reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ach śpij Kochanie.....

U mnie Hania w nocy zaczęła się budzić co 2- 3 godziny. Karmienie, przewijanie i znowu usypianie zajmuje mi ok godziny do półtorej więc super wyspana nie jestem, jednak i tak sie cieszę bo to zawsze lepsze niż budzenie co godzinę. W dzień natomiast różnie to bywa niekiedy śpi ok 2 godzin, innym razem nawet i 4 (zazwyczaj przed kąpielą, chyba ma nadzieję, że jej nie obudzę ;-)).

Natomiast jeśli chodzi o temepraturę to w pokoju mamy 19-21 stopni, jak jest chłodniej to ma śpioszki, kocyk i rożek. Jak cieplej to spioszki i rożek. Większą uwagę zwracam na wilgotność powietrza, jeśli oscyluje ok 40% to częściej budzi się na karmienie, jeśli powyżej 50% (nie jest to łatwe, teraz gdy grzeją kaloryfery) wówczas zdażało się że spała nawet i 3 godziny.

reklama
U nas temperatura jest około 23-25 stopni w sypialni tam gdzie spi Franek,zawsze ma body na to pajacyka i śpi [pod kołderką, ma na raczkach skarpetki bo ma zawsze zimne rączki ale temperature zawsze sprawdzam na karku albo na stupkach, jak ma stupki zimne to od razu dostaje czkawki. U nas czkawka jest bardzo czesto i wprowadzilismy do picia wode z glukoza zeby nie dawac cyca za kazdym razem.w łazience jest zawsze duzo cieplej i po kapieli na pół godzinki zawsze mamy ubrana czapeczke w sypialni. U nas noc zaczyna sie od karmirnia 23-24 śpimy do 3-4 i potem wstajemy po 7.Franek je przeważnie 20 min i wypluwa.Z jednej piersi normalnie a z drugiej przez kapturek bo nas zgryzł.Na szczescie nie ma z tym problemu ciagnie ładnie.

Dziewczyny ile wasze dzieciaczki śpią w dzień? Bo mi się wydaje, że moja strasznie mało. Raz się obudziła o 6:30 i zasnęła potem dopiero przed 14:00 :szok:. Bo takich przerw, że 10 minut miała zamknięte oczy, to nie liczę jako spanie. Mi się wydaje, że taki mały dzieciaczek to powinien więcej spać. W nocy za to śpi długo tylko z przerwami na karmienie.

Dziewczyny ile wasze dzieciaczki śpią w dzień? Bo mi się wydaje, że moja strasznie mało. Raz się obudziła o 6:30 i zasnęła potem dopiero przed 14:00 :szok:. Bo takich przerw, że 10 minut miała zamknięte oczy, to nie liczę jako spanie. Mi się wydaje, że taki mały dzieciaczek to powinien więcej spać. W nocy za to śpi długo tylko z przerwami na karmienie.
Moj maly w dzien robi sobie po dwie godzinki przerwy,tzn jak obudzi sie to nie spi okolo 2 godzin,potem zasypia.
W ciagu doby mysle ze nie spi okolo 5 godzin.

A Tomek np wczoraj obudził się o 9 i nie spał do 14:szok::szok::szok: I dobrze zasnął koło 15! Spi do 17 i potem mamy problem żeby go dobudzić!
I co robić jak od przed południem nie chce prędzej zasnąć!
Dobrze że noe są już coraz lepsze...budzi się często do karmienia ale nie robi sobie dłuższych przerw!

A ja Piotrusia musze pochwalić, zawsze zasypiał o 22 i spał do 4 rano a wczoraj położyłam go wczesniej, o 20 kapiel, później cycuś i spanko, zasnął przed 21 i tez obudził sie o 4 rano:-) później pobudka była o 7 na cycusia i śpi do tej pory:-)
Zatem będziemy kąpac sie o 20 a nie o 22 i dzięki temu mamusia zyska troche wieczorku dla siebie i tatusia;-)
A martwiłam się, ze tylko Antoś taki był, że dał mamusi sie sysypiać, widać młodszy braciszek nie chce być gorszy:-D

Przeczytajcie sobie ten artykuł:-)
Naukowcy odkryli przyczynę śmierci łóżeczkowej - Forum *-spam-*

My sie kapiemy ok 19.30 i tak mlody zasypia po kapieli odrazu na 20-30 minut.Poznije zasypia juz o 22 na noc i spi do 4-5 - karmienie i spi do godziny 7 ,wstajemy ,jemy ,przebieramy sie i zasypia na jakas godzine ok 10. Poznije jedzonko zabawa i ok 12 zas go lamie tak sobie spi do 15-16 w tym czasie mamy spacerek a ja moge porobic wszystko w domu! Maly budzi sie o 16 i zje zdarzy mu sie odrazu zasnac tak jak dzisiaj po wypiciu 170 ml mleczka !a czasami pobawi sie do 17 i zasypia o 18.30 budzi sie i do 19.30 cudujemy do kapania i tak miej wiecej caly czas ! Wiec moje dziecko nadal duzo spi :-) z czego sie ciesze bo mam duzooo czasu dla siebie !Tylko ze zaczol juz bardzo czujnie spac ! wybudza sie czesto jak cos stuknie czy ktos glosnije pogada ,tyle dobrego ze zasypia sam jak przykuka ze wsio gra !:laugh2::laugh2::laugh2:

u nas roznie bywa z tym spaniem, ale kąpię małą zawsze po 19.00 tak, że ok. 20.00 jest już najedzona, przebrana i gotowa do spania, czasem zasypia zaraz po kąpieli i śpi np. do 22.00-24.00 a nieraz nie spi do tej 22.00 ;) w nocy przebudza się mniej więcej co 3 godziny , zazwyczaj koło 3-4 i 6-7, potem jeszcze muli do 9-10 i sie budzimy ;-) W dzien tez robi sobie dwugodzinne przerwy na "zabawę", marudzenie itd, usypia zazwyczaj koło 12.00 w dzien na jakas godzinke, potem koło 16-17.00, ale ogólnie mam czas tez dla siebie. nieraz spi ale co 5 minut trzeba do niej chodzić bo się przebudza, a nieraz też jak wszystko jej pasuje to usypia sama w łóżeczku:-)

reklama
My kapiemy Julka jak wypadnie Tacie powrót z pracy..czasem nawet o 24..ale noce mam przespane prawie wszystkie...teraz potrafi spać 6-8 godzin....ale za to pobudka stawia na nogi całe osiedle..taki głód go budzi;)

Do góry