reklama
S
Szka
Gość
Jeżeli nie ma 20 pracowników to przez 33 dni płaci pracodawca, później pracodawca składa zaświadczenie z3 do zusu. ZUS ma 30 dni za rozpatrzenie.
@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.
Natomiast jeśli chcesz pracować i skorzystać z "przywilejów" ciężarnej, to musisz dostarczyć zaświadczenie o ciąży.
Pracodawca dostanie zwolnienie przez PUE ZUS, a tam już będzie widział. że jesteś w ciąży.
Krusz
Zaciekawiona BB
A na l4 z jakiegoś powodu idziesz
A na l4 z jakiegoś powodu
Ostatnia edycja:
Krusz
Zaciekawiona BB
Jasne , nie choroba, ale takie są wymogi firmy, takze kontrola jak najbardziej może przyjść tylko,ze po co, byłam ciekawa czy zmienia się np. Aneks od umowy,pierwsza ciaza i dla mnie wszystkie formalności to jeszcze nowość. Próbuję sie z tym zapoznać, i dziękuję za odpowiedź@Krusz W świetle prawa pracodawca powinien Cię zwolnić z wykonywania obowiązków z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Także nie chwal się tym nigdzie. Zwłaszcza jak przyjdzie kontrola. Ciąża to nie choroba i na nią zwolnienie nie przysługuje.
Krusz
Zaciekawiona BB
Pewnie trzeba być człowiekiem zamierzam poinformować właśnie@Krusz Pracodawcy nie musisz informować, ale z szacunku należałoby to zrobić (choćby telefonicznie, ale ja sama pofatygowałabym się osobiście).
Ok, dziękuję za odpowiedź
S
Szka
Gość
to nie powinni wysłać Cię na płatny urlop?Ciaza, u nas takie bhp , kobieta w ciąży nie może pracować i już
reklama
To powinno Cię to interesować, bo potem będziesz zwracać pieniądze wraz z odsetkami. Twój wybór.
Ja temat zamykam, bo już chyba wszystko, co Ci potrzebne napisałam.
Nie ma czegoś takiego jak polityka firmy, bo to nie firma wystawia zwolnienia, bo nie jest do tego uprawniona. Kontrola sprawdza zasadność zwolnienia.
Ja temat zamykam, bo już chyba wszystko, co Ci potrzebne napisałam.
Nie ma czegoś takiego jak polityka firmy, bo to nie firma wystawia zwolnienia, bo nie jest do tego uprawniona. Kontrola sprawdza zasadność zwolnienia.