reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zróznicowane wymiary płodu na usg

P86

Fanka BB :)
Zwracam się do Was z pytaniem, ponieważ mam wrażenie, że moja lekarka ma już dość moich pytań 🤣
Czy daty porodu z Usg mogą się różnić?
Usg 28.12 - Crl 5,8 cm - 12t2d - data porodu 10.07
Usg prenatalne 30.12 - Crl 5,6 cm - 12t1d- data porodu 13.07
Usg 12.01 - crl 7,5 - 13t4d - data porodu 16.07
Wiem dokładnie kiedy miałam owulacje i ostatnie Usg kompletnie mi nie pasuje , dziecko w 15 dni uroslo mniej niż powinno.

reklama
Zwracam się do Was z pytaniem, ponieważ mam wrażenie, że moja lekarka ma już dość moich pytań 🤣
Czy daty porodu z Usg mogą się różnić?
Usg 28.12 - Crl 5,8 cm - 12t2d - data porodu 10.07
Usg prenatalne 30.12 - Crl 5,6 cm - 12t1d- data porodu 13.07
Usg 12.01 - crl 7,5 - 13t4d - data porodu 16.07
Wiem dokładnie kiedy miałam owulacje i ostatnie Usg kompletnie mi nie pasuje , dziecko w 15 dni uroslo mniej niż powinno.
To nie są tak odległe od siebie daty, żeby było się czym martwić. Dziecko może rosnąć w różnym tempie. Ja miałam tak, że na USG w jeden dzień było 2 dni do tyłu rozmiarowo, a 2 dni później na USG było 2 dni, ale tym razem do przodu. Dzieci rosną też skokowo, nie tak, że masz równiutko centymetr na tydzień, tylko najpierw przez 3 dni nic, a potem na kolejny dzień będzie więcej.
poza tym data owulacji nie jest tożsama z datą zapłodnienia.

To nie są tak odległe od siebie daty, żeby było się czym martwić. Dziecko może rosnąć w różnym tempie. Ja miałam tak, że na USG w jeden dzień było 2 dni do tyłu rozmiarowo, a 2 dni później na USG było 2 dni, ale tym razem do przodu. Dzieci rosną też skokowo, nie tak, że masz równiutko centymetr na tydzień, tylko najpierw przez 3 dni nic, a potem na kolejny dzień będzie więcej.
poza tym data owulacji nie jest tożsama z datą zapłodnienia.
Dziękuję za odpowiedź;) coś w tym jest

reklama
Do góry