reklama
Koło 30 . Pracowałam na pół etatu ,umowa o pracę.To zależy na podstawie jakiej umowy pracujesz i ilu pracowników zatrudnia pracodawca...
wiedzma93
Fanka BB :)
po 33 dnia zwolnienie przejmuje ZUS. Ten limit pracowników to jest do urlopu rodzicielskiego z tego co kojarzęTo Ci pracodawca ma chorobowe wypłacać, a nie ZUS
olka11135
po 33 dnia zwolnienie przejmuje ZUS. Ten limit pracowników to jest do urlopu rodzicielskiego z tego co kojarzę
To nie do końca tak. Owszem po 33 dniach zwolnienia ciągiem przejmuje je ZUS. Ale przy firmie zatrudniającej powyżej 20 pracowników to nadal na pracodawcy spoczywa obowiązek wypłaty - zazwyczaj zgodnie z terminem wynagrodzeń dla danej firmy. To później ZUS zwraca pracodawcy. Przy urlopie macierzyńskim/rodzicielskim jest tak samo
megson1996
Limit pracowników jest do wypłaty, u mnie w placówce pracuje około 900 osób i mi normalnie po 34 dniach będzie płacił zakład pracy z puli pieniężnej ZUSU.po 33 dnia zwolnienie przejmuje ZUS. Ten limit pracowników to jest do urlopu rodzicielskiego z tego co kojarzę
Tak jak napisała @olka11135 - jeśli na koniec zeszłego roku było 21 pracowników zgłoszonych do chorobowego, to zasiłek płaci pracodawca (a ZUS mu zwraca).
Od zeszłego roku,umowa o pracę na 3/4 etatu . Od 1 grudnia. Coś mi przyszło z Zusu .ale wszędzie pisze odmowa zasiłku ( był okres ,gdzie jeszcze on mi płacił wynagrodzenie) ale nie ma innej informacji czy coś mi się należy czy nie ..ma dużo mniej pracowników na umowach o pracę do 10 osób max I teraz nic nie wiem .najgorsze ,że mój pracodawca nie odbiera tel .@Kati33 Jeszcze jest pytanie jak długo pracujesz, bo jest jeszcze tzw. czas wyczekiwania. I jesteś pewna, że nie była to umowa zlecenia?
reklama