reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.

reklama
Jeżeli nie ma 20 pracowników to przez 33 dni płaci pracodawca, później pracodawca składa zaświadczenie z3 do zusu. ZUS ma 30 dni za rozpatrzenie.

@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.

@Krusz W świetle prawa pracodawca powinien Cię zwolnić z wykonywania obowiązków z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Także nie chwal się tym nigdzie. Zwłaszcza jak przyjdzie kontrola. Ciąża to nie choroba i na nią zwolnienie nie przysługuje.

@Krusz W świetle prawa pracodawca powinien Cię zwolnić z wykonywania obowiązków z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Także nie chwal się tym nigdzie. Zwłaszcza jak przyjdzie kontrola. Ciąża to nie choroba i na nią zwolnienie nie przysługuje.
Jasne , nie choroba, ale takie są wymogi firmy, takze kontrola jak najbardziej może przyjść tylko,ze po co, byłam ciekawa czy zmienia się np. Aneks od umowy,pierwsza ciaza i dla mnie wszystkie formalności to jeszcze nowość. Próbuję sie z tym zapoznać, i dziękuję za odpowiedź:)

@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.
Pewnie trzeba być człowiekiem:) zamierzam poinformować właśnie:)
Ok, dziękuję za odpowiedź:)

reklama
To powinno Cię to interesować, bo potem będziesz zwracać pieniądze wraz z odsetkami. Twój wybór.
Ja temat zamykam, bo już chyba wszystko, co Ci potrzebne napisałam.

Nie ma czegoś takiego jak polityka firmy, bo to nie firma wystawia zwolnienia, bo nie jest do tego uprawniona. Kontrola sprawdza zasadność zwolnienia.

Do góry