reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Szkoła publiczna czy prywatna?

aureliaaurelia

Początkująca w BB
Do jakiej szkoły uczęszczają Wasze dzieci?
Jaka spełnia Wasze oczekiwania?
Pochodzę z Poznania, co prawda moja córka skończyła 1 pierwszą klasę szkoły podstawowej w Poznaniu lecz zastanawiamy się wraz z mężem nad przeniesieniem jej do szkoły prywatnej.
Dlaczego? Córka cały semestr szkolny mówiła Nam że jej się ta szkoła nie podoba i rozmawiając z nią na ten temat oznajmiła że woli szkołę prywatną ponieważ chodziła również do przedszkola prywatnego.
Pieniądze to nie problem na całą edukacje córki miesięcznie możemy przeznaczyć 10 tysięcy. Czy szkoła prywatna jest tego warta?
Wypowiecie sie?
Edit: proszę czytać post z zrozumieniem

Ostatnia edycja:
reklama
reklama
@Padarka chyba nie doczytałaś :)

Tak jak napisała @Zani2407 warto sprawdzić konkretne szkoły, czy spełniają twoje założenia. My zastanawialiśmy się, co chcemy, żeby nasze dzieci wyniosły ze szkoły i jakie kryteria będą ważne dla nich i dla nas. Na tej podstawie dokonaliśmy wyboru.

Jeśli masz gotowość do wydania dużej kwoty i np. zakładasz, że chcesz, żeby w przyszłości, dziecko studiowało poza Polską, to w takiej kwocie możesz je posłać, np. do szkoły brytyjskiej, amerykańskiej lub wielojęzycznej.

Oprócz szkół prywatnych są również szkoły społeczne,gdzie rodzice mają większy wpływ na to co się dzieje w placówce.

Przepraszam, ale trochę tego nie rozumiem... Zadałam konkretne pytanie, dodatkowo napisałam ile jesteśmy w stanie przeznaczyć na MIESIĘCZNĄ EDUKACJĘ CÓRKI, a zadajecie pytania jakbyście pierwszy raz mieli doczynenia z forum. To forum chyba nie jest dla mnie skoro osoby wypowiadające się tutaj mają problemy z czytaniem :-p:errr: dla mnie nie jest niczym niezwykłym wydać daną kwotę na córkę. Należymy do osób najprościej mówiąc bogatych, ale zauważyłam na tutaj, że jak ktoś żyje lepiej od innych to od razu jest źle.
Niektóre osoby mają tu problem z czytaniem ze zrozumieniem, a niektóre z ortografią i interpunkcją. Poza tym proszę nie nadinterpretować wypowiedzi innych forumowiczek stwierdzeniem „jak ktoś żyje lepiej od innych to od razu jest źle”, ponieważ nikt nic takiego nie napisał. To również podchodzi pod czytanie ze zrozumieniem.

@aureliaaurelia Ja dalej nie wiem jak można wydać 10.000zł miesięcznie na edukację dziecka. Jakby nawet wszystkie dni zaopatrzyć w zajęcia dodatkowe, to i tak za nic nie wychodzi mi taka kwota - stąd moje zdziwienie i pytanie o to ile kosztuje szkoła :) U mnie w mieście cena za szkołę prywatną to max 1000zł/m-c - a w tym często jest sporo zajęć dodatkowych (angielski, hiszpański, taniec, robotyka, basen, szachy, zielone szkoły itp.). Nawet jeśli na taniec (czy na jazdę konną) będzie potrzebować jednego stroju/m-c, to on też nie kosztuje nie wiadomo ile. Po prostu nie wiem na co można wydać tyle pieniędzy średnio na miesiąc. Po prostu jestem zaskoczona, bo dla mnie kwota z kosmosu (bez względu na to ile zarabiacie).
A mówiąc prościej - u nas szkoły prywatne uważane są za szkoły dla snobów. I takie towarzystwo tam chodzi. Jak Wam to odpowiada, to nie ma problemów. Ja jednak wolę, by dziecko nauczyło się współistnieć ze wszystkimi grupami ludzi.

PS. Nawet zatrudnienie taksówkarza by odwoził i odbierał dziecko, to jest u nas koszt ok 400-600zł/m-c. Naprawdę więcej nie potrafię wydatków znaleźć.

