reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
hefi-dzięki :-)

nie ma problemu :-D

Wrzucam tez sprawdzone moje przepisy na małe conieco :-D Uwielbiam :)confused2:czyt. przed ciążą uwielbiałam) pichcić do granic możliwości.

I. SAŁATKI

1)

kapusta pekińska (połowa a nawet 1/4 wystarczy na sporą porcję
icon_e_smile.gif
)
tuńczyk (taki w oleju) => otworzyć (jak jest w kawałkach to rozdrobnić)
icon_e_smile.gif

puszka kukurydzy =>otworzyć
icon_e_smile.gif
=> (dodać w zależności od upodobań)
pomidorki => pokroić
icon_e_smile.gif

ogórek => obrać ze skórki i pokroić
sos winegret => wg przepisu na opakowaniu (lub własna kompozycja
icon_e_wink.gif
)

wymieszać i wszamać... pycha
icon_e_smile.gif

2)
jakaś wędlina (najlepiej szynka gotowana) =>pokroić w drobną kostkę
ogórek => pokroić w drobną kostkę
por => dosyć drobno pokroić
makaron (gwiazdki - takie malutkie) => ugotować
majonez, śmietana, musztarda

wymieszać...

3)Sałatka GYROS

pierś z kurczaka -> mi jedna podwójna starcza na taką sporą porcję
cebula -> dosyć sporo
pekińska
ryż
ogórki korniszony
keczup, majonez
kukurydza

pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić dolodówkina 12 godz. Następnie podsmażyć ją naleju, na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (w kostkę) i układać warstwami w głebokim naczyniu: ryz,kurczak,cebula,keczup, ogorek korniszon,kukurydza,majonez,pekinska

4) Sałatka mało skomplikowana
icon_e_wink.gif
ale dobra :
ananas - pokroić
pekińska - poszatkować
kukurydza
majonez

wrzucić do miski i wymieszać

II. SOSY jako dodatki do różnych rzeczy
icon_e_wink.gif

1)

2 łyżki miodu \
1 łyżka majonezu ==> wymieszać w miseczce
1 łyżka musztardy /

do tego pokroić pierś z kurczaka w paseczki opanierować (tak jak kotlety) i podmażyć na patelni... razem z tym sosem to niebo w gębie
icon_e_smile.gif
icon_mrgreen.gif

Albo sosikiem polać kotlety schabowe... mmmm....

2)

ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
trochę keczupu

wymieszać
icon_e_smile.gif
i sosik do frytek gotowy

3) sałatka z papryki - do zapiekanek i pizzy

• 4 papryki duże
• 1 kg pomidorów
• ½ kg cebuli
• 12 łyżek octu
• 40 dkg cukru
• 2 łyżki soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka papryki chili
• ziele angielskie

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę , pomidory sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Wszystko dusić 1,5 godziny. Przekładać gorące do słoiczków.

Jak sie zawekuje i ostygnie to na kanapkę do wędlinki, kotlecika, tostów, pizzy, zapiekanek.... PYCHA

III. CIASTA

1) Tort Capuccino

4 jajka
4 łyżki wody
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. kawy capucino orzechowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka wymieszane z wodą, dodać mąki +kawę i wymieszać.

Podzielić na 2 części. Piec około 20 min. Każdy placek przekroić. Porcja na tortownicę.

Nasączyć kawą capucino.Placki ułożyć na folii. Nasączać nie wcześniej niż po zrobieniu masy bo będą się rozpadały.

MASA

0,5 l śmietany
1 śnieżka
2 łyżki kawy capucino waniliowej albo naturalnej
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić ze śnieżką dodać cukier i kawę oraz tężejącą galaretkę.

Posmarować placki i wierzch tortu masą.

Smacznego

2) BLOK

- 1 margaryna
- ½ szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 5 – 6 lyżek kakao
- 50 dkg mleka w proszku( 1 opakowanie)
- bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki itp.) - niekoniecznie ,
można dodać np. wiórki kokosowe
- 2 wafle
- 2 paczki herbatników

Wykonanie: margarynę + cukier + wodę + kakao zagotować w dużym garnku.
Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokadnie wymieszać.
Bakalie pokroić. Herbatniki i wafle pokruszyć. Wszystko razem wymieszać i przeożyć do formy wyłożonej papierem. Odstawić do lodówki. Poczekać aż zastygnie. Smacznego.

ooo i jeszcze mi się przypomniał fajny przepis :-D

ciasto francuskie
warzywa na patelnie
filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa
fix do potraw chińskich
jajko

Ciasto francuskie kroimy na dosyć spore kwadraty.
Warzywa na patelnie podsmażamy.
Filet kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy.
Fix rozrabiamy z wodą ale w proporcji połowę mniej wody niż na opakowaniu.
jajko roztrzepać.

Bierzemy miseczkę (salaterkę) i wkładamy w nią ciasto francuskie (lekko rozwałkowane) tak żeby brzegi wystawały poza miseczkę (ułatwiamy sobie robotę bo po co się męczyć ;-)) i wrzucamy trochę warzyw, kurczaka i całość polewamy sosikiem (można dodać na wierzch ser żółty). Sakiewkę zamykamy dosyć szczelnie i smarujemy jajkiem. Robimy tyle sakiewek ile nam potrzeba i wrzucamy do piekarnika - temp 180st i patrzymy aż ciasto się zarumieni (ok 20 min).
UWAGA - pyszne i syte :-D

Można też zrobić coś takiego: kurczak w cieście francuskim ja robiłam bez szynki (boczku) i powiem wam że rewelacja!!

Ostatnia edycja:
Witam, jestem z lipcówek :-)
Ten przepis na piersi kurczaka w cieście francuskim jest rewelacyjny, aż mi ślinka cieknie, mniam, mniam. Pomysł na obiad w niedzielę już mam ;-)

Ps proszę o wyrażenie zgody na umieszczenie tego przepisu w wątku kulinarnym mam lipcowych

Ostatnia edycja:
Znacie może jakiś przepis na szybkie i smaczne ciasto. Takie żeby się nie narobić ale żeby był fajny efekt :-)

ciasto... hmmm... znam na pyszne ciastka przepis :-D
Brzoskwinie w cieście francuskim

A ja dzisiaj zrobiłam pyyyyycha sałatkę, normalnie objedliśmy się nią :-D

wędzony kurczak ( ja miałam ćwiartki ale piersi tez mogą być) -pokroić w małe kawałki
ryż ugotowany i ostudzony
kukurydza
papryka czerwona LUB ananas - pokroić drobno
majonez + jogurt naturalny
pieprz

wszystko wymieszać i gotowe. :laugh2:

wrzucam przepis na makaron z cukinią

cukinię drobno kroje, jak jest młoda to kroję ze skórką, wrzucam na oliwe lub troche oleju, przyprawiam solą, pieprzem, bazylią i duzo czosnku(tak lubie;-))daję ok 7 ząbków zgniecionych. Po kilku min. jak zmięknie to jest gotowa. Tylko ważne żeby z cukini nie zrobiła się mamałyga.

Osobno gotuję makaron czasem spagetti, czasem świderki, zależy który akurat mam. Łącze makaron z cukinia i posypuję żółtym serem. I gotowe:happy: Można też włożyć do piekarnika i tam zapiec z serem.
Ja to uwielbiam natomiast mój marcin nie może na to patrzeć, dlatego sama sobie czasem dogadzam:-D smacznego

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry