reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

10 miesięczny niemwlak kłopoty ze snem

kama1112

Fanka BB :)
Witam, czy są tu mamy 10 miesięcznych niemowlaków? Moja córka za kilka dni skończy 10mcy i mamy problem ze snem. Przez kilka dni były to płacze w nocy teraz jest 1-2h usypianie. Sen nocny około 9 h w dzień 2 drzemki łącznie trwające 1-2h. Ma dolne jedynki, górnych jeszcze nie widać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to skoki rozwojowe. Córka uczy sie stać przy meblach, opanowała siadanie i raczkowanie. Może ktoś przez to przechodzil? Spi bardzo malo jak na 10mcy...

reklama
Tak, ja. Sytuację mamy bardzo podobną. U nas to trwa już od 2 miesięcy... Widać trochę poprawy po rozpoczęciu żłobka.

Witam, czy są tu mamy 10 miesięcznych niemowlaków?
Tak, to ja ;-)
Moja córka za kilka dni skończy 10mcy i mamy problem ze snem.
Tak, też mamy problemy ze snem.
Przez kilka dni były to płacze w nocy teraz jest 1-2h usypianie.
Mamy długie usypianie wieczorem i długie usypianie w nocy po pobudce na jedzenie.
Sen nocny około 9 h w
Sen nocny, ten prawdziwy, trwa ok. 7h. Potem to są już drzemki z przerwami. Wstajemy ok. 5 najpóźniej.
dzień 2 drzemki łącznie trwające 1-2h.
U nas 2 drzemki, ale trochę dłuższe.
Ma dolne jedynki, górnych jeszcze nie widać.
Również.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to skoki rozwojowe.
No to u nas nasza egzystencja to jeden wielki skok...
Córka uczy sie stać przy meblach, opanowała siadanie i raczkowanie.
Również.
Może ktoś przez to przechodzil?
Tak, ja.
Spi bardzo malo jak na 10mcy...
Owszem, powinna ok. 14. Mój syn śpi 10-12.
Tez tak niewiele spi?
Jak wyżej ;-)

Witam, czy są tu mamy 10 miesięcznych niemowlaków? Moja córka za kilka dni skończy 10mcy i mamy problem ze snem. Przez kilka dni były to płacze w nocy teraz jest 1-2h usypianie. Sen nocny około 9 h w dzień 2 drzemki łącznie trwające 1-2h. Ma dolne jedynki, górnych jeszcze nie widać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to skoki rozwojowe. Córka uczy sie stać przy meblach, opanowała siadanie i raczkowanie. Może ktoś przez to przechodzil? Spi bardzo malo jak na 10mcy...
U nas usypianie też trwa ok 2h- od 20 do 22. Usypianie dłużej trwa kiedy jest przemęczony więc staram się go usypiać trochę wcześniej. Ale mój syn ogólnie śpi 8-9h na dobę z czego 5-6h w nocy i niestety ma tak od zawsze, że mało śpi. Jakoś musimy to przetrwać...

U nas usypianie też trwa ok 2h- od 20 do 22. Usypianie dłużej trwa kiedy jest przemęczony więc staram się go usypiać trochę wcześniej. Ale mój syn ogólnie śpi 8-9h na dobę z czego 5-6h w nocy i niestety ma tak od zawsze, że mało śpi. Jakoś musimy to przetrwać...
To rozumiem, ze tez przerabiasz wstawanie o 4-5 rano?

Tak, to ja ;-)

Tak, też mamy problemy ze snem.

Mamy długie usypianie wieczorem i długie usypianie w nocy po pobudce na jedzenie.

Sen nocny, ten prawdziwy, trwa ok. 7h. Potem to są już drzemki z przerwami. Wstajemy ok. 5 najpóźniej.

U nas 2 drzemki, ale trochę dłuższe.

Również.

No to u nas nasza egzystencja to jeden wielki skok...

Również.

Tak, ja.

Owszem, powinna ok. 14. Mój syn śpi 10-12.

Jak wyżej ;-)

A jak było wcześniej, bo pisałaś, że to trwa 2 mce?

reklama

Jesteście w największym skoku rozwojowym, regresie snu, lęku separacyjnym i kryzysie laktacyjnym jeżeli karmisz piersią.
Potrwa to plus minus do 12-13 miesiąca życia. Bardzo normalne. W każde dziecko przez to przechodzi, jedne mocniej inne mniej. I tak macie fart bo to się zaczyna od 8 miesiąca ;) więc trochę później się zaczęło

Do góry