reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

13 tydzień ciąży- twardy/ napięty brzuch

Izabell_la

Zaciekawiona BB
Dziewczyny, naprawdę mam już dość. Pierwsza ciążę poroniłam w 6 tygodniu. Obecnie jestem w 13. Od początku biorę profilaktycznie duphaston z uwagi na wcześniejsze poronienie. Uczucie twardniejącego brzucha mam od początku ciąży. To coś w rodzaju jakbym miała coś ciężkiego w brzuchu. Dzieje się tak bez wyraźniej przyczyny, to raczej nie kwestia zmęczenia czy stresu, mam to najczęściej przed snem. Wiele razy mówiłam lekarce prowadzącej o tym. Zaleciła branie nospy, kiedy mam to uczucie. Za każdym razy,.kiedy mnie bada, stwierdza, że szyjka jest długa i zamknięta a macica nie robi się twarda. Na USG wszystko ok, badania krwi też ok. Badania prenatalne wyszły dobrze. Czuje się trochę zbywana. Skoro wszystko ok, dlaczego czuje jakbym niekiedy miła w brzuchu kamień?

reklama
Ja tak miałam dosyć często i też panikowałam, bo również jestem po przejściach. Branie nospy tak często to raczej nie jest najlepszy pomysł... Ja bym porozmawiała z lekarką o wdrożeniu magnezu w większych dawkach, u mnie pomógł. Skoro masz tak wieczorem, to po prostu wtedy połóż się na boku i odpoczywaj, powinnaś poczuć ulgę.

U mnie też pojawiało się uczucie twardniejącego brzucha, wieczorami miałam wrażenie, że jest twardy jak skała. Nie pamiętam dokładnie kiedy to się zaczęło, na pewno nie od początku, myślę, że bardziej od 15 tygodnia. Wtedy lekarz zalecił mi branie magnezu 3x dziennie, a w krytycznych sytuacjach również nospy. Z czasem brzuch przestał być aż tak twardy jak wcześniej, a magnez przyjmuje do dzisiaj (33 tc).

Do góry