reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Ja posyłam moją starszą córcię do szkoły. Maja w kwietniu skończy 6lat i nie wyobrażam sobie by w przedszkolu miałaby powtarzać rok !?! Właściwie to chciałam żeby poszła do zerówki do szkoły ale brali tylko starsze dzieci... Według mnie trzeba złożyć papiery do szkoły w odpowiednim terminie. Spróbuj znaleźć stronę internetową szkoły do której chcesz posłać dziecko, jeśli nie znajdziesz to się przejdź lub zadzwoń. Trzeba złożyć wniosek o przyjęcie i kopię aktu urodzenia. Możliwe też, że w przedszkolu udzielą Ci odpowiednich informacji.

reklama
witam ..
ja dałam Zuze do szkoły w tamtym roku-poszła mając dokładnie 6 lat i 1 dzień(31 sierpnia urodzona)
i nie żałuję decyzji..również nie wyobrażałam sobie kolejnego roku w przedszkolu-dziecko chciało liczyc ,pisać a oni nie mogą -bo przedszkole bawi...
sama Zuza mówiła,że chce iść do szkoły.
u nas było tak ,że w okolicy marca dostaliśmy deklarację i trzeba było zaznaczyć
-czy dajesz dziecko do szkoły
-czy zostawiasz w przedszkolu
- czy dajesz do zerówki szkolnej..

ja wybrałam szołę i potem na zebraniu rozdawali kwestionariusze do wypełnienia do szkoły-zostawiało się w sekretariacie w przedszkolu i oni zawozili do szkoły.
w wakacje pojechałam do szkoły-Zuza byla na liście-chodzi z samymi 6latkami do I kl :)

i syna też dam w wieku 6 lat do Ikl - i to nie chodzi o moje ambicje tylko widzę,obserwuje swoje dzieci i wiem ,że to bedzie dobra decyzja..

życzę trafnej decyzji i powodzenia .
pozdrawiam ;)

Dziękuję za odpowiedzi , no własnie przedszkole bawi a czasem mam wrażenie ze nawet nie bawi :( moja córcia czyta, liczy, szybko sie uczy wierszyków itp, często sie nudzi w przedszkolu tyle że nie jest "zdyscyplinowana" i jak powiedziała Pani w przedszkolu "niesubordynowana" cokolwiek to znaczy , ma charakterek i Paniom się to nie podoba ...słyszałam o testach gotowości czy to robi sie w przedszkolu?

Witajcie,

Potrzebujemy Waszej pomocy.
Zależy nam na waszych opiniach, spostrzeżeniach i obawach dotyczących 6 latków w I klasie.
Osoby, które chciałyby nam pomóc proszę o kontakt na PW do mnie lub aniaslu.

Pozdrawiamy

Dziękuję za odpowiedzi , no własnie przedszkole bawi a czasem mam wrażenie ze nawet nie bawi :( moja córcia czyta, liczy, szybko sie uczy wierszyków itp, często sie nudzi w przedszkolu tyle że nie jest "zdyscyplinowana" i jak powiedziała Pani w przedszkolu "niesubordynowana" cokolwiek to znaczy , ma charakterek i Paniom się to nie podoba ...słyszałam o testach gotowości czy to robi sie w przedszkolu?

Tak,przynajmniej u nas robili testy w przedszkolu.Mieszkam tez w Warszawie i posłałam swoja córkę jako 6 latkę do szkoły do pierwszej klasy.Chodzi z samymi 6 latkami,3/4 klasy to jest jej grupa z przedszkola :-) Nie żałuje decyzji,radzi sobie świetnie.Proszę poczytać sobię ten wątek gdzie piszemy jak radza sobie https://www.babyboom.pl/forum/4-latek-5-latek-6-latek-f18/nasze-6-latki-w-szkole-53250/

Majtulek też poszła jako 6-latek i obie jesteśmy zadowolone, choć 3 osoby w klasie są z przedszkolnej grupie, radzi sobie świetnie, spotykają się w soboty z dziewczynami na "imprezach", no i przede wszystkim się nie nudzi, jest trochę pracy, zadań, ale jej się podoba i to najważniejsze!

Witam mam pytanie do mam ... czy w tym roku 2012 jest obowiązkowa szkoła dla 5 latków ? bo już sama nie wiem a jestem przeciwna ponieważ dzieci są jeszcze za małe na szkolę proszę kogoś o odpowiedź

Według mojej wiedzy zerówka nie jest obowiązkowa .
Mój 5latek uczęszczał w zeszłym roku szkolnym do zerówki w szkole i uważam,że wyszło mu to na zdrowie.W takiej zerówce nie ma jakiegoś rygoru który źle wpływa na dziecko.Jest nauka przez zabawę.Dziecko dużo rzeczy się nauczyło i z przyjemnością chodziło do szkoły.
W tym roku idzie do pierwszej klasy i mam nadzieje,ze dalej chętnie i z przyjemnością będzie przekraczał próg szkoły.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja jestem na nie.
Iza idzie jako 7-latek i naprawdę dużo dał jej jeszcze rok. Choć intelektualnie nadawała się jako 6-latek przez ten rok dojrzała i jestem zadowolona z decyzji :tak:

Do góry