reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZUS ,chorobowe L4

Zus ma miesiąc na wypłatę od czasu dostarczenia dokumentów.
Za pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca.
Jakbyś odpowiedziała na pytania, to łatwiej byłoby cokolwiek doradzić.

reklama
po 33 dnia zwolnienie przejmuje ZUS. Ten limit pracowników to jest do urlopu rodzicielskiego z tego co kojarzę ;)

To nie do końca tak. Owszem po 33 dniach zwolnienia ciągiem przejmuje je ZUS. Ale przy firmie zatrudniającej powyżej 20 pracowników to nadal na pracodawcy spoczywa obowiązek wypłaty - zazwyczaj zgodnie z terminem wynagrodzeń dla danej firmy. To później ZUS zwraca pracodawcy. Przy urlopie macierzyńskim/rodzicielskim jest tak samo

@Kati33 Jeszcze jest pytanie jak długo pracujesz, bo jest jeszcze tzw. czas wyczekiwania. I jesteś pewna, że nie była to umowa zlecenia?
Od zeszłego roku,umowa o pracę na 3/4 etatu . Od 1 grudnia. Coś mi przyszło z Zusu .ale wszędzie pisze odmowa zasiłku ( był okres ,gdzie jeszcze on mi płacił wynagrodzenie) ale nie ma innej informacji czy coś mi się należy czy nie ..ma dużo mniej pracowników na umowach o pracę do 10 osób max I teraz nic nie wiem .najgorsze ,że mój pracodawca nie odbiera tel .

reklama
Ale Ci na umowie zlecenie od których płacone są składki też się liczą.
Skoro masz odmowę, to musisz to wyjaśnić. Najlepiej udaj się do dwojego oddziału ZUS. Sprawdź sobie jeszcze na pue czy miałaś opłacane składki.

Do góry