reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żółtaczka patologiczna

O_92

Fanka BB :)
Witam, czy czyjeś dziecko miało żółtaczke patologiczną a nie fizjologiczna? U nas bilirubina była podwyższona już w pierwszej dobie, córka była od razu naświetlana, dzis mija 4 doba jak jesteśmy w szpitalu i lekarze każą dalej obserwować... Jak długo was trzymali w szpitalu bo zastanawiam się ile to może jeszcze potrwać, niby poziom bilirubiny nie jest wysoki ale lekarze boją się nas wypuścić... Dodatkowo spadła u córki hemoglobina. Proszę o podzielenie się że mną waszymi doświadczeniami, z góry dziękuję

reklama
Moja corka byla naswietlana 2 razy. Bilirubina byla wysoka 3 dnia, 2 doby naswietlana , dona obserwacji i znowu wzrost. Kolejne 3 doby naswietlana plus komplet badan po' ktore wyszly ok. Troche Inna sytuacja i na dodatek 18 lat Temù. Mysle, ze roznie moze byc, kazda sytuacja jest Inna. Napewno dobrze, ze badaja i obserwuja a nie olewaja. Nie spiesze sie Bo zdrowko wazniejsze. Ale zycze szybkiego i zdrowego powrotu do domu.

Moja corka byla naswietlana 2 razy. Bilirubina byla wysoka 3 dnia, 2 doby naswietlana , dona obserwacji i znowu wzrost. Kolejne 3 doby naswietlana plus komplet badan po' ktore wyszly ok. Troche Inna sytuacja i na dodatek 18 lat Temù. Mysle, ze roznie moze byc, kazda sytuacja jest Inna. Napewno dobrze, ze badaja i obserwuja a nie olewaja. Nie spiesze sie Bo zdrowko wazniejsze. Ale zycze szybkiego i zdrowego powrotu do domu.
A czy na pewno mówisz o żółtaczce patologicznej? Bo fizjologiczna właśnie narasta w 3 dobie, a ja się pytam o patologiczną, gdzie bilirubina jest już wysoka w pierwszej dobie

A czy na pewno mówisz o żółtaczce patologicznej? Bo fizjologiczna właśnie narasta w 3 dobie, a ja się pytam o patologiczną, gdzie bilirubina jest już wysoka w pierwszej dobie
Patalogiczne sa rozne, u was przyspieszony u Nas opozniona. Fizjologiczna nie wymaga zadnego leczenia, nawadnianie, sloneczko i czas . Patologiczna sie naswietla lub w w ciezkich przypadkach przetacza krew... W kazdym badz razie szuka sie przyczyny .
Ktora moze byc choroba ale nie musi.

Patalogiczne sa rozne, u was przyspieszony u Nas opozniona. Fizjologiczna nie wymaga zadnego leczenia, nawadnianie, sloneczko i czas . Patologiczna sie naswietla lub w w ciezkich przypadkach przetacza krew... W kazdym badz razie szuka sie przyczyny .
Ktora moze byc choroba ale nie musi.
Fizjologiczna też się naświetla przy wysokim wzroście bilirubiny... I to jest normalne u noworodków...

Wysoki wzrost , ponad normy i wymagajace naswietlana to juz patologia. Nawrot tym bardziej. U Nas problemem byl wysoki skok po' Raz drugi . W kazdym razie nikt ci diagnozy tu nie postawi, musza byc badania, kontrola i obserwacja. I nie musi to byc nic zlego .

reklama
Mój synek był naświetlany w szpitalu po porodzie od 2-3 doby. Puścili nas za wcześnie do domu (tydzień po porodzie), skonczylo się powrotem do szpitala tydzień później i naświetlaniem przez kilka kolejnych dni. Była chwilowa poprawa potem znowu bilirubina zaczęła wzrastać. Odstawilam od piersi na 3 doby (odciagalam równocześnie) i w końcu udało się to pokonać.
Jeśli mogę doradzić, lepiej zostać w szpitalu parę dni dłużej niż przechodzić dodatkowy stres później.

Do góry