reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Szkoła publiczna czy prywatna?

aureliaaurelia

Początkująca w BB
Do jakiej szkoły uczęszczają Wasze dzieci?
Jaka spełnia Wasze oczekiwania?
Pochodzę z Poznania, co prawda moja córka skończyła 1 pierwszą klasę szkoły podstawowej w Poznaniu lecz zastanawiamy się wraz z mężem nad przeniesieniem jej do szkoły prywatnej.
Dlaczego? Córka cały semestr szkolny mówiła Nam że jej się ta szkoła nie podoba i rozmawiając z nią na ten temat oznajmiła że woli szkołę prywatną ponieważ chodziła również do przedszkola prywatnego.
Pieniądze to nie problem na całą edukacje córki miesięcznie możemy przeznaczyć 10 tysięcy. Czy szkoła prywatna jest tego warta?
Wypowiecie sie?
Edit: proszę czytać post z zrozumieniem

Ostatnia edycja:
reklama
To ktoś tutaj zaczyna temat od słów: "Bo mnie na wszystko stać". Mnie też i co z tego?
Po prostu dla samego tematu nie powinno to mieć żadnego znaczenia, a w każdym poście podkreślasz, że ty masz pieniądze i nikomu nic do tego.
A gdzie jest brak kultury? W którym miejscu ktoś Cię obraził?
Moje wypowiedzi były pisane w odpowiedzi do Twoich komentarzy w których stale podkreślasz swoje wyliczenia na temat mojego życia, więc odpisałam ,że to tylko i wyłącznie moja i męża sprawa na co wydajemy pieniądze i nikt nie będzie mi siedział w portfelu. Przeczytaj sobie wyżej pisane komentarze i może tak wkońcu zejdź z mojego portfela i zajmij się swoim życiem.
A wyliczenia na temat wydatków rób dla swojej rodziny nie dla mojego życia. Szkoda, że inne osoby potrafiły odpowiedź na pytanie nie wchodząc w dyskusję na temat mojego statusu tylko Ty robisz przeliczenia i SPAM w tym temacie,bo kwota według Cb z kosmosu.

reklama
To Ty zaczynasz temat od podania kwoty, więc jest to dla Ciebie istotne, że masz więcej niż inni i koniecznie chcesz się tym pochwalić. Gdybyś wiedziała, na co idą takie pieniądze, to z grubsza byś napisała i się nie unosiła.
Sama mam dwójkę dzieci (w tym jedno w przedszkolu, a drugie w sp publicznej) i mimo że oboje mają sporo zajęć dodatkowych, to za nic mi nie wychodzi kwota o jakiej piszesz, więc stąd moje zainteresowanie.
Co myślę o szkolach też Ci napisałam. A teraz kończę z Toba rozmowę, bo do niczego to nie prowadzi.

Wniosek mam jeden - Twoja córka nie odnajduje się w szkole publicznej, bo ma zupełnie inne problemy niż większość dzieci, które do niej uczęszczają.
7

@aniaslu Już mi Kasia napisała, jednak autorka postu ma płacić ok 1500/m-c, więc to nie tą szkołę chodziło :)
Napisałam przykładową kwotę pierwszej lepszej szkoły podstawowej w Poznaniu... I nie napisałam nigdzie że tyle "MAM" płacić tak jak Ty to napisałaś.
Ale z jednym masz całkowitą rację... Dalsza kimwersacja z Tobą nie ma sensu

