reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówkowe hand-made

reklama
Ja wygrzebałam jakieś stare szydełko (pisze C.F.I 02) i próbuje takie proste sploty póki co :), na połówce motka i jakoś mi nie idzie... straszne dziury zostawia to szydełko w takim właśnie kwadracie, nie wychodzi mi jednolity :baffled:, ale jutro zasuwam do pasmanterii i uzupełnię zapasy o jakieś trzy kolorki i nowe szydełko :-). Zarażacie tym dzierganiem na maksa :-D

EDIT:

nanu - specjalnie dla Ciebie:
http://www.youtube.com/watch?v=3Ew8sV7K_uw
http://www.youtube.com/watch?v=KlBwfYWT6A4

Ostatnia edycja:
Spróbowałam zrobić filcowe pluszo-literki nad Lary łóżko okazało się że jednak umiem więc wrzucam foto tutorial żeby każda z was mogła zrobić swoje jeśli wola ;)

Potrzebne:
kolorowy filc
nożyczki
kolorwe nici
igła z dość dużym oczkiem
miękki ołówek
kartki papieru
coś do wypchania
(ja kupiłam wypychacz do maskotek z ebaya ale równie dobrze możecie wybebeszyć starego jaśka, albo nawet kupić w sklepie 'wszystko po 4 złote' będzie taniej :))

Na papierze rysujemy lub drukujemy literki które posłużą nam za wzór. Muszą być one dość grube żeby łatwo się wypychało. Moje miały około 15 cm wysokości i 4 cm grubości.
WP_000172.jpg
potrzebujemy dwóch obrysów przeniesionych na filc, najlepiej w odbiciu lustrzanym tak jak widać na foto, wtedy ślady z ołówka znikną w środku literki.
Następnie literki wycinamy, i dobieramy nitkę. Może być w takim samym kolorze lub w podobnym odcieniu, albo zupełnie kontrastująca - zależy od nas:) Ja dobrałam zieloną nic do morskiego filcu. Obszywamy literkę do okoła, ja wybrałam ścieg 'słupek' gdyż najlepiej trzyma on wypełnienie.
WP_000173.jpg

w tracie zszywania stopniowo wypełniamy kłaczkami, tak aby dotarły do każdego elementu litery. Możemy sobie dopomóc ołówkiem, jednak nie pchajmy za mocno - szwy mogą rozerwać filc.
WP_000174.jpg

na koniec zostawiamy tylko otwór y dokończyć wypychanie gdy już cała literka jest puszysta, zamykamy szew.

WP_000176.jpg

i gotowe:) teraz można ozdabiać, dekorować, doszywać lub po prostu zostawić tak :)

O super, że zrobiłaś tutorial Sembo, na pewno mi się przyda, tylko mam jeszcze pytanie... jakiej grubości filcu użyłaś? :-)

reklama
No to dziewczyny w końcu i ja się pochwalę:-)
Fotki niestety nie najlepszej jakości bo robione telefonem;-)

2013-03-02 22.16.12.jpg
Sukieneczka w kolorze miętowym jeszcze nie skończona ale już wrzucam:-). Do kompletu jeszcze będą balerinki i opaska ale dodam całosć jak będzie skonczona:-)
a tutaj dwa wiosenne kompleciki:-D różowy na malutkie dzieciatko a niebieski na takie 3-6miesięcy.
2013-03-02 22.18.14.jpg2013-03-02 22.17.16.jpg

Do góry