reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Skracanie się szyjki 23 tydzień

Nie, to nie powinna być kwestia prywatnej opinii, a stosowania się do EBM i oficjalnych zaleceń, które jednak mają jakieś uzasadnienie naukowe.

Ale zgodzę się - wielu wychodzi z założenia, że co ma być, to będzie.
Nie ma oficjalnych zaleceń.
W sensie jest powiedziane, że w okolicach 20tc szyjka powinna wynosić minimum 25mm (chyba 25 albo 20, nie pamiętam). I że jeżeli wynosi mniej, to trzeba wprowadzić profilaktykę przedwczesnego porodu.
Natomiast to, co jest tą profilaktyką, to już nie jest opisane dokladnie, nie ma jednego modelu postępowania. Jedni uznają pessar, a inni luteinę, jeszcze inni zalecą tylko leżenie i odpoczywanie.
Niektorzy twierdzą, że szew jest metodą przestarzałą, inni zakladają profilaktycznie, ale wskazania to 2 porody przedwczesne lub późne poronienia. Jedni przy szwie zalecają leżenie, inni normalne funkcjonowanie, a inni dorzucą do szwu pessar w pakiecie, żeby było pewniej.

Z tego co czytalam jak bylam w ciązy, to tak naprawdę żadna z tych metod nie ma jakichś super wyników, a nie da się sprawdzić czy alternatywna by zadziałała czy efekt byłby ten sam czy gorszy. Więc lekarze robią według tego, jak ich nauczono i jaką szkołę wyznawali ich prowadzący. Natomiast obecnie zaczyna coraz bardziej przebijać się model, w którym reaguje się na to, co się dzieje zamiast wdrażać profilaktykę, ktora ma niską skuteczność, za to może powodować infekcje.

Jeszcze czytałam, że powoli powoli powstaje pakiet badań, który powinno się zrobić przy niewydolnej szyjce, ale to póki co tylko w Łodzi robi lekarz, ktory zakłada TAC. Podobno wyodrębnił jakieś czynniki ryzyka w biochemii i zamiast zakładać tasmę wprowadza profilaktykę obstawiając lekami, ale nie wiem na ile to działa. No i to cięzki temat, bo jak już ktoś idzie na TAC, to nie bardzo chce ryzykować z czymś innym.

reklama
A czy po wyleczeniu infekcji jest plan na jakiś pessar np.?
Skoro w 1 ciąży już Ci się skracała i musialaś leżeć, to mialaś wskazania do zalożenia szwu profilaktycznie. Teraz na szew już za późno, a na ratunkowy jeszcze zbyt dobra długość.
Ja miałam zakładany w 24 tyg więc czemu za późno?

W sensie profilaktyczny to jest wtedy, kiedy w wywiadzie masz już wcześniejsze przedwczesne porody lub późne poronienia. Wtedy zaklada się szew do 14tc, bo wtedy jest najnizsze ryzyko ewentualnego przebicia pęcherza płodowego, bo dziecko ma jeszcze dużo miejsca, macica jest większa niz dziecko i fizycznie najłatwiej się taki zabieg przeprowadza.

Natomiast jeżeli jest potrzeba, to później też zakladają, ale wtedy jest to szew ratunkowy, ryzyka są większe i po prostu już zalezy od opinii lekarza, czy jego zdaniem warto takie ryzyko podejmować. Mój gin mi opowiadał, że zakladał szew ratunkowy na szyjkę 4mm.

Profilaktyczny czy ratunkowy?
Szew mc Donalda. To chyba jest jeden i ten sam tylko w zależności od sytuacji zmienia swoją nazwe na profilaktyczny lub ratunkowy. Tak jak wyżej napisałaś.W sumie innego nie znam ,a może jednak są jakieś rodzaje tych szwów?

W sensie profilaktyczny to jest wtedy, kiedy w wywiadzie masz już wcześniejsze przedwczesne porody lub późne poronienia. Wtedy zaklada się szew do 14tc, bo wtedy jest najnizsze ryzyko ewentualnego przebicia pęcherza płodowego, bo dziecko ma jeszcze dużo miejsca, macica jest większa niz dziecko i fizycznie najłatwiej się taki zabieg przeprowadza.

Natomiast jeżeli jest potrzeba, to później też zakladają, ale wtedy jest to szew ratunkowy, ryzyka są większe i po prostu już zalezy od opinii lekarza, czy jego zdaniem warto takie ryzyko podejmować. Mój gin mi opowiadał, że zakladał szew ratunkowy na szyjkę 4mm.
Tutaj na forum były też dziewczyny to miały nawet dwa szwy zakladane

Tutaj na forum były też dziewczyny to miały nawet dwa szwy zakladane
zakłada się czasem, jezeli pierwszy zjedzie.
Szew mc Donalda. To chyba jest jeden i ten sam tylko w zależności od sytuacji zmienia swoją nazwe na profilaktyczny lub ratunkowy. Tak jak wyżej napisałaś.W sumie innego nie znam ,a może jednak są jakieś rodzaje tych szwów?
No to ratunkowy :)
To ten sam szew, tylko okoliczności zakladania inne.

Masz delikatna szyjkę i nie możesz mieć szwu? Hmm ja miałam szyjke 16mm rozwarta wewnętrznie i zewnętrznie i do tego miękką. Na taką szyjkę miałam założony szew. Ściągnięty w 37 tyg. Urodziłam przez cesarkę w 36+6 z rozwarciem. Gdyby nie wskazania do cesarki to pewnie jeszcze z tydzień bym pochodziła

reklama
Masz delikatna szyjkę i nie możesz mieć szwu? Hmm ja miałam szyjke 16mm rozwarta wewnętrznie i zewnętrznie i do tego miękką. Na taką szyjkę miałam założony szew. Ściągnięty w 37 tyg. Urodziłam przez cesarkę w 36+6 z rozwarciem. Gdyby nie wskazania do cesarki to pewnie jeszcze z tydzień bym pochodziła
Ogólnie chodzi że mam podatna na infekcje. Powtarzam co usłyszałam nie znam się stąd pytanie zeby w przyszłym tygodniu wiedzieć o co dokładnie pytać.🙂

Do góry