reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

11 miesieczny maluch ktory sie garbi:(

kachaa28

Fanka BB :)
Miasto
Piekary Śląskie
dziewczyny mam pytanie,czy wasze bable sie garbily przy siedzeniu??moj ma 11 miesiecy,zaczal raczkowac ale jak usiadzie to raz ma plecki proste a raz sie zgarbi i tak bedzie siedzial.mialyscie ten sam problem??co zrobilyscie??z gory dziekuje za wszelkie porady.

reklama
Witam, postawa przy siedzenie powinna poprawić się jak trochę więcej poczworakuje i dzięki temu wzmocni mięśnie posturalne. Można też jak mały siedzi delikatnie "pogilgotać mięśnie pleców w okolicy lędźwiowej i mały odruchowo powinien się wyprostować. Pozdrawiam

Witam
Moja córcia ma 9 miesięcy i mam podobny problem. Chwile posiedzi i się garbi. Moja córa jest wiotka, podejrzewam, że przez to się garbi lecz czy takie łaskotanie ją zmusi do pracy czy będzie miała problem do końca?

Witam, niestety z powodu wiotkości problem garbienia się może trwać dłużej. Ważne jest żeby stymulować prawidłowe siedzenia, to jest bardzo mocne ćwiczenia wzmacniające mięśnie posturalne. Pozdrawiam

Moje dziecko już chodzi a nadal ma problemy z garbieniem. Czy mogą na to pomóc specjalne wkładki jak np marki Memo?

Mówimy o garbieniu pleców? Jeśli u dziecka chodzącego jest kłopot z kontrolą postawy to konieczna jest ocena ortopedy. Wkładki działają przede wszystkim na ustawienie stóp.

Witam,
Moja córka ma 1,5 roku chodzi o 6 msc i niestety siedząc garbi się, jak chodzi jest pięknie wyprostowana. Zauważyłam też, że podczas chodzenia palce prawej nóżki kieruje do środka. Czy z tak małym dzieckiem należy zapisać się na rehabilitację?

reklama
Witam,
Moja córka ma 1,5 roku chodzi o 6 msc i niestety siedząc garbi się, jak chodzi jest pięknie wyprostowana. Zauważyłam też, że podczas chodzenia palce prawej nóżki kieruje do środka. Czy z tak małym dzieckiem należy zapisać się na rehabilitację?

@zelkova na początek możeciespróbować specjalnego krzesełka takiego jak entelo. Bardzo dobrzegdy dziecko na takim siedzi, dobre krzesło jest specjalniewyprofilowane tak że stymuluje odpowiednią pozycję. W kilkupolskich szkołach wymienili już zwykłe krzesełka na właśnietakie. Naprawdę niby tylko krzesło, a może wiele zmienić.

Do góry