reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

9 miesięczne dziecko i kolejna ciąża

reklama
Raczej chciałam zasugerować autorce by podjęła decyzję której nie będzie żałować- na swoim przykładzie że jednak to nie tak łatwo jest dumnie powiedzieć: urodzę. Bo ja choć już w połowie nadal nie jestem pewna czy to była słuszna decyzja.
Wydaje mi sie, że człowiek nigdy nie wie jaka decyzja jest najlepsza. Wybrałaś taki sposób i już. Nie ma co roztrząsać. Możliwe, że jak oddasz dziecko to też będą jakieś wątpliwości. Jesteś człowiekiem. To normalne.

Autorka pisała wcześniej, że żałuje że nie zrobiła aborcji.
Dziewczyny podały fajną informację z której mogłaby skorzystać.
Na co mamy "nakłaniać"? Na oddanie do bidula, gdzie nie ma gwarantu, że w Polsce ktoś to dziecko adoptuje?
Autorka dostała wsparcie, namiętnie je odrzuca co mogłabyś zauważyć jakbyś przejrzała wcześniejsze posty.
Ja tylko chciałam napisać, bo jest jakieś mylne przeświadczenie, że w Polsce niemowlę trafi "do bidula"/nikt go nie adoptuje itd...
Po pierwsze niemowlę nie może trafić do bidula - bo jest to niezgodne z prawem. Takie dziecko trafia do ośrodka preadopcyjnego dla maluszków jak w Otwocku lub do rodziny zastępczej/rodzinnego pogotowia opiekuńczego.
Po drugie, bidule są pełne dzieci przede wszystkim o nieuregulowanej sytuacji prawnej - których po prostu adoptować się nie da... Lub które trafiły tam bardzo późno, jako duże dzieci, nastolatki, a takie mniej osób chce adoptować.
Po trzecie, jeśli niemowlę ma uregulowana sytuację prawną (rodzice się zrzekli, minęły ustawowe tygodnie na cofnięcie decyzji) i jest zdrowe (nie ma np zespołu Downa, dziecięcego porażenia mózgowego itd), to trafia do adopcji właściwie natychmiast. Na zdrowe niemowlę w Polsce do adopcji rodziny czekają w zależności od rejonu Polski 2-3, a nawet 5 lat.
Jeśli Zagubiona urodzi niemowlę, które będzie zdrowe, zrzekną się oboje praw, regulując jego sytuację prawną, to natychmiast trafi do adopcji i znajdzie rodzinę.

Do góry