Potrzebuję rady! To moja pierwsza ciąża (19 tydzień, dwóch chłopaków) więc nie wiem dosłownie nic! Oczywiście po:
1 chodzi o wózek (tego jest mnóstwo) jaki, firma itd.
2. Co ułatwia życie przy maluszkach a co okazało się zupełnie zbędne? (chodzi i poduszki do karmienia, bujaki, maty itd..)
3. Czy bliźniaki mogą spać w jednym łóżeczku i jak to się sprawdza?
Cześć,
Tak naprawdę co mama to da Ci inne rady, u jednych jedno się sprawdza a u innych jest niepotrzebne
1. My mamy bugaboo donkey- nie zamieniłabym na żaden inny, kupiliśmy używany, nowy ma kosmiczna cenę
lekko się prowadzi, jest zwrotny i co dla mnie było najważniejsze widzę obydwie dziewczyny, nie jak w wózku jeden za drugim. Z wyborem wózka musisz się zastanowić po jakim terenie będziesz jeździć, ja jeżdżę głównie po leśnych i polnych drogach więc ważne było dla mnie żeby miał pompowane koła, no i sprawdź czy wejdziesz z takim wózkiem przez drzwi do domu, czy dasz radę nim wykręcić (jeśli wybierzesz jeden za drugim) jeśli mieszkasz np. w bloku
2 Tak jak pisze Blanka8 nie kupuj na zapas, wszystko teraz dostaniesz w necie wiec kupuj na bieżąco, co będziesz potrzebowała. Ja bujaczków nie miałam jak musiałam już coś dokończyć to na chwilę wsadzałam w fotelik samochodowy, ale to na chwile, fotelik nie jest dobrym rozwiązaniem w zastępstwie bujaczka. Też mam poduszkę Twinny Lu, karmię piersią i sprawdza się super. Użyłam dwóch butelek na sytuacje awaryjne (ale nie umiały z nich za bardzo pic) i pierwszy dzień po przyjściu do domu (w szpitalu dziewczyny były karmione mm potem już tylko pierś), smoczki brały przez 3 tygodnie potem same je odstawiły. Kojec mam linoleo noor wykorzystuje go jak jestem sama z dziewczynami, a chcę wyjść to je tam wkładam i znoszę wózek. Potem jak już będziesz kąpać dzieci w normalnej wannie to polecam maty antypoślizgowe, jak będą jadły to krzesełka z IKEA, bo łatwo się czyści w razie czego idzie je wstawić pod prysznic i opłukać, do karmienia śliniaki i łyżeczki silikonowe ja mam z canpolu, nie polecam siateczek do podawania pokarmów, ja użyłam ich 2 razy (ciężko się je czyści) . Mata piankowa super, ale łatwo się niszczy jak dzieci są już większe, matę edukacyjną miałam zwykłą bez żadnych bajerów była już niepotrzebna po 6 miesiącach. Przynajmniej jeden pokój zamknij sobie montując bramkę. Zabawek nie kupowałam żadnych jak odwiedzali nas znajomi i pytali co nam kupić to prosiłam o zabawki. Polecam kupić małą torbę sportową i zapełnić ja ciuszkami na każdą pogodę i dodatkowymi pieluszkami i zostawić ją w samochodzie, w ten sposób nie będziesz musiała za każdym razem przed wyjściem pakować zapasowe ubranka.
3. Nasze dziewczyny spały w jednym łóżeczku do skończenia 4 miesięcy. Potem zaczęły sobie przeszkadzać. Monitory oddechu miałam zakładane na pieluszkę, niby producent nie zaleca żeby dwójka spała razem jak ma monitory, bo mogą nie zadziałać, działały. Teraz nadal mam w sypialni jedno łóżeczko, bo jedna śpi ze mną, a druga w łóżeczku. Tak jak pisałam karmię piersią w nocy na leżąco, tylko wymieniam, nakarmiona idzie spać do łóżeczka, a głodna ze mną, w ten sposób w miarę się wysypiam.