reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

4 miesięczne niemowle odmawia picia z butelki

karolyn1987

Fanka BB :)
Miasto
Kraków
Mój synek za tydzień skończy 4 miesiące. Obecnie karmie go piersią. Ewentualnie na jakieś moje wyjścia mały miał być karmiony mlekiem modyfikowanym gdyż z moich piersi moge ściągnąć max 20 ml (mam jeden z najlepszych laktatorów - takie piersi). Jakis czas temu nie było problemu (mały dostawał bebilon 1 ten niebieski). Ostatnio jakby zapomnial, że wcześniej pił mm. Wczoraj moja mama próbowała mu dać mm bo musieliśmy z meżem wyjsć w pilnej sprawie i mały kategorycznie odmawiał mleka. Musiała mama dzwonić do mnie żebym szybko wracała bo mały dostał histerii. Czy macie jakieś sposoby jak przekonać małego do mm? próbowałam dwóch butelek - mimijumi (przy starszym sie sprawdziła) i mam baby z której wcześniej pił bez problemu (zarówno smoczek 0+ jak i 2+) ale obecnie żadnej nie chce. Już nie wiem czy on nie chce bebilonu, czy nie chce tej konkretnej butelki czy w ogóle nie chce mm. Poradźcie coś.

reklama
Miałam ten sam problem ze swoim synem. Jeśli nie był karmiony butelką przez 3 dni to zapominał jak to się robi. Musiałam od nowa przyzwyczajać. Na początku podawałam mu butelkę zaraz po przebudzeniu z drzemki, jak był jeszcze zaspany i nie kumał o co chodzi. Zasysał z rozpędu, bo myślał że to smoczek i potem szło już gładko :)
Co do ściągania - też ten sam problem. Po jakimś czasie, regularnego ściągania tego mleka miałam więcej, ale max 100ml po ominięciu kilku karmień daną piersią.

Możesz próbować z innymi smoczkami albo innym mlekiem. Mój synek też tak miał, z żadnej butelki nie chciał pić, nawet łyżeczką próbowaliśmy żeby się dało czasem wyjść. Ale nic z tego nie wyszło, dopiero jak miał gdzieś 8-9 miesięcy zaczął pić z kubka i się problem rozwiązał.

Wydaje mi sie ze tu nie chodzi o kubeczek a musi byc pierś mamy.
Moj synek tez butelki nie ruszy do dzis a ma 14 miesiecy nie wiem nawet czy umie z niej pic.
Jak mleko to musiala byc mama i koniec.
Na początku tylko sie napil kilka razy .
Nie boisz sie ze jak zalapie odrzuci piers?
Ja jakos wszedzie synka zabieralam ze soba tak mi bylo wygodniej, zostawic tez moglam jak byl mniejszy z tata bo nie wisial tak, kilka razy bylo tak ze musialam wracac ale tak to spoko
A teraz juz duzy to wiadomo je w duzych odstepach z tata tez zasnie to juz całkiem fajnie.
Wiec synek bedzie większy to tez bedzie inaczej ..a to juz niedlugo:-)
Wiesz kochana wiem z sa rozne syt wiadomo kazda kropla mleka mamy sie liczy ale to mieszanie dziecku w zoladku strasznie..
Dzieci kp i mm maja inna flore .
Jedna butla zaburza ja na bardzo długo.
Ale to tylko takie info :*

Wiem kochana że ty jesteś pro pierś i ja też chcę karmić ale czasem po prostu nie można zabrać dziecka że sobą. Jak nie będzie chciał pić to odstawienie będzie później bardziej dramatyczne a tego też chciałam uniknąć

Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom

Wiem kochana że ty jesteś pro pierś i ja też chcę karmić ale czasem po prostu nie można zabrać dziecka że sobą. Jak nie będzie chciał pić to odstawienie będzie później bardziej dramatyczne a tego też chciałam uniknąć

Czy ja wiem :-)
Moj nie chce butli a z czasem ma coraz dluzsze odstepy:-) :*

reklama

Za dwa miesiące zaczniesz wprowadzać kaszki i obiadki to już będzie można dać mu coś innego jak Ciebie nie będzie.
A co do późniejszego odstawienia- u nas odbyło się bez żadnego problemu jak miał 1,5 roku. Wtedy już tyko wieczorem dostawał pierś i w nocy. Mleko pił z kubka, smoczek też sam odstawił jak miał 7 miesięcy więc potem już nie mieliśmy problemu pt. odstawienie od smoczka i butelki. Także są i pozytywy, ale najpierw trzeba się trochę namęczyć.

Do góry