reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Aktywnie w domu! Pomocy :)

Natka@

Początkująca w BB
Witajcie ! Jestem zielona w tym temacie przyznaje się bez bicia i mam pytanie może któraś z was mi pomoże.
Urlop macierzyński mam do 28 maja. Później chce wykorzystać zaległy urlop (czyli pewnie cały czerwiec) i pójść jeszcze na urlop wychowawczy. Nie wiem czy córka dostanie się do państwowego żłobka 🤷a jak nie to pewnie od września pójdzie do prywatnego i stąd moje pytanie. Jak to jest z tymi nowymi świadczeniami? Czy należy mi się "aktywnie w domu" będąc na wychowawczym te 2/3 miesiące a późnie jak wrócę do pracy to "aktywnie w pracy" ?? Czy nie można pobierać obu świadczeń ? Czy może mi ktoś podpowiedzieć co i jak? Będę bardzo wdzięczna 🤗🍀

reklama
Witajcie ! Jestem zielona w tym temacie przyznaje się bez bicia i mam pytanie może któraś z was mi pomoże.
Urlop macierzyński mam do 28 maja. Później chce wykorzystać zaległy urlop (czyli pewnie cały czerwiec) i pójść jeszcze na urlop wychowawczy. Nie wiem czy córka dostanie się do państwowego żłobka 🤷a jak nie to pewnie od września pójdzie do prywatnego i stąd moje pytanie. Jak to jest z tymi nowymi świadczeniami? Czy należy mi się "aktywnie w domu" będąc na wychowawczym te 2/3 miesiące a późnie jak wrócę do pracy to "aktywnie w pracy" ?? Czy nie można pobierać obu świadczeń ? Czy może mi ktoś podpowiedzieć co i jak? Będę bardzo wdzięczna 🤗🍀
Tak, na dobrą sprawę to lepiej najpierw wychowawczy a potem urlop ;) na wychowawczym aktywnie w domu, a potem jak dziecko pójdzie do żłobka to aktywnie w żłobku.

Miesiąc aktywnie w pracy. 2-3 miesiące aktywnie w domu. Później aktywnie w żłobku jak dziecko będzie chodziło do zlobka. W tym wypadku nie należy się aktywnie w pracy wtedy.

Hej z tego co kojarzę, to jak jesteś w domu i nie pracujesz to należy I się 500 zł, a jakbyś wróciła do pracy to 1500

1 mają składasz o aktywnie w pracy - dostajesz go za maj (dziecko jak rozumiem kończy w tym miesiącu rok), czerwiec i lipiec (awansem dostaje się dodatkowy miesiąc), na sierpień jeżeli jesteś na wychowawczym a dziecko nie chodzi do żłobka dostajesz aktywnie w domu. W pierwszym dniu uczęszczania do żłobka zmieniasz na aktywnie w żłobku

1 mają składasz o aktywnie w pracy - dostajesz go za maj (dziecko jak rozumiem kończy w tym miesiącu rok), czerwiec i lipiec (awansem dostaje się dodatkowy miesiąc), na sierpień jeżeli jesteś na wychowawczym a dziecko nie chodzi do żłobka dostajesz aktywnie w domu. W pierwszym dniu uczęszczania do żłobka zmieniasz na aktywnie w żłobku
O dokładnie tak. Przejrzyście to napisałaś 😍

Czemu awansem dodatkowy miesiąc jak oni wypłacają za dany miesiąc dopiero w kolejnym?
nie zalapałam 😂

Jeśli dziecko idzie do żłobka to można pobierać tylko "aktywnie w żłobku'? Nie można tego zamienić na " aktywnie w domu" lub "aktywnie w pracy"?

Czemu awansem dodatkowy miesiąc jak oni wypłacają za dany miesiąc dopiero w kolejnym?
nie zalapałam 😂

Bo chodzi o to, żebyś w momencie np straty pracy miała czas na znalezienie innej, a nie tworzyła kolejny wniosek i potem znowu kolejny bo i tak są zawaleni na full więc zgodnie z ustawą aktywnie w pracy pobiera "do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym matka nie spełnia warunku w zakresie aktywności zawodowej"

I tak to się dostaje z "opóźnieniem" czyli 30 czerwca będzie, za maj. Ale i tak mimo że w lipcu autorka będzie już na wychowawczym to nadal za lipiec będzie jej się należało jeszcze aktywnie w pracy

reklama
Bo chodzi o to, żebyś w momencie np straty pracy miała czas na znalezienie innej, a nie tworzyła kolejny wniosek i potem znowu kolejny bo i tak są zawaleni na full więc zgodnie z ustawą aktywnie w pracy pobiera "do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym matka nie spełnia warunku w zakresie aktywności zawodowej"

I tak to się dostaje z "opóźnieniem" czyli 30 czerwca będzie, za maj. Ale i tak mimo że w lipcu autorka będzie już na wychowawczym to nadal za lipiec będzie jej się należało jeszcze aktywnie w pracy
Aaa czaję! Dziękuję!:)

Do góry