reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

?

U

usunieta3

Gość
Miałam pierwszy dzień okresu 22 października a skończył mi się 27 października, 28 października uprawiałam sex z mężem skończył we mnie, lecz wydaje mi się ze to niemożliwe żeby po okresie w ciąże zajść (dni niepłodne), 10-11 listopada również doszło do sexu z wytryskiem w środku, lecz nie zgadza mi się co mówi ginekolog.. ze jestem w 5 tygodniu ciąży, może dlatego ze podałam jej zła datę ostatniej miesiączki? Zamiast 22 października podałam ze 27 października mi się zaczął (na odwrót, zakręcona byłam bo to będzie pierwsze dziecko). I już sama nie wiem czy stwierdziła 5 tydzień przez to ze podałam jej zła datę rozpoczęcia okresu? Mi się wydaje ze do zapłodnienia doszło 10-11 listopada tylko ze to 4 tygodnie i 1 dzień mijają do dnia dzisiejszego.. pomóżcie bo już mam natłok myśli

reklama
Rozwiązanie
Wiek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czyli u Ciebie jest juz 7 tydzień. Wiek zarodka według usg określa się na podstawie jego wielkości i tu lekarzowi mógł wyjść 5 tydzień bo być może akurat przesunął Ci się cykl. Zajście w ciążę tuż po okresie jest mało prawdopodobne ale możliwe. Przy ani jednej z podanych wyżej metod nie uwzględnia się daty poczęcia. Ale jeżeli już tak bardzo Ci zależy żeby to określić to w tym wypadku 10-11 listopada jest bardziej prawdopodobny.
Wiek ciąży się liczy wg daty ostatniej miesiączki najczęściej (od pierwszego dnia ostatniej miesiączki), a nie od daty zapłodnienia. Czyli w twoim przypadku powinno się liczyć od 22 października, czyli obecnie były juz jakiś 7 tydzień dzisiaj (7+0 wg moich obliczeń). Dodatkowo na podstawie USG lekarz również szacuje wiek ciąży, który może się trochę różnić od tego wyliczonego na podstawie OM, głównie z uwagi na późniejszą owulację na przykład. Lekarka podała 5 tydzień, bo podałaś złą datę miesiączki.

Miałam pierwszy dzień okresu 22 października a skończył mi się 27 października, 28 października uprawiałam sex z mężem skończył we mnie, lecz wydaje mi się ze to niemożliwe żeby po okresie w ciąże zajść (dni niepłodne), 10-11 listopada również doszło do sexu z wytryskiem w środku, lecz nie zgadza mi się co mówi ginekolog.. ze jestem w 5 tygodniu ciąży, może dlatego ze podałam jej zła datę ostatniej miesiączki? Zamiast 22 października podałam ze 27 października mi się zaczął (na odwrót, zakręcona byłam bo to będzie pierwsze dziecko). I już sama nie wiem czy stwierdziła 5 tydzień przez to ze podałam jej zła datę rozpoczęcia okresu? Mi się wydaje ze do zapłodnienia doszło 10-11 listopada tylko ze to 4 tygodnie i 1 dzień mijają do dnia dzisiejszego.. pomóżcie bo już mam natłok myśli
A co to za roznica kiedy doszlo do zaplodnienia? I ktory tc? Wazne ze jestes w ciąży:) gratuluje. U mnie pomiedzy wiekiem ciazy z ostatniej miesiaczki a wiekiem z usg jest 9 dni roznicy ;)

Wiek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czyli u Ciebie jest juz 7 tydzień. Wiek zarodka według usg określa się na podstawie jego wielkości i tu lekarzowi mógł wyjść 5 tydzień bo być może akurat przesunął Ci się cykl. Zajście w ciążę tuż po okresie jest mało prawdopodobne ale możliwe. Przy ani jednej z podanych wyżej metod nie uwzględnia się daty poczęcia. Ale jeżeli już tak bardzo Ci zależy żeby to określić to w tym wypadku 10-11 listopada jest bardziej prawdopodobny.

Rozwiązanie
Do góry