reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zmiana mleka a problemy z kupką

Potrzebuje porady/wymiany doświadczeń

Córka 6 tygodni karmiona od początku mm beblion 1. Na początku było okej. W 3 tygodniu zaczęły się problemy z brzuszkiem. Kolki, okropny płacz. Miałam nie zmieniać mleka bo podobnie to minie, ale jak zaczęły się problemy z kupa postanowiłam zmienić. Postawiłam na hipp bio. Córka czuje się ogólnie okej, chętnie pije, nie ma wieczornych płaczy, kolek. Czasami się gazuje ale robimy masaże brzuszka. Ogólnie jej samopoczucie jest okej.... no ale zawsze musi być jakieś ale.... kupka.
Kupka jest często mieszana.... pół kupki ładnej żółtej, drugie pół szarozielona plastelinowa tak jakby zaparcie. Zdarzyło się nawet ze raz miała tylko kupkę "zaparcie" a za 5 min zrobiła drugą ładną. Mleko pijemy od kilku dni i nie wiem czy to nie przejściowy problem i przeczekac czy jednak mleko to może powodać zaparcia. Po bebilonie kupa była mimo wszystko ladna, tylko rzadko. Może dorzucić jakieś probiotyki dodatkowe albo błonnik? , czy myśleć o zmianie mleka? Nie chciałabym też tak zmieniać ciągle niemowlakowi mleka. Po bebilon okropny płacz jakby ją że skóry obdzierali, tutaj nieprawidłowa kupka. Już nie wiem co robić żeby dziecku ulżyć Czy to się unormuje? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

reklama
Potrzebuje porady/wymiany doświadczeń

Córka 6 tygodni karmiona od początku mm beblion 1. Na początku było okej. W 3 tygodniu zaczęły się problemy z brzuszkiem. Kolki, okropny płacz. Miałam nie zmieniać mleka bo podobnie to minie, ale jak zaczęły się problemy z kupa postanowiłam zmienić. Postawiłam na hipp bio. Córka czuje się ogólnie okej, chętnie pije, nie ma wieczornych płaczy, kolek. Czasami się gazuje ale robimy masaże brzuszka. Ogólnie jej samopoczucie jest okej.... no ale zawsze musi być jakieś ale.... kupka.
Kupka jest często mieszana.... pół kupki ładnej żółtej, drugie pół szarozielona plastelinowa tak jakby zaparcie. Zdarzyło się nawet ze raz miała tylko kupkę "zaparcie" a za 5 min zrobiła drugą ładną. Mleko pijemy od kilku dni i nie wiem czy to nie przejściowy problem i przeczekac czy jednak mleko to może powodać zaparcia. Po bebilonie kupa była mimo wszystko ladna, tylko rzadko. Może dorzucić jakieś probiotyki dodatkowe albo błonnik? , czy myśleć o zmianie mleka? Nie chciałabym też tak zmieniać ciągle niemowlakowi mleka. Po bebilon okropny płacz jakby ją że skóry obdzierali, tutaj nieprawidłowa kupka. Już nie wiem co robić żeby dziecku ulżyć Czy to się unormuje? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

Ogólnie kupki na MM nigdy nie będą takie płynne musztardowe jak przy KP i dziecko musi się je nauczyć robić.
Nic nie poradzisz za bardzo.

Ogólnie noworodkowi , niemowlakowi nie powinno się zmieniać mm często odstęp wynosi conajmniej dwa tyg i samemu też nie powinno się tego robić tylko po konsultacji z pediatrą. Piszesz że córka ma 6 tyg więc u takiego maleństwa dopiero zaczyna się rozwijać wszystko więc mogą być zaparcia , kolki , ulewania itp
Ogólnie ja skonsultowałabym to z lekarzem bo może twojej maleństwo też mieć np alergię na białka mleka krowiego ?

Dlatego nie chce zbyt często zmieniać mleka. Szczerze mówiąc nie konsultowałam. Pytałam pediatre o zmianę mleka to powiedziała wlasnie że układ pokarmowy dojrzewa i to nic nie zmieni. Jednak przy kolejnych okropnych kolkach postawiłam na hipp. Kolki się skończyły ale zaczęły problemy z kupa 🫣 alergii raczej nie ma, bo nie ma wysypek, nie ulewa. Nie wiem już co mogę dla dzidzi zrobić. Liczę ze to zaraz przejdzie

reklama
Kupki na mm mogą być zolte/zielone. Każdy maluch inaczej. I o ile nie ma krwi, duzo sluzu czy podejrzanego koloru to jest ok. Przy zmianie mleka kupki tez musza sie unormowac, przeciez w dzien-dwa maluch tego nie przetrawi.. a piszesz ze to dopiero kilka dni. Brzuszek tak małego dziecka przyzwyczaja się do nowego mleka ok 2 tyg, więc musisz poczekać. Jeśli nie ma innych dolegliwości to kupki są najmniejszym problemem. Mleko hipp ma dodatkowy probiotyk 🙂 No a zawsze możesz skonsultować Twoje obawy z lekarzem.

Do góry