reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Aktywni rodzice w domu a kapital rodzinny 12tys

Od 1 października wchodzi między innymi świadczenie aktywni rodzice w domu 500zl na kazde dziecko , od jakiegoś czasu jest również świadczenie kapitał rodzinny 12 tys na drugie dziecko , kazde przysługuje po ukończeniu 1rż dziecka. Chodzi mi tylko o to czy przy bliźniakach to bez różnicy o które się starać czy któreś jest korzystniejsze?

Jeżeli nie złożyłaś o RKO do 30.09.2024 to już nie złożysz bo nie ma takiej możliwości

reklama
Ewentualnie jak masz macierzyński to możesz o aktywnie w pracy złożyć na te kilka miesięcy

Aktywnie w pracy tak samo jak aktywnie w domu można złożyć dopiero w miesiącu w którym dziecko kończy rok.

Oczywiście trzeba mieć aktywna umowę o pracę i odprowadzać składki od przynajmniej połowy minimalnej krajowej (ojciec również) a jak wychowuje się dzieci samemu do od 100% minimalnej

Aktywnie w pracy tak samo jak aktywnie w domu można złożyć dopiero w miesiącu w którym dziecko kończy rok.

Oczywiście trzeba mieć aktywna umowę o pracę i odprowadzać składki od przynajmniej połowy minimalnej krajowej (ojciec również) a jak wychowuje się dzieci samemu do od 100% minimalnej
A co później? Np macierzyński mam do maja to czy w tedy kolejny wniosek składać ? Bo jeszcze nie planuje do pracy wracać

A co później? Np macierzyński mam do maja to czy w tedy kolejny wniosek składać ? Bo jeszcze nie planuje do pracy wracać

Zazwyczaj pracodawca chce by przed wychowawczym (bo rozumiem że masz do niego prawo) wybrać zaległy urlop. Potem pierwszy miesiąc wychowawczego możesz jeszcze pobierać aktywniebw pracy, a następnie musisz przejść na aktywnie w domu

Dzień dobry. Chciałam zapytać czy może któraś z Pan wie... jeżeli kobieta troje czworo Dzieci, gdy One miały 6, 9, 12 utraciła praw rodzicielskie, Dzieci obecnie są z Ojcem. Jest teraz w ciazy więc rodzi czwarte dziecko, dostaje pomoc jak dla pierwszego dziecka czy kolejnego...?

reklama
Dzień dobry. Chciałam zapytać czy może któraś z Pan wie... jeżeli kobieta troje czworo Dzieci, gdy One miały 6, 9, 12 utraciła praw rodzicielskie, Dzieci obecnie są z Ojcem. Jest teraz w ciazy więc rodzi czwarte dziecko, dostaje pomoc jak dla pierwszego dziecka czy kolejnego...?

Czy ma zasadzone alimenty na te dzieci?

Do góry