jest wszystko dobrze nikt nie da, ale my kochamy maluszka bez względu na wszystko i modlimy się o jego zdrowie.
Mam nadzieję, że we wrześniu będę Wam mogła napisać, że przyszedł na świat zdrowy synuś