reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Interpretacja wyników krzywej cukrowej

OhKrysiu

Zaciekawiona BB
Cześć. Robiłam niedawno obowiązkowe badania krzywej cukrowej w ciąży. Dostałam takie wyniki i proszę o pomoc w interpretacji:
- na czczo 89/ norma 70-99
- godzinę po roztworze 120/ norma do 160
- 2 godziny po roztworze 166/ norma do 140.
Do tej pory wyniki glukozy na czczo w normie. Nie jestem w grupie ryzyka. Nie czuję się źle. BMI sprzed ciąży w normie (jeśli to ma jakieś znaczenie) jestem w 26 tygodniu ciąży.
Pójdę oczywiście do lekarza ale czy ten wynik może świadczyć o cukrzycy ciążowej?
Dziękuję za pomoc

reklama
Tak, masz spore przekroczenie po dwóch godzinach, więc niestety to zdecydowanie jest cukrzyca ciążowa. No i ten wynik powinien spadać, a u Ciebie jeszcze sporo urósł, więc to na pewno jest do kontroli pod okiem diabetologa.

:( Dzięki za odpowiedź
Nie stresuj się, to nie jest nic strasznego :) Jest duża szansa, że uda Ci się unormować glikemię samą dietą, a to jest ogromna korzyść dla Ciebie i dla dziecka. Ja za moją cukrzycę jestem w pewnym sensie wdzięczna, bo wiem, że bez tego nie miałabym aż takiej motywacji, żeby przez całą ciążę odżywiać się super zdrowo.

zgadzam sie z dziewczyna wyzej.
Tez byłam załamana cukrzyca (u mnie wynik po 1 h był bardzo zły), a szczegolnie glukometrem, bo mam mega problem z igłami😅 (tutaj polecam czujnik Libre❤️) a wyszło tak, że przytyłam w ciazy 12 kg, teraz mała ma 7 tygodni, a ja juz mam wage sprzed ciazy. Wiem ze jakby nie cukrzyca to bym sobie pozwalala i sie roztyła. A jeszcze dodam, ze na czczo mialam 90, w dniu porodu 70… wszystko dzieki diecie. Dziecko zdrowe w 100%

Dziękuję Wam za odpowiedzi. @Angiee, @miśharibo Ja na razie przytyłam 1,5 kg. Niczego sobie nie odmawiam, ale też nie mam jakiegoś wielkiego apetytu. Zauważyłam za to że bardzo smakuje mi słodkie, jem w każdej ilości i nie wybrzydzając każde owoce na kilogramy...także lody owocowe. Myślałam że taka zachcianka ciążowa, i to moze głupie pytanie ale czy to może mieć jakiś wpływ na powstanie cukrzycy ciążowej? Jak nie zjem garści truskawek to czasem aż mi słabo:p wcześniej nie zwracałam na to jakiejś uwagi.
Mogłam sobie sama nieświadomie zaszkodzić? Boję się o bobaska.
Jest ogólnie aktywny bardzo właśnie po takiej owocowej dawce.
To moja pierwsza ciąża i nie wiem zupełnie czego się spodziewać

reklama
Do góry