Zapalenie jelita może być też spowodowane bakteria, wirusem czy grzybem. Niekoniecznie alergia. Czasem może być to nawet przerost flory bakteryjnej jelita, co też trzeba leczyc. Najłatwiej powiedzieć, że alergia, bo da się mm i po kłopocie dla lekarza, ale nie dla matki. U nas akurat to nie alergia, choć wszyscy w niej upatrują winowajcę. Dobry lekarz, ale też intuicja matki to podstawa.Przepraszam, że się wtrącę , ale zapalenie jelita jest właśnie bardzo często od alergii. tak było u mojego syna, potrzeba było trochę czasu żeby się unormowalo.
reklama
mama Natalki2017
Fanka BB :)
jakie badania wykonuje się żeby stwierdzic czy to zapalenie jelita?Zapalenie jelita może być też spowodowane bakteria, wirusem czy grzybem. Niekoniecznie alergia. Czasem może być to nawet przerost flory bakteryjnej jelita, co też trzeba leczyc. Najłatwiej powiedzieć, że alergia, bo da się mm i po kłopocie dla lekarza, ale nie dla matki. U nas akurat to nie alergia, choć wszyscy w niej upatrują winowajcę. Dobry lekarz, ale też intuicja matki to podstawa.
Na początek wymazy kału bakteriologiczny, mykologiczne. Bardziej szczegółowe na oddziale gastrologii będą, ale to dopiero po 11 września.jakie badania wykonuje się żeby stwierdzic czy to zapalenie jelita?
anielka1
Fanka BB :)
nie wiem czy najłatwiej stwierdzić, bynajmniej nie w moim przypadku. U mnie akurat to alergia, jednak logiczne ,że najpierw trzeba wykluczyć wszystko pozostałe, więc kompleksowe badania kału. U nas skierowanie od lekarza na posiewy itd.Zapalenie jelita może być też spowodowane bakteria, wirusem czy grzybem. Niekoniecznie alergia. Czasem może być to nawet przerost flory bakteryjnej jelita, co też trzeba leczyc. Najłatwiej powiedzieć, że alergia, bo da się mm i po kłopocie dla lekarza, ale nie dla matki. U nas akurat to nie alergia, choć wszyscy w niej upatrują winowajcę. Dobry lekarz, ale też intuicja matki to podstawa.
Tylko się chwali, że lekarz podszedł do tematu z głową. U nas dużo trudniej, bo lekarze wybierali najprostsze rozwiązanie zamiast zrobić kompleksowe badania. Dopiero nefrolog zareagował. Tak więc dużo zależy od lekarzanie wiem czy najłatwiej stwierdzić, bynajmniej nie w moim przypadku. U mnie akurat to alergia, jednak logiczne ,że najpierw trzeba wykluczyć wszystko pozostałe, więc kompleksowe badania kału. U nas skierowanie od lekarza na posiewy itd.