reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysypka na buzi

Mam problem i nie wiem czy nalezy sie nim przejmowac, czy nie. Ostatnimi czasy moja coreczka dostala wysypki. Zaczelo sie od paru "krostek" na przedramionkach, zaczelo sie pogarszac, strasznie sie wysuszylo i stworzylo co wyglada na mala skorupke... Nie wiem czy to co pisze ma jakis sens, ale wczoraj zauwazylam, ze to samo zaczyna sie robic na nozkach i brzuszku... Czy ktos ma pojecie co to moze byc? :hmm: Dzieki

reklama
Zawsze warto dmuchac na zimne :tak: lepiej zapytaj lekarza... Nie wiem w jakim wieku jest twoja corka, ale takie krostki to moze byc jakies uczulenia, a może nawet ospa, czy rozyczka?:tak:

Ciezko stwiedzic nie widzac ich...

joklis mój Bąk ma wysypkę w takich samych miejscach i o podobnym wygladzie. Ja osobiście stawiam na alergiczne sprawy i czekam na wizytę u alergologa (za tydzień:wściekła/y:). Daj znać jak już dowiesz się co to i od czego

Jeśli chodzi Ci o takie róznej wielkości placki, coś podobnego do strupków, takie szorstkie - to moja mała też miała coś podobnego.
Jedna lekarka podejrzewała skazę i przepisała nam maść robioną na zamówienie w aptece, natomiast nasza nefrolog stwierdziła że to reakcja na proszek do prania, gdyż zmieniłam na sensitive:sorry2:
W wyniku smarowania tą maścią placki zniknęły, a i wróciłam do proszku dla niemowlaków. Teraz nie smaruję już tą maścią i póki co wysypka nie wraca (więc stawiam na proszek):tak:
Tak jak dziewczyny piszą - prawdopodobnie to sprawy alergiczne. Udaj się do pediatry i niech coś na to poradzi:tak:;-)

Do wszystkich zainteresowanych, bylam z malutka wczoraj u lekarza... Okazalo sie, ze coreczka ma bardzo wrazliwa skore, ktora jest bardzo latwo poddatna na wysuszenie :szok:!!!!! Dostalysmy masc, ktora mam mala smarowac po kapieli i pilnowac, zeby sie nie pogorszylo. Lekarka powiedziala jednak, zeby sie nie martwic, bo mala w dalszym ciagu przyzwyczaja sie do zycia na tym swiecie :-). Mam nie dodawac niczego do kapieli, kapac tylko w czystej wodzie, moge tez ja smarowac oliwa z oliwek (naturalny olej bez zadnej chemii)-podobno duzo daje... pilnowac tez, zeby ubranka tego nie podraznialy... Bardzo mi ulzylo, bo tez juz myslalam o jakiejs alergii... Dzieki wszystkim za odpowiedzi ;-)

U nas lekarka pewnie zaleciłaby Ci kąpać dzidzię w olejku lub emulsji tzw emolienty. Bardzo dobre sa. Ja mam serię kosmetyków -Emolium-w tym olejek do kapieli.Bardzo dobre:) Po wysmarowaniu buzi kremikiem tworzy się na buzi dziecka taki fajny lakier:)

Dziewczyny ratujcie :baffled: jestem przerazona, mój syn dziś rano wygląda tak...
n1fofr.jpg

oici68.jpg

nie jadłam nic uczulającego, pediatra bagatelizuje to twierdząc ze to tradzik niemowlęcy , a Damian z dnia na dzień ma tego coraz więcej...co mam robić?
Przeraża mnie jego wygląd...krochmal nie działa. Macie jakieś sposoby na to cholerstwo???:confused::baffled:

biedny damianek.A swędzi go to?? Jeśli nie drapie tego to nie jest żle. To znalazłam na necie
Ponieważ nie są znane przyczyny powstawania trądziku niemowlęcego, nie ma konkretnego lekarstwa na tę dolegliwość. Zaleca się mycie skóry tzw. emolientami. Nie wolno myć zwykłym mydłem ani rumiankiem. Jeśli nie ma poprawy po paru dniach należy się udać do lekarza lub gdy trądzik występuję u niemowlęcia powyżej 4 miesiąca życia

Jak moja miała problemy skórne używałam sudocremu.
Jeżeli to lekarz basgatelizuje to skontaktuj się z innym. Ja nie emam takiej możliwości bo mieszkam na wsi więc kożystam z www.dziecko24.pl

reklama
moja wygladala podobnie, jej to samo poschodzilo... Do tej pory mamy problemy z wysypka, raz sie pojawia, potem znika, ale u nas podobno problemem jest wysuszona, wrazliwa skora... Emolienty sa dobra rada, ale nie martw sie za bardzo, to samo zejdzie z czasem...

Załączniki

• SDC10466.jpg
    SDC10466.jpg
    19,7 KB · Wyświetleń: 270
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry