reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Trzymam kciuki.A ja właśnie chciałabym nauczyć Oliwkę, żeby zasypiała bez takiego wspomagacza, ale nie wiem, czy mi się to uda![]()
U nas dawno zasypianie bez butli,przed snem myjemy ząbki.
moja wczoraj mimo wcześniejszej drzemki spała od 17:30 do 7:30 nowego czasu![]()
Wow,Kuba spał normalnie,czyli do 7.00 starego,a do 8.00 nowego czasu.

Ale Emilka pospała
Gosia, a jak tam nocki, suche czy mokre 
Dzięki Rozalka, ale nie do końca udało się nam zrealizować tego, co zaplanowałam. Dałam Oliwce mleko w niekapku tak z 15 minut przed czasem, kiedy chciałam ją położyć, potem miałyśmy umyć ząbki i szykować się do łóżka. A ona co zrobiła
Położyła się z tym niekapkiem na swoją poduszkę, wypiła .... i zasnęła.
Chyba stało się to już jej rytuałem. Tomek mój jak to zobaczył, to powiedział, żebym jej nie zabierała tej chociaż przyjemności, skoro butlę jej zabrałam, bo nasze starsze dzieci też do 3 rż chyba zasypiały z mlekiem i nic się nie stało, żadnemu zęby się nie psuły.
Za to skutecznie chyba pozbyliśmy się picia mleka w nocy
Oli coprawda znów dziś zawołała mleczko coś między 6 a 7, ale jak jej powiedziałam, że jest już duża, a duże dzieci nie piją w nocy tylko rano jak wstaną, to się zgodziła na to bez oporów :-) Wyczułam, że ma suchą pieluchę jak o to mleko wołała, chciałam ją zaprowadzić do kibelka, ale za nic nie chciała wstać. Teraz nadal śpi, nadal ma suchą pieluchę, ale nie wiem czy uda jej się nie zrobić zanim się obudzi.
No, ale o tej porze to zawsze miała już nieźle spompowanego pampka, więc pewnie winne było temu to mleko o 6.

Dzięki Rozalka, ale nie do końca udało się nam zrealizować tego, co zaplanowałam. Dałam Oliwce mleko w niekapku tak z 15 minut przed czasem, kiedy chciałam ją położyć, potem miałyśmy umyć ząbki i szykować się do łóżka. A ona co zrobiła

Chyba stało się to już jej rytuałem. Tomek mój jak to zobaczył, to powiedział, żebym jej nie zabierała tej chociaż przyjemności, skoro butlę jej zabrałam, bo nasze starsze dzieci też do 3 rż chyba zasypiały z mlekiem i nic się nie stało, żadnemu zęby się nie psuły.
Za to skutecznie chyba pozbyliśmy się picia mleka w nocy

No, ale o tej porze to zawsze miała już nieźle spompowanego pampka, więc pewnie winne było temu to mleko o 6.
Ostatnia edycja:
Znalałam taki artykuł w necie, w którym piszą, jak rozpoznać, czy dziecko jest już dojrzałe na tyle, by nie moczyć pieluszki w nocy:
Moje dziecko moczy się w nocy - Zdrowie dziecka - Rodzice radzą
Nie wiem, czy uda mi się to sprawdzić hehe, bo Oli za nic w świecie nie chce wstać w nocy do ubikacji
Przecież nie będę się z nią szarpała w nocy, powodowała, że się rozpłacze, bo to bez sensu takie wyrywanie dziecka na siłę ze snu, kiedy nie chce wstać.
Nie wiem, czy uda mi się to sprawdzić hehe, bo Oli za nic w świecie nie chce wstać w nocy do ubikacji

Weronika bardzo podobnie zasneła o 17 w samochodzie i spała do 7moja wczoraj mimo wcześniejszej drzemki spała od 17:30 do 7:30 nowego czasu![]()

karolina77
mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
A u nas dzis PIERWSZA OD PONAD 2 LAT PRZESPANA NOC!!!!! SAma w to nie wierze. Milena zasnela okolo 10tej i spala do 7 rano. Troche sie wiercila i marudzila przez sen, ale nie wybudzila sie i nie chciala pic.

A rano pocalowala mnie i powiedziala ''Kocham Cie mamo'' . Pierwszy raz to powiedziala mi po obudzeniu, wiec pewnie byla bardzo wyspana. Wczesniej tylko w ciagu dnia mowila mi ze mnie kocha.

Znalałam taki artykuł w necie, w którym piszą, jak rozpoznać, czy dziecko jest już dojrzałe na tyle, by nie moczyć pieluszki w nocy:
Nie wiem, czy uda mi się to sprawdzić hehe, bo Oli za nic w świecie nie chce wstać w nocy do ubikacjiPrzecież nie będę się z nią szarpała w nocy, powodowała, że się rozpłacze, bo to bez sensu takie wyrywanie dziecka na siłę ze snu, kiedy nie chce wstać.
W nocy, to znaczy dwie godziny po zaśnięciu i ewentualnie około północy. Jeżeli za każdym razem dziecko jest suche i robi siusiu do nocniczka, po czym zasypia, a rano budzi się suche, należy ten trening kontynuować.
to może ja dziś spróbuje i zobaczymy jak będzie

zresztą narazie za dużo od niej nie wymagam wiec jeśli się nie uda to wypróbujemy tą metodę za miesiąc lub dwa
Ostatnia edycja:
Oli wczorajszą noc przespała super, tylko mieliśmy wpadkę ze zmoczeniem łóżka. Zapomniałam jej ubrać pieluchę po zaśnięciu i jak się zorientowałam 2 godziny później to już było mokre łóżko
Kurcze, że też nie zdarzyło mi się zapomnieć nockę wcześniej, bo się w nocy wtedy wcale nie zesiusiała, a wczoraj akurat musiała!
Dzisiejsza nocka nie do końca taka super, bo ok 5 Oli się obudziła, chciała mleko, ja jak zwykle powiedziałam, że dostanie rano jak się obudzi, to się zgodziła, ale się kręciła, gadała, obłapywała mnie, że spać nie mogłam. W końcu poszłam po wodę, dałam jej w niekapku, jak wypiła, to odrazu zasnęła. A ja już długo nie pospałam

Dzisiejsza nocka nie do końca taka super, bo ok 5 Oli się obudziła, chciała mleko, ja jak zwykle powiedziałam, że dostanie rano jak się obudzi, to się zgodziła, ale się kręciła, gadała, obłapywała mnie, że spać nie mogłam. W końcu poszłam po wodę, dałam jej w niekapku, jak wypiła, to odrazu zasnęła. A ja już długo nie pospałam

reklama
Podziel się: