reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

35 tydzien zbyt niska masa płodu

Witam.
Jestem w ciąży w 35 tygodniu. Moja ciąża prowadzona jest w Anglii. W 32 tygodniu okazało się że moja córeczka zbyt wolno rośnie i jej waga wynosi poniżej 10 centyli (angielskie oznaczenia). Dziś rowno 35 tydzien i mała waży 1898g... Bardzo mnie to martwi. Dodam że przepływy do łożyska i rozmiar wod płodowych jest w porządku. Ja i mój partner nie jesteśmy niskimi osobami. Ja jestem (byłam) szczupła.. Przytyłam już 20 kg. Jem dużo i staram się zdrowo. Mam tylko lekko nadciśnienie. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Moja polozna powiedziała że jeśli mała nie przytyje do następnego usg będą musieli wywołać poród :( czy ktoś miał podobna sytuację? Bardzo mnie stresuje ta sytuacja.

reklama
Może to się wiązać z hipotrofia. Twoje nadciśnienie też może mieć wpływ. Palisz papierosy? Jakie są zalecenia lekarza? Musisz mieć wysokokaloryczną dietę. Dużo kwasu foliowego, wapnia, witaminy C.

Nie pale papierosów. Kwas foliowy biorę od początku ciąży. Resztę witamin zaczęłam od kiedy okazało się że dziecko jest za małe. Miałam 3 usg tydzień po tygodniu w szpitalu oraz prywatnych lekarzy. Nikt nie powiedział mi nic więcej niż to żeby czekać na kolejne usg czy mała urośnie. Żadnych zaleceń nic.... Dodam że główka była za każdym razem mierzona na oko ponieważ ciągle jest bardzo schowana na dole. Od ostatniego tygodnia mała przytyła tylko 40 gram.

Witam.
Jestem w ciąży w 35 tygodniu. Moja ciąża prowadzona jest w Anglii. W 32 tygodniu okazało się że moja córeczka zbyt wolno rośnie i jej waga wynosi poniżej 10 centyli (angielskie oznaczenia). Dziś rowno 35 tydzien i mała waży 1898g... Bardzo mnie to martwi. Dodam że przepływy do łożyska i rozmiar wod płodowych jest w porządku. Ja i mój partner nie jesteśmy niskimi osobami. Ja jestem (byłam) szczupła.. Przytyłam już 20 kg. Jem dużo i staram się zdrowo. Mam tylko lekko nadciśnienie. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Moja polozna powiedziała że jeśli mała nie przytyje do następnego usg będą musieli wywołać poród :( czy ktoś miał podobna sytuację? Bardzo mnie stresuje ta sytuacja.
Ja urodzilam obie corki z waga 2300gram wiec tez malutkie hipotrofiiki inaczej....lozysko nie odrzywialo dzieci i gdzies ta waga stanela teraz jestem w 3 ciazy i bardzo ladnie przybralo dziecko na 28tydzien 1275gram....no ale tez sie boje.... Jedynie to o czym nie wiedzialam to ze przez 2poprzednie ciążę przechodzilam cytomagalie i to tez mialo wplyw jakis na wage dziecka...

Nie pale papierosów. Kwas foliowy biorę od początku ciąży. Resztę witamin zaczęłam od kiedy okazało się że dziecko jest za małe. Miałam 3 usg tydzień po tygodniu w szpitalu oraz prywatnych lekarzy. Nikt nie powiedział mi nic więcej niż to żeby czekać na kolejne usg czy mała urośnie. Żadnych zaleceń nic.... Dodam że główka była za każdym razem mierzona na oko ponieważ ciągle jest bardzo schowana na dole. Od ostatniego tygodnia mała przytyła tylko 40 gram.
A w jakiej dawce kwas? Witaminy to podstawa. Zwróć teraz większą uwagę na to co jesz. Nadciśnienie masz unormowane?

Kwas foliowy 400 dziennie. Ciśnienie mierzę codziennie. Średnio wychodzi 135/85 czasem skoczy trochę ponad 140. Leków na nadciśnienie nie przepisano bo mam tylko trochę ponad norme.

Myślę że jedyne co możesz zrobić to obserwowac się teraz szczególnie, czy cisnienie szaleje, czy masz bóle głowy, mroczki, opuchliznę itd kontroluj ruchy malutkiej i spokojnie czekaj na następną wizytę.
Mój syn w 34 tygodniu ważył 1900 i też nakazali kontrolę za dwa tygodnie żeby sprawdzić czy coś się dzieje czy taki urok. W 36tc ważył 2600 więc skoczył bardzo dużo a urodziłam w 41tc i miał tylko 2950. Również miałam nadciśnienie jakoś do 37tc bez leków

Ja urodzilam obie corki z waga 2300gram wiec tez malutkie hipotrofiiki inaczej....lozysko nie odrzywialo dzieci i gdzies ta waga stanela teraz jestem w 3 ciazy i bardzo ladnie przybralo dziecko na 28tydzien 1275gram....no ale tez sie boje.... Jedynie to o czym nie wiedzialam to ze przez 2poprzednie ciążę przechodzilam cytomagalie i to tez mialo wplyw jakis na wage dziecka...
W którym tygodniu rodziłaś?

reklama
reklama
Ja urodziłam córkę z hipotrofia w 35 tyg z wagą 1920 wszystko w porządku było sama oddychała odrazu i po 6 dniach do domu z wagą 1800 .później ładnie przybierała na wadze karmiona tylko kp.teraz wszystko w porządku tylko że szczupłą córka.

Do góry