reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa. Ktoś może podzielić się doświadczeniem?

Czy któraś z Was moze sie orientuje czy dzien, zmęczenie, niewyspanie , poddenerwowanie moze miec wplyw na poziom cukru? Od dwóch dni nie czuje się najlepiej i trochę mam podwyzszone te cukry mimo iz jem to samo i zawsze było ok po tym. Na czco pomimo insuliny mimo iz bylo ok , tez sie zdarza ze jest wyżej. Obecnie juz 38tc

reklama
Czy któraś z Was moze sie orientuje czy dzien, zmęczenie, niewyspanie , poddenerwowanie moze miec wplyw na poziom cukru? Od dwóch dni nie czuje się najlepiej i trochę mam podwyzszone te cukry mimo iz jem to samo i zawsze było ok po tym. Na czco pomimo insuliny mimo iz bylo ok , tez sie zdarza ze jest wyżej. Obecnie juz 38tc
Niewyspanie i stres - od tego na pewno. Moje bardzo się poprawiły od kiedy mierzę rzadziej.

Niewyspanie i stres - od tego na pewno. Moje bardzo się poprawiły od kiedy mierzę rzadziej.
A tak z ciekawości zapytam , moze ktos sie orientuje , jak to jest z ta makrosomia dziecka ? Można wyczytać ze zbyt duże te stężenie cukrow, prawda , ale co to znaczy ? Czy jeśli bywają dni ze ma się więcej, np 145 po posilku czy wiecej na czczo danego dnia to juz duże zagrożenie?

A tak z ciekawości zapytam , moze ktos sie orientuje , jak to jest z ta makrosomia dziecka ? Można wyczytać ze zbyt duże te stężenie cukrow, prawda , ale co to znaczy ? Czy jeśli bywają dni ze ma się więcej, np 145 po posilku czy wiecej na czczo danego dnia to juz duże zagrożenie?
Absolutnie nie :)
145-180 to tak naprawdę nie jest aż tak wysoka glikemia, żeby jedno - czy nawet kilkurazowo wyrządzić dziecku szkodę. Makrosomie zazwyczaj biorą się stąd, że kobiety nie leczą cukrzycy całą ciążę i cały czas mają bardzo wysokie glikemie.
nawet jakbyś jednorazowo miała 200 to nic zupełnie się nie stanie. No może akcja serca przyspieszyć na chwilę.

Absolutnie nie :)
145-180 to tak naprawdę nie jest aż tak wysoka glikemia, żeby jedno - czy nawet kilkurazowo wyrządzić dziecku szkodę. Makrosomie zazwyczaj biorą się stąd, że kobiety nie leczą cukrzycy całą ciążę i cały czas mają bardzo wysokie glikemie.
nawet jakbyś jednorazowo miała 200 to nic zupełnie się nie stanie. No może akcja serca przyspieszyć na chwilę.
A te skoki na czczo ?

A te skoki na czczo ?
To musiałabyś całą ciąże mieć w okolicach 120 na czczo. A i tak wszystko mogłoby być w porządku.
Oczywiście nie olewamy diety i insuliny i dążymy do normoglikemii, ale nie ma sensu panikować, bo małe i sporadyczne przekroczenia występują nawet fizjologicznie.

Cześć dziewczyny. Jestem w 29tyg ciąży. Po badaniu na glukoze wyszła mi cukrzycą ciążowa. Jestem po opieka gin i diabetologa w Poznaniu. Od początku ciąży nie przytyłam jeszcze nic. Nawet mam 2kg z groszem mniej. Od dnia kiedy jestem na diecie i mierze cukier sobie waga moja spadła o 1,100 w ciągu dwóch tyg i od ostatniej wizyty u gin znowu waga leci o kolejne 700g. Nie jest jakimś chudzielcem raczej mam troche nadwyzki. Ale martwię się czy któraś z was tak miała przy cukrzycy że waga nie szła w górę tylko w dół? Jak to było u was?

Cześć dziewczyny. Jestem w 29tyg ciąży. Po badaniu na glukoze wyszła mi cukrzycą ciążowa. Jestem po opieka gin i diabetologa w Poznaniu. Od początku ciąży nie przytyłam jeszcze nic. Nawet mam 2kg z groszem mniej. Od dnia kiedy jestem na diecie i mierze cukier sobie waga moja spadła o 1,100 w ciągu dwóch tyg i od ostatniej wizyty u gin znowu waga leci o kolejne 700g. Nie jest jakimś chudzielcem raczej mam troche nadwyzki. Ale martwię się czy któraś z was tak miała przy cukrzycy że waga nie szła w górę tylko w dół? Jak to było u was?
Hej.
Mi nie leciała waga w dół, jedynie tyle ze przy tak radykalnej diecie z miesiąca na miesiąc nie tylam nawet kilograma.

reklama
Hej. Nie martw się. Jeśli jesteś na diecie cykrzycowej mało przytyjesz. Ja w sumie zaczęłam z wagą 74 kg w 11 tyg miałam stwierdzoną już cukrzycę, w 14 tyg miałam 70 kg i jak rodziłam mojego synka ważyłam 76 kg. I najbardziej waga zaczęła rosnąć pod koniec.. ale to bardziej malutki przybierał niż ja . Urodził się zdrowy i ważył 3200. A ja odkąd wyszłam ze szpitala miałam 8 kg mniej i już przy karmieniu spadło mi 2 kg i więcej nie chce ;). Masz jeszcze 11 tyg więc jeszcze złapiesz kg. Jeśli dzidziuś rośnie to najważniejsze Ty wcale w ciąży przytyć nie musisz jakoś bardzo. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania.

Do góry