reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Phelania, jeśli masz potwierdzenie z datą i podpisem, że przyjeli Twoje zwolenienie lekarskie, to nie masz się czym martwić, kasę dostaniesz, tylko właśnie... kiedy...? mam nadzieję, że jednak w tym miesiącu... co za ludzie..
daj znać jak rozwiąże się ta sytuacja!

reklama
Phelania nie chce przynosić złej nowiny, ale miałam podobną sytuację dwa miesiące temu (tylko chodziło o mniejszą kwotę). Chodziło o to, że wypełniałam wniosek o dzień opieki, oddałam przełożonemu, a nie dotarł na czas do kadr (odnalazł się później po mojej interwencji) i za ten dzień miałam potrącone pieniądze jak za nieuzasadnioną nieobecność (pewnie to samo u Ciebie zrobili). Pieniądze odzyskałam, ale dopiero z wyrównaniem przy kolejnej pensji :wściekła/y::-(

Dziewczyny wszystko sie wyjasnilo moj pracodawca odstawił taki numer jak siemasz!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Okazało sie ze od Grudnia firma liczy tylko 18 osób i wynagrodzenie mi wyplaca ZUS -ok.Tylko przez miesiac czasu nie zostałam poinformowana...Pani z kadr dopiero jak zadzwonilam wyslala pisemko wraz z moimi l4 do mojego ZUSU!!Ku:wściekła/y:***dopiero teraz!!! A co przez miesiac robili???NIC bylam w PIpie i bedziemy dzialac jesli w ciagu 5 dni roboczych nie bede miala pieniazków na koncie czeka mnie latanie po prokraturach i sadach...ku***piekny prezent:no:Narazie pismo juz napisalam z człowiekiem z PIPU jutro wysylam dziewczyny az mnie trzesie!!! Juz nie mam sily odezwe sie jak to ograne wszystko:wściekła/y:

Z tego wynikło ze od Grudnia placi mi ZUS nawet nie wiedzialam ze z handlowca pracuje w biurze ale ok(zmiana zawodu w miesiac-spoko:-D sprawa jest tego typu oczywiscie do tej pory kasy brak?Jesli Pani "A" wyslala do Zusu tydzien temu papiery i L4 to moga juz to miec? moze zadzwonic do nich jutro?udzielą mi jakąs nowine przez tel? czy musze jechac osobiscie? nie wiem czy mam liczyc na jakiekolwiek wynagrodzenie w tym miesiacu:(((

PHELANIA ZUS od momenty otrzymania papierów ma miesiąc czasu na wypłacenie Ci pieniążków. Chyba nic nie pomieszałam i dobrze Ci doradziłam.

Nie chce byc zlym prorokiem ale tez mi sie wydaje ze mają miesiąc od dostarczenia L4. Wogole to jak bylam w szpitalu z Alankiem i zanioslam L4 to pieniądze przysłali mi po 6-ciu tygodniach...

Phelania, ZUS ma 30 dni na wysłanie kasy (od momentu otrzymania papierów), ale jak zadzwonisz i połączą Cię z osobą, która ma Twoją sprawę to Ci wszystko powie łącznie z terminem wypłaty. O ile wiem najbliższe wypłaty ZUS robi 21 grudnia, więc jest nadzieja.

BTW pracodawca nie musi informować o tym, że wypłatę kasy przejmuje ZUS. Dowiedz się tylko, czy do Z3 wpisał Twój numer konta, bo jeśli nie, wyślą pocztą, a to trwa dłużej. Zawsze możesz złożyć wtedy wniosek w ZUS o wysyłanie kasy na konto.

Dziewczyny wracając w lipcu do pracy złożyłam wniosek o zmniejszenie etatu, podałam tam maksymalny czas czyli do 4 roku życia. I teraz mam dwa pytania, czy mogę pisać do pracodawcy prośbę o powrót na cały etat czy już przepadło? No i czy matka karmiąca może pracować dłużej niż 8h? U mnie pracuje się w zrównoważonym czasie pracy po 12h a taka opcja niestety odpada i nie wiem czy praca po 8h to byłaby dobra wola pracodawcy czy mus? Orientuje sie ktoś?

reklama
Zawsze możesz wrócić do pełnego etatu, tylko najlepiej dać pismo o tym np. z 2-tygodniowym wyprzedzeniem. Musisz pamiętać, że wtedy tracisz ochronę z tytułu zmniejszonego wymiaru czasu pracy (dopóki jest on zmniejszony przez 12 m-cy nie może Cię zwolnić).
Co do zrównoważonego czasu pracy to nie jest takie proste. Matka ma prawo odmówić pracy w godzinach nadliczbowych. Ale zrównoważony czas pracy to trochę co innego. Trzeba by było poszukać jakichś orzeczeń sądu w tej sprawie.

Do góry