Do jakiej szkoły uczęszczają Wasze dzieci?
Jaka spełnia Wasze oczekiwania?
Pochodzę z Poznania, co prawda moja córka skończyła 1 pierwszą klasę szkoły podstawowej w Poznaniu lecz zastanawiamy się wraz z mężem nad przeniesieniem jej do szkoły prywatnej.
Dlaczego? Córka cały semestr szkolny mówiła Nam że jej się ta szkoła nie podoba i rozmawiając z nią na ten temat oznajmiła że woli szkołę prywatną ponieważ chodziła również do przedszkola prywatnego.
Pieniądze to nie problem na całą edukacje córki miesięcznie możemy przeznaczyć 10 tysięcy. Czy szkoła prywatna jest tego warta?
Wypowiecie sie?
Edit: proszę czytać post z zrozumieniem
Na twoim miejscu zastanowiłabym się PO CO zmieniać dziecku szkołę. Na razie wygląda to na kaprys, bo córka tak chce.
Ja skończyłam prywatne gimnazjum, była to decyzja moich rodziców, ponieważ podstawówka z rejonu była średnia, a gimnazjum rejonowe tragiczne. Więc wybrali mi prywatne gimnazjum o wysokim poziomie nauczania, językowe srutututu. Że względu na poziom nauczania: rzeczywiście, było warto bo potem dostałam się do liceum do którego chciałam i nie przeżyłam tam szoku że wow, w liceum trzeba się uczyć.
Minusem była mniejsza ilość dzieciaków w klasie i nawiązywanie znajomości. Miałam koleżanki, ale wśród 30 osób łatwiej jest kogoś sobie znaleźć niż wśród 15. I tak naprawdę przyjaciółki miałam w podstawówce i w liceum i na studiach, a gimnazjum tylko znajomi.
Kolejna kwestia, w prywatnej szkole są roszczeniowi rodzice, którzy uważają że jak płacą to dzieciak ma mieć 5. A czasem po prostu dziecko jest głąbem, z którego nie zrobisz orła. Więc co jakiś czas była awantura, a to że matematyczka bardzo surowa, a to polonistka, a to anglistka. Na koniec szkoły rodzice chcieli żeby podwyższyć oceny żeby dzieciaki miały więcej punktów w rekrutacji do liceów, żenada lekka, jakby pieniądze były wytrychem do życia.
Potem podwyższenie ocen niewiele dało, bo egzamin zweryfikował wiedzę. W efekcie absolwenci tego gimnazjum nie poszli na najbardziej prestiżowe kierunki studiów, tu jednak wychowanie i podejście rodziców ma większe znaczenie niż ukończona szkoła ;)
Z pewnymi problemami szkoła sobie nie poradzi, bo jak rodzic uczy dziecko, że za kasę powinno dostawać to co chce, mimo że merytorycznie nie zasługuje to o czym tu mówić... roszczeniowość i tyle

Szczerze mówiąc to faktycznie nie potrzebnie pijecie dziewczyny kto ile i na co wydaje. Zostalyscie sprowokowane i nie potrzebnie drazycie. Autorkę wątku również niech nie dziwi reakcja. Jeśli pyta o opinie innych czy wybrac szkole prywatną czy też publiczną nie musi podawać ceny jaka poniesie za czesne, bo nie to jest przecież istotą pytania. Odniosłam wrażenie jakby ta informacja została podana celowo.

Napisałam kwotę po to aby oszczędzić Wam pytań typu "Jaką kwotę byś chciała przeznaczyć na szkołę"
Napisać kwotę - źle
Nie napisać - trzysta takich samych pytań czyli też źle
Co można pisać na tym forum aby nikt się do niczego nie przyczepił?

Napisałam kwotę po to aby oszczędzić Wam pytań typu "Jaką kwotę byś chciała przeznaczyć ma szkołę"
Napisać kwotę - źle
Nie napisać - trzysta takich samych pytań czyli też źle
Co można pisać na tym forum aby nikt się do niczego nie przyczepił?
Kwota to już Twoja sprawa i Twój wydatek, a wybór szkoły to inna para kaloszy. Każda z nas jest z innego regionu Polski i szkoły różnie kosztują wiec myśle, że nikt o czesne raczej by nie pytał. Dziewczyny odpowiadały na Twoje pytanie, co niektóre starały się pomóc, a mimo to Ty nie odnosiła się do tych wpisów, tak jakby nie bardzo Cię w zasadzie interesowały, a bardziej interesowały Cię wpisy dotyczące sfery materialnej co nie było przedmiotem sprawy czy też pytania.
Zapewniam Cie, ze pojawiały się na forum nie raz pytania dotyczące placówek prywatnych lub państwowych i nigdy nie padały pytania o czesne.

reklama
Do góry