@aureliaaurelia Ja dalej nie wiem jak można wydać 10.000zł miesięcznie na edukację dziecka. Jakby nawet wszystkie dni zaopatrzyć w zajęcia dodatkowe, to i tak za nic nie wychodzi mi taka kwota - stąd moje zdziwienie i pytanie o to ile kosztuje szkoła :) U mnie w mieście cena za szkołę prywatną to max 1000zł/m-c - a w tym często jest sporo zajęć dodatkowych (angielski, hiszpański, taniec, robotyka, basen, szachy, zielone szkoły itp.). Nawet jeśli na taniec (czy na jazdę konną) będzie potrzebować jednego stroju/m-c, to on też nie kosztuje nie wiadomo ile. Po prostu nie wiem na co można wydać tyle pieniędzy średnio na miesiąc. Po prostu jestem zaskoczona, bo dla mnie kwota z kosmosu (bez względu na to ile zarabiacie).
A mówiąc prościej - u nas szkoły prywatne uważane są za szkoły dla snobów. I takie towarzystwo tam chodzi. Jak Wam to odpowiada, to nie ma problemów. Ja jednak wolę, by dziecko nauczyło się współistnieć ze wszystkimi grupami ludzi.

PS. Nawet zatrudnienie taksówkarza by odwoził i odbierał dziecko, to jest u nas koszt ok 400-600zł/m-c. Naprawdę więcej nie potrafię wydatków znaleźć.

Proszę :)
Szkoła prywatna koło Warszawy
Czesne roczne: 52 tys złotych (czyli nie licząc wakacji 5 tys miesięcznie)
Aplikacja: 2 tys złotych
Rejestracja: 6 tys USD - jakieś 22 tysiące złotych (jednorazowo)
Angielski (dla nie nativów) 17,5 tysiąca złotych rocznie

Czyli np w tej szkole podstawa opłat na początku podstawówki to 93,5 tysiąca złotych. biorąc pod uwagę długość roku akademickiego wynosi to prawie 10 tys miesięcznie.

Szkoła prywatna jako szkoła z ulgowym traktowaniem i mniejszymi wymaganiami to krzywda dla dziecka - ale już szkoły brytyjskie czy amerykańskie, przygotowujące do ich egzaminów i dające furtkę do dalszej edukacji za granicą to ogromna szansa dla dziecka i wg mnie - warto :)

Mówisz o przeciętnej szkole, tak?
Wpisowe w wysokości 3140 zł, a miesięczne czesne płatne przez cały rok wynosi 1285 zł + wyżywienie od 15 do 20 zł dziennie.
Zajęcia dodatkowe nie wchodzą w wyżej wymienioną kwotę.
Jazda konna - Karnet 10 jazd – 350 (w miesiącu 20 jazd daje 750 zł)
Język angielski za 45 minut 70 zł x 5 dni w tygodniu × 4 tygodnie 1400 zł
Na same ubrania MIESIĘCZNIE do 3 tysięcy ( córka nosi markowe ubrania)
Czy mam w dalszym się Wam spowiadać na jakie zajęcia ile pieniędzy wydaje?

@Padarka chyba nie doczytałaś :)

Tak jak napisała @Zani2407 warto sprawdzić konkretne szkoły, czy spełniają twoje założenia. My zastanawialiśmy się, co chcemy, żeby nasze dzieci wyniosły ze szkoły i jakie kryteria będą ważne dla nich i dla nas. Na tej podstawie dokonaliśmy wyboru.

Jeśli masz gotowość do wydania dużej kwoty i np. zakładasz, że chcesz, żeby w przyszłości, dziecko studiowało poza Polską, to w takiej kwocie możesz je posłać, np. do szkoły brytyjskiej, amerykańskiej lub wielojęzycznej.

Oprócz szkół prywatnych są również szkoły społeczne,gdzie rodzice mają większy wpływ na to co się dzieje w placówce.
Doczytałam wczoraj, ale miałam ciężki poranek, więc już zapomniałam. Też pomyślałam o tych szkołach w Poznaniu, o ile są jeszcze miejsca. U nas w mieście te szkoły są oblegane.

reklama
Niektóre osoby mają tu problem z czytaniem ze zrozumieniem, a niektóre z ortografią i interpunkcją. Poza tym proszę nie nadinterpretować wypowiedzi innych forumowiczek stwierdzeniem „jak ktoś żyje lepiej od innych to od razu jest źle”, ponieważ nikt nic takiego nie napisał. To również podchodzi pod czytanie ze zrozumieniem.
Czy Twój komentarz wnosi coś do tematu?

Do